Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Σημαντικά ευρήματα παλαιοχριστιανικής εποχής βρέθηκαν στο Καστράκι Τρικάλων


Συνεχίζονται οι ανασκαφές από την 19η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δυτικά του Καστρακίου για την αποκάλυψη του Βιομηχανικού συγκροτήματος κεραμικών κλιβάνων






Όταν τα μηχανήματα που εκτελούσαν την εργολαβία κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος, γνωστού ως Ε65, βρέθηκαν στην αγροτική περιοχή δυτικά του Καστρακίου που οι Καστρακινοί ονομάζουν «κοκκινόια» και αποκάλυπταν τα πρώτα ευρήματα κεραμικών κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει πως μερικά εκατοστά κάτω από το έδαφος βρίσκονταν, όπως πιστοποιούν οι αρχαιολόγοι της 19ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ένα βιομηχανικό συγκρότημα κλιβάνων κεραμικών του δεύτερου μισού του 4ου αιώνα της παλαιοχριστιανικής εποχής.
Η αντίδραση των υπευθύνων της 19ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ήταν άμεση αναστέλλοντας τις εργασίες κατασκευής του οδικού δικτύου και δεσμεύοντας το χώρο ώστε να αρχίσουν ερευνητικές εργασίες προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος των αρχαιοτήτων και η χρονολογική εποχή στην οποία αυτά αναφέρονταν.
Ήταν Ιούνιος του 2010 όταν άρχισαν οι εργασίες ανασκαφής στο χώρο.
Μετά από λίγο καιρό πραγματοποίησης των ερευνών οι επιστήμονες είχαν στα χέρια τους ικανό αριθμό ευρημάτων που μελετώντας τα διαπιστώθηκε ότι αποτελούσαν προϊόν ενός βιομηχανικού συγκροτήματος κεραμικών κλιβάνων που χρονολογικά εντοπίζεται στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα της παλαιοχριστιανικής εποχής προβαίνοντας τότε στις σχετικές ανακοινώσεις.

Από τότε και μέχρι σήμερα στον χώρο συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες προκειμένου η αρχαιολογική σκαπάνη να αποκαλύψει, το δυνατόν, όλο το εύρος του βιομηχανικού συγκροτήματος ευελπιστώντας πάντα για κάποιο σημαντικό εύρημα.
Οι εργασίες αυτές συνεχίζονται έως και σήμερα με εντατικούς ρυθμούς πάντα με την επίβλεψη της 19ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και φυσικά με την κάλυψη του Υπουργείου Πολιτισμού και την οικονομική αρωγή του.

Επισκεπτόμενοι τον χώρο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ βρήκαμε τα συνεργεία να εργάζονται πυρετωδώς επί του ανασκαφικού τους έργου υπό την καθοδήγηση του υπευθύνου των συνεργείων Χρήστου Αποστόλου.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη η προσοχή με την οποία επιδίδονται στο έργο τους ώστε να μην προκληθεί ζημιά σε τυχόν ευρήματα ώστε να είναι ευκολότερη η μελέτη τους από τους επιστήμονες αρχαιολόγους.

Τα ευρήματα
Σε ότι αφορά τώρα τα ευρήματα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Αποστόλου αποκαλύφθηκαν πέντε κλίβανοι (φούρνοι –καμίνια) ψησίματος των κεραμικών, μια κεραμική εστία και στους δύο από τους πέντε την τελευταία χρήση τους, μια μυλόπετρα που προφανώς χρησιμοποιούνταν για «άλεσμα» του υλικού (πηλός – κονίαμα), μικροαντικείμενα, κομμάτια αγγείων, λεπίδες κ.α .
Να σημειώσουμε πως όλοι οι κλίβανοι έχουν εισόδους καύσης θάλαμο όπτησης, σχάρα, κεραμικό κονίαμα κ.λ.π.
Τα αντικείμενα που μπορούσαν να μετακινηθούν μεταφέρθηκαν και βρίσκονται στο εργαστήριο επεξεργασίας και συντήρησης για τα περαιτέρω όπως είναι φυσικό.
Όπως μας δηλώνει ο κ. Αποστόλου οι εργασίες ανασκαφής θα συνεχιστούν έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως ο χώρος.
Να σημειώσουμε πως το εντοπισθέν βιομηχανικό - βιοτεχνικό συγκρότημα κεραμικών κλιβάνων έρχεται να δώσει πολλά στοιχεία για την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο βοηθώντας τους αρχαιολόγους να αποκαλύψουν την τεχνική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση που επικρατούσε.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα για την περιοχή που χρήζει περαιτέρω έρευνας και μελέτης.


Του Βαγγέλη Γκιάτα στην Έρευνα

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου