Στην τελευταία εξέταση του νερού στην Κάτω Ελάτη, βρέθηκε ένα μικρόβιο που έκρινε το νερό ακατάλληλο. Η ΔΕΥΑΤ επενέβη αμέσως και έθεσε σε λειτουργία ένα χλωριωτή νερού που πριν δεν υπήρχε.
Με υπόδειξη της ΔΕYΑΤ έγινε επίσης άμεσα και ο καθαρισμός του υδατόπυργου, από τον οποίο αφαιρέθηκαν… δύο κυβικά άμμου!» μας είπε πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κάτω Ελάτης κ. Γιώργος Καλαμαράς.
Είναι κοινός τόπος, από την πλειοψηφία των πολιτών – πολύ περισσότερο των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων – ότι ο «Καλλικράτης» εφαρμόστηκε πολύ γρήγορα, πριν η οργάνωση του νέου αυτοδιοικητικού συστήματος «μεστώσει».
Αλήθεια ακόμη είναι, ότι ο «Καποδίστριας», σε πολλές περιπτώσεις, «κληροδότησε» στον «Καλλικράτη», δικές του ολιγωρίες και παραλήψεις.
Μια από αυτές είναι το θέμα της ποιότητας του νερού στις τοπικές κοινότητες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πρώτο και βασικό θέμα των τοπικών κοινοτήτων του διευρυμένου Δήμου Τρικκαίων, είναι η ποιότητα του νερού.
Χλωριωτές νερού που δεν λειτουργούσαν, ανυπαρξία χλωριωτών νερού στους υδατόπυργους, θολό νερό, νερό με βακτήρια, κολοβακτηρίδια … ακατάλληλο νερό. Σε πολλά χωριά πίνουν εμφιαλωμένο νερό εδώ και χρόνια, σε άλλα πάλι χωριά, οι μισοί κάτοικοι – εκείνοι που δεν φοβούνται… ή δεν έχουν χρήματα να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό – πίνουν νερό από την βρύση, οι υπόλοιποι μισοί, αγοράζουν και πίνουν εμφιαλωμένο.
Τα ερωτήματα προφανώς που προβάλλουν, πολλά, με κυρίαρχο: Τι νερό έπιναν τα χωριά όλα τα προηγούμενα χρόνια; Ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτό; Και που έδινε λόγο;
Η περίπτωση της τοπικής κοινότητας Κάτω Ελάτης, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ολιγωρίας και παραλήψεων του «Καποδίστρια».
«Στην τελευταία εξέταση του νερού στην Κάτω Ελάτη, βρέθηκε ένα μικρόβιο που έκρινε το νερό ακατάλληλο. Η ΔΕΗΑΤ επενέβη αμέσως και έθεσε σε λειτουργία ένα χλωριωτή νερού που πριν δεν υπήρχε. Με υπόδειξη της ΔΕYΑΤ έγινε επίσης άμεσα και ο καθαρισμός του υδατόπυργου, από τον οποίο αφαιρέθηκαν… δύο κυβικά άμμου!» μας είπε πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κάτω Ελάτης κ. Γιώργος Καλαμαράς.
Δηλαδή, πόσα χρόνια είχε να καθαριστεί ο υδατόπυργος; Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς!!! Και αμέσως μετά: Τι νερό έχει πιει το χωριό τόσα χρόνια;
Μετά από την πληροφορία περί δυο κυβικών άμμου στον υδατόπυργο, μιλήσαμε με κατοίκους του χωριού, οι οποίοι - αρχικά περιγελώντας το περιστατικό - μας ανέφεραν μεταξύ άλλων:
«Να φανταστείτε, μόλις είδαμε ότι ο υδατόπυργος είχε μέσα τόση άμμο, σπεύσαμε να πάμε με καροτσάκια και να την πάρουμε. Δυο καροτσάκια οικοδομής πήρε ο καθένας. Άλλος ήθελε την άμμο να την βάλει σε μια μεριά να την τρώνε τα κοτόπουλα, άλλος να την χρησιμοποιήσει για να σοφατίσει! Σε τόσες μεριές χρησιμοποιείται η άμμος. Χαμένη να την αφήναμε να πάει; Να την πετάγαμε;»
Μετά τα γέλια όμως, ήρθε και η ώρα των προβληματισμών:
«Το νερό εξετάζονταν πριν, κάθε έξι μήνες από ιδιώτες. Τα στοιχεία που έδιναν οι ιδιώτες για την ποιότητα του νερού ήταν ακριβή; Κανένας δεν ξέρει. Ευτυχώς που σήμερα το νερό εξετάζεται κάθε δύο μήνες από την δημόσια υπηρεσία της ΔΕΥΑΤ.
Να και ένα καλό που έκανε ο «Καλλικράτης». Μας έχει ξεχασμένους στα χωριά από καθαριότητα, αλλά τουλάχιστον εξετάζει το νερό που πίνουμε κάθε δυο μήνες».
Λέλα Κατεχάκη
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου