Πρέπει το Υπουργείο να δώσει απάντηση», ήταν τα πρώτα ερωτήματα που έθεσε στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τρικάλων κ. Χρ. Μαγκούφης, για να γίνει ακόμα πιο επιθετικός.
«Εξαφανίστηκαν κατά την τελευταία απόφαση του Υπουργείου και αρχικές προτάσεις του Υπουργείου που προέβλεπαν και 5 και 6 δήμους. Καταθέτω στο Υπουργείο δύο προτάσεις. Μία πρόταση με 7 δήμους και μία πρόταση με 6 δήμους.
Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορώ να υιοθετήσω την άποψη για 5 δήμους. Η πρόταση με τους 6 δήμους είναι ο δήμος Φαρκαδόνας, Τρικκαίων, Καλαμπάκας, στα ριζά του Κόζιακα (Πιαλείων) που συναποτελείται από άλλους 5 δήμους και δύο ορεινούς δήμους.
Ο ένας ορεινός δήμος να αποτελείται από την διευρυμένη κοινότητα Ασπροποτάμου, τον δήμο Καστανιάς και Μαλακασίου - ο Κλεινοβός επειδή θέλει να πάει στην Καλαμπάκα, μπορεί να πάει στην Καλαμπάκα - οι άλλοι 3 δήμοι να συναποτελέσουν ένα Δήμο.
Και ο δεύτερος ορεινός δήμος θα είναι ο της Πύλης, Πινδέων, Αιθήκων, Νεράιδας, Μυροφύλλου. Οφείλω να σας επισημάνω ότι ο Δήμος Πύλης είναι ορεινός και είναι είσοδος προς δύο άξονες του ορεινού συμπλέγματος του νομού Τρικάλων» ήταν η πρόταση του κ. Μαγκούφη.
Η Ομιλία του Βουλευτή Τρικάλων Χρ. Μαγκούφη στη Βουλή για τον Καλλικράτη
Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, σε κοινή συνεδρίαση, με θέμα : Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» Κύριοι συνάδελφοι, το χωροταξικό είναι η πεμπτουσία του νομοσχεδίου.
Εκεί αντικρίζεται η ουσία του εγχειρήματος.
Προσωπικά, θα περίμενα να ήταν πιο τολμηρός ο Καλλικράτης και μια και γίνεται συζήτηση για το πολιτικό σύστημα και για τις μονοεδρικές, να συνδυαστεί αυτή η υπόθεση του Καλλικράτη και με τις μονοεδρικές.
Θα μπορούσαν να είχαν γίνει 200 δήμοι σε όλη την Ελλάδα και να αντιστοιχούν 200 μονοεδρικές και οι 100 περιφερειακές έδρες, να αντιστοιχούν από 3 εκλογικές έδρες με γεωγραφική εκπροσώπηση σε κάθε περιφέρεια και 61 με πληθυσμιακή εκπροσώπηση. Αυτό δεν έγινε. Θα ανατεθεί για το μέλλον. Υπάρχουν στο νομοσχέδιο αδυναμίες, αλλά το νομοσχέδιο παρουσιάζεται με την επωνυμία Καλλικράτης, λείπει ο Ικτίνος. Τον Παρθενώνα τον κάνανε και ο Καλλικράτης και ο Ικτίνος, με τον Δήμο τότε των Αθηναίων , με τους πολίτες των Αθηνών, με τον Περικλή και τη συνεπικουρία των δούλων.
Ευελπιστούμε ότι στη συνέχεια θα κάνουμε πιο ολοκληρωμένο το αρχιτεκτόνημα αυτό, για να έχουμε έτσι τον Παρθενώνα, της Δημοκρατίας, της Διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης, του Κράτους, ενός Κράτους λειτουργικού. Ας έρθουμε όμως τώρα, μιας και η τόλμη δεν ήταν στον βαθμό που εγώ θα επιθυμούσα, ή δεν υπήρχε το αναγκαίο χρονικό διάστημα και οι ανάγκες που υπάρχουν στον τόπο μας πίεζαν για να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα τώρα , το οποίο υιοθετώ και το οποίο υποστηρίζω, ας έλθουμε στα της χωροταξίας και που αφορούν τον Νόμο μου.
Κατέθεσα στο Υπουργείο τις προτάσεις μου. Αυτό στο σχέδιο, που εμφανίζεται εδώ με το πράσινο χρώμα να είναι γεωγραφικά μεγαλύτερο από το υπόλοιπο, των άλλων τριών Δήμων, είναι η Επαρχία Καλαμπάκας με 1 εκατ. 800 χιλιάδες στρέμματα. Τουτέστιν είναι, όσο είναι και ο νομός Γρεβενών σχεδόν, ή όσο είναι και ο Νομός Άρτας και εδώ προτείνεται ένας Δήμος. Θα λειτουργήσει αυτός ο Δήμος έτσι;
Όταν δεν υπάρχει και η δέουσα συναίνεση; Είναι πολύ μεγάλος αυτός ο δήμος για να λειτουργήσει και εκτιμώ ότι πρέπει να σπάσει και θέλω να με ακούσετε, γιατί γνωρίζω πολύ καλύτερα από όλους εσάς τον νομό Τρικάλων και τα προβλήματα του. Ένας Νομός με 72% ορεινότητα, 11% είναι ημι-ορεινός και 17%, για την ακρίβεια 16,8% είναι το πεδινό τμήμα του νομού. Ήμουν πάντα ανήσυχος με την αστυφιλία και με το παραγωγικό σύστημα, όπως αυτό διαρθρώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στον τόπο μας, είναι ένα μεγάλο έγκλημα.
Έχουμε τον υδροκεφαλισμό της Αθήνας και σιγά σιγά έχουν προκύψει και νέες μικρές Αθήνες: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, και έχω ασκήσει την κριτική εσωτερικά στην παράταξή μου, στα συνέδριά της, αλλά και εντός Βουλής για αυτή την υπόθεση. Κάποτε πρέπει να τολμήσουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Γιατί προκύπτουν νεκρές νησίδες πλούτου σε κάθε γεωγραφική περιοχή της πατρίδας μας και πρέπει να υπάρξει και εκεί ζωή για τους πολίτες. Πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση ο Καλλικράτης να βοηθήσει, άρα πρέπει να υπάρξουν οι αντίστοιχοι Δήμοι.
Πρότεινα ένα καλό σχήμα με 7 Δήμους, το οποίο θα απέδιδε. Συγκριτικά, οφείλω να σας πω ότι γεωργαφικά η Καλαμπάκα είναι σχεδόν ίση με τον νομό Άρτας, όπου εκεί κάνετε 4 Δήμους. Άλλοι νομοί που είναι πολύ μικρότεροι από τον Νομό Τρικάλων – και σας καταθέτω συγκριτικά στοιχεία γεωραφικά και πληθυσμιακά των Νομών Βοιωτίας, Καρδίτσας, Χαλκιδικής, Αρκαδίας - έχουν από πέντε ή έξι Δήμους ενώ στον νομό Τρικάλων που είναι και γεωγραφικά μεγαλύτερος και πληθυσμιακά, κάνετε 4 Δήμους. Αυτά και μόνο τα συγκριτικά μεγέθη αποδεικνύουν το λάθος του εγχειρήματος, το οποίο εκτιμώ ότι πρέπει να διορθωθεί.
Στην πρότασή μου, λοιπόν, κατέθεσα αντιπρόταση για 7 Δήμους, σας είναι γνωστή: είναι ο Δήμος Φαρκαδόνας, ο Δήμος Αντιχασίων - τον οποίον κακώς ονόμασαν στην αρχική πρόταση του Υπουργείου “Νεοχωρίτη” - οι Δήμοι Καλαμπάκας, Καστανιάς, Πιαλείων, Πύλης και ο Δήμος Τρικκαίων. Είπα στην μία πρόταση, την αρχική δηλαδή του Υπουργείου, να προστεθεί και ο πεδινός Δήμος, ο Δήμος Πιαλείων ανάμεσα στον Πηνειό και στον Κόζιακα, με συνένωση των 5 Καποδιστριακών Δήμων που έτσι και αλλιώς τα Δημοτικά Συμβούλια και οι πληθυσμοί της περιοχής τον θέλουν.
Γιατί να μην γίνει; Αν εν πάση περιπτώσει, πάμε στην δεύτερη πρόταση του Υπουργείου των 5 Δήμων, εάν δηλαδή το Υπουργείο δεν επιθυμεί να υιοθετήσει αυτή την πρότασή μου των 7 Δήμων και θέλει να σπάσει ο “Δήμος Νεοχωρίτη” και να πάει ο Δήμος Τυμφαίων και ο Δήμος Βασιλικής στον Δήμο Καλαμπάκας, ακόμα και τότε θα πρέπει να πάτε οπωσδήποτε στην λογική των 6 Δήμων, δηλαδή στον Δήμο Φαρκαδόνας, ως έχει, τον Δήμος Τρικκαίων με Εσταιώτιδα, Μεγάλα Καλύβια, Παληόκαστρο και Παραληθαίων, τον Δήμος Καλαμπάκας με Χάσια, Βασιλική, Τυμφαίων και Κλεινού, τον Δήμο Πιαλείων, με Φαλώρεια, Κόζιακα, Καλλιδένρου και Γόμφων, τον Δήμο Πύλης με Αιθήκων, Πινδέων, Μυρόφυλλου, Νεράιδας και τον Δήμο Καστανιάς, με Μαλακάσι και Ασπροπόταμο.
Εγώ δεν είμαι stur – στα γερμανικά – δεν είμαι αδιάλλακτος. Δεν είμαι από πέτρα, λειτουργεί και το συναίσθημα και η λογική. Καταθέτω προτάσεις εναλλακτικές. Υιοθετείστε, όμως, τις προτάσεις μού, αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, και γίνετε πιο ευέλικτοι, έτσι ώστε να υπάρχει δικαίωση του Νομού. Θα κλείσω κάνοντας δύο επισημάνσεις. Όσον αφορά το Άρθρο 258 του σχεδίου Καλλικράτη που αφορά το προσωπικό των τμημάτων τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων και Κοινοτήτων προβλέπεται ότι το προσωπικό των ΤΥΔΚ μετατάσσεται αυτοδικαίως στον Δήμο της έδρας του Νομού.
Νομίζω ότι είναι λάθος. Ή θα πρέπει η σημερινή ΤΥΔΚ να πάει σε επίπεδο Περιφέρειας και να βοηθήσει όλους τους Δήμους, κάθε Νομού. Ή θα πρέπει αυτό το δυναμικό να πάει σε όλους τους Δήμους και όχι στην πρωτεύουσα του Νομού. Γιατί, πιό τεχνικό δυναμικό θα έχουν οι άλλοι Δήμοι; Το άλλο το θέμα είναι, όσον αφορά τα Άρθρα 217,239,240 του σχεδίου Καλλικράτης που αφορούν την στελέχωση των αυτοτελών υπηρεσιών εποπτείας των ΟΤΑ, με αποφοίτους των Εθνικών Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέτουν περιορισμούς και εισάγουν διακρίσεις και γεννιούται πάρα πολλά ερωτήματα.
Διότι επιτρέπουν την ένταξή τους στο Σύστημα Εποπτείας μόνο σε εκείνους που έχουν τελειώσει Πανεπιστημιακές Σχολές - πριν πάνε στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης – και είναι είναι Νομικοί, Οικονομολόγοι ή Μηχανικοί. Ενώ, το σύστημα, ο νόμος, επιτρέπει σε όλους όσοι έχουν τελειώσει τα Πανεπιστήμια και ολοκληρώνουν τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης με εξετάσεις (και εκείνοι μαθαίνουν όσα είναι αναγκαία για να μπορούν να έχουν την ικανότητα να κάνουν την εποπτεία) την ένταξή τους στο Δημόσιο.
Αυτό το πράγμα, το οποίο υπάρχει στο νομοσχέδιο, αφαιρεί την δυνατότητα στις άλλες ειδικότητες που έχουν τελειώσει Πανεπιστήμια να μπούνε στο σύστημα της εποπτείας των ΟΤΑ. Και έτσι υπάρχουν διακρίσεις. Θα ολοκληρώσω καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα και τους χάρτες στα πρακτικά, τα οποία θέλω να τα δει το Υπουργείο. Ας προβληματιστεί και ας αποφασίσει. Στο σημείο αυτό ο κ. Μαγκούφης καταθέτει τα σχετικά έγγραφα και τους χάρτες με τις προτάσεις για το χωροταξικό, τα οποία επισυνάπτονται στο τέλος του πρακτικού.
Δημοσίευσέ το στο:
Νομίζω ότι πλέον δεν υπάρχει εκπροσώπιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο του Ν. Τρικάλων από την τριάδα σας .... Κ.Μαγκούφη.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίστε μόνο για μπορεί η κυβέρνησή σας να περνά και να κάνει πράξεις τις εντολές ΤΡΙΤΩΝ, πάνω από τις πλάτες όλων μας......
ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ..... ΟΤΙ...
ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ "Κ Α Τ Α Λ Α Β Α Μ Ε"......
Και όσο για το "Πολιτικός Νάνος" που είπατε κάποτε......
"μπορείτε να το πείτε και σήμερα;;;;;" ή
Φοβάστε την "ΔΙΑΓΡΑΦΗ" ΣΑΣ;;;¨
Α.Γ
Φαίνεται ότι οι βουλευτές υπάρχουν για να διορίζουν κάποιον συγγενή στο πρυτανείο της χώρας (για φαγοπότι).
ΑπάντησηΔιαγραφή