Όταν ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του και οι ορεινές διαδρομές εξ ορισμού αποκλείονται, διέξοδο προσφέρουν οι λόφοι της περιοχής μας, ακόμα και ο κάμπος.
Μια καμπίσια πορεία λοιπόν διαλέξαμε για την προηγούμενη μουσκεμένη Κυριακή, από τη Φανερωμένη μέχρι τη Νομή. Πολύτιμος οδηγός μας ο Αντώνης Παπαμιχαήλ, πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Φανερωμένης «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ» και Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/βάθμιας Εκπ/σης Ν. Τρικάλων τον οποίο θερμά ευχαριστούμε τόσο για τη φιλοξενία του όσο και για τις πολύτιμες πληροφορίες που παραθέτουμε στο σημερινό μας άρθρο. Την παράσταση βέβαια έκλεψε ο Βέργος, το πανέμορφο άλογο του Αντώνη που μας συνόδεψε και μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε μια πρώτη γεύση από το σπορ της ιππασίας.
Η Φανερωμένη βρίσκεται 10 χλμ. ανατολικά της πόλης των Τρικάλων σε υψόμετρο 94μ. Αποτελεί Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Φαρκαδόνας με 800 μόνιμους κατοίκους, Καραγκούνηδες με όλα τα πεπρωμένα του πληθυσμού της Δυτικοθεσσαλικής πεδιάδας. Βόρεια συνορεύει με το χωριό Ταξιάρχες, νότια με τα Σερβωτά, ανατολικά με τη Νομή και τον Πετρόπορο και δυτικά με το Μεγαλοχώρι και την Πατουλιά.
Είναι ένα χωριό ρυμοτομημένο και ενταγμένο σε σχέδιο πόλης. Όλοι οι δρόμοι του οικισμού είναι ασφαλτοστρωμένοι όπως και οι κεντρικοί αγροτικοί που οδηγούν στις καλλιέργειες οι οποίες καταλαμβάνουν περιμετρικά του χωριού μεγάλες εκτάσεις. Στο κέντρο βρίσκεται η μεγάλη πλατεία του χωριού και σε μια άκρη της η πετρόχτιστη εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης. Σε απόσταση 500 περίπου μέτρων νότια του χωριού περνάει ο ποταμός Ληθαίος ενώ σε ενάμισι περίπου χλμ. επίσης νότια και σχεδόν παράλληλα με το Ληθαίο ταξιδεύει ο ποταμός Πηνειός μέχρι ενός σημείου όπου συμβάλλουν ανατολικά από το χωριό Νομή στην τοποθεσία Καρ’καμτζή κοντά στο εξωκλήσι του Άι-Δημήτρη.
Τα δύο αυτά ποτάμια παίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή από τους αρχαίους χρόνους, γεγονός που μαρτυρούν ευρήματα της νεολιθικής εποχής που βρέθηκαν σε μαγούλα νοτιοανατολικά του χωριού. Η παλιά ονομασία του χωριού είναι Κουρμπαλί και προκύπτει από τις τελετές των συμποσίων που γίνονταν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (από το Κουρμπάν). Η ονομασία αυτή διατηρείται μέχρι το 1954 οπότε μετονομάζεται σε Φανερωμένη από το όνομα της εκκλησίας η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το χωριό. Η εκκλησία κτίστηκε πριν από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον Τουρκικό ζυγό εν έτι 1868. Αν και όλα τα κτίσματα του χωριού ήταν πλινθόκτιστα, πράγμα που μαρτυρούν τα λίγα εναπομείναντα σήμερα, εκτός από την εκκλησία πετρόχτιστο είναι και το υποστατικό ενός τσιφλικά που σήμερα ανήκει στην ιδιοκτησία του κ. Π. Χατζηδημητρίου.
Ένα πανέμορφο επίσης πετρόχτιστο οικοδόμημα είναι και το Δημοτικό Σχολείο με τις τρεις μεγάλες προσηλιακές αίθουσες που κτίστηκε το 1933 και στολίζει το κέντρο του χωριού. Ο κάθε περαστικός και οδοιπόρος μπορεί να απολαύσει τον καφέ, το τσίπουρο, πεντανόστιμους μεζέδες και άλλες λιχουδιές στα πέντε καταστήματα – καφέ και ταβέρνες. Ιδιαίτερες γευστικές εμπειρίες αποκτά κανείς από τις Καραγκούνικες πίττες της Φανερωμένης, γεγονός που διαπιστώσαμε και εμείς στο φιλόξενο σπίτι του Αντώνη.
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και λιγότερο με την κτηνοτροφία. Η βασική καλλιέργεια σήμερα είναι το βαμβάκι και ακολουθούν πεπόνια και καρπούζια, δημητριακά, κηπευτικά και αμπελουργικά. (Τη 10ετία του ’70 η Φανερωμένη διακρίθηκε πανελλήνια για την ποιότητα και την ποσότητα του καρπουζιού και παράλληλα για τη μεγάλη διάθεση του προϊόντος στο εξωτερικό). Επίσης υπάρχουν τέσσερις μεγάλες μονάδες θερμοκηπίων με σύγχρονο εξοπλισμό και άριστη ποιότητα παραγωγής κηπευτικών, ένα υπερσύγχρονο αποστακτήριο παραγωγής ντόπιου τσίπουρου και δύο συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων. Στο χωριό λειτουργεί ένα άριστα εξοπλισμένο εργαστήριο κατασκευής παραδοσιακών ενδυμασιών με δείγματα κατασκευής πιστών παραδοσιακών αντιγράφων υψηλής ποιότητας.
Από εδώ ξεκίνησε η πορεία μας που με νότια κατεύθυνση άφησε πίσω το χωριό. Φτάνοντας στο ανάχωμα του Πηνειού στρίψαμε ανατολικά και βαδίσαμε μέχρι τη Νομή. Από εκεί από άλλον αγροτικό δρόμο επιστρέψαμε στη Φανερωμένη συμπληρώνοντας τρεις περίπου ώρες απολαυστικής πεζοπορίας.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Τα γραφεία του συλλόγου βρίσκονται στην οδό Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 και είναι ανοικτά κάθε Παρασκευή από 9.00 έως 11 μμ.
Ενδιαφέρουσες ειδήσεις και υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση http://www.trikalasport.gr
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου