Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Δημοσθένης Κοκκινίδης. Ζωγραφική - Εγκαίνια στις 25/11/2011 στο «Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή – Ιατρού, Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού»


Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 στις 8.30 μ.μ. στο κτίριο του «Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή – Ιατρού, Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού» εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Δημοσθένη Κοκκινίδη με τίτλο «Δημοσθένης Κοκκινίδης. Ζωγραφική». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου 2012


Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 36 συνθέσεις του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη, ενός δημιουργού του οποίου η προσφορά δεν περιορίστηκε μόνο στην καλλιτεχνική έκφραση, αλλά με την προσωπικότητα, τη διδασκαλία του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, τη θεσμική παρουσία του στα εικαστικά πράγματα και τις παρεμβάσεις του έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πίνακες του ζωγράφου που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μέχρι σήμερα –συγκεκριμένα συνθέσεις από τις ενότητες Προσφυγικά-Κυκλάδες, Πόλεμος-Βία-Βιετνάμ, Των δε κακών μνήμη, Δικαστές, Ταυτότητες, Μητρότητα, Διαμαρτυρίες, Θάλασσες, Μυθολογικοί Συνειρμοί, Δοκιμασία της υπέρβασης, Στην Πέπη. Οι συνθέσεις αυτές αποτυπώνουν το απόλυτα προσωπικό ιδίωμα του δημιουργού τους, τη συνοχή και την ποιότητα των μορφοπλαστικών και πνευματικών ενδιαφερόντων του, καταγράφοντας τη μετάβασή του από τον κοινωνικοπολιτικό χώρο στον φυσικό και εν συνεχεία τον μεταφυσικό.
Όπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Μπόλης: «Η ταξινόμηση της δουλειάς του Κοκκινίδη σε ενότητες, όπως ο ίδιος τις οριοθετεί, έρχεται κυρίως να τεκμηριώσει, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, τον ενιαίο χαρακτήρα της δημιουργίας του, την προσήλωσή του σε μια, χωρίς παρεκκλίσεις, διαδρομή, τη βούλησή του να κινηθεί μέσα στα όρια της καθαρής ζωγραφικής έκφρασης και διαδικασίας, καταδεικνύοντας το πόσο ζωντανή και ανθεκτική παραμένει παρά τις ποικίλες αμφισβητήσεις. Μας επιτρέπει, ταυτόχρονα, να ανιχνεύσουμε επιδράσεις, επιλογές και ευρύτερες αναφορές, όλη την έκταση και το άπλωμα των τεχνοτροπικών και θεματικών του ενδιαφερόντων. Στις συνθέσεις του, μορφή και περιεχόμενο, σημαίνον και σημαινόμενο συνενώνονται. Η αποδέσμευση από κάθε συμβατική αντίληψη χρωματικής αρμονίας του επιτρέπει να χειριστεί το χρώμα με μοναδική τόλμη, αξεπέραστη καθαρότητα και ένταση. Παράλληλα, η διαλεκτική της αντιπαράθεσης (συγκεκριμένου και αφηρημένου, φανταστικού και πραγματικού, αντικειμενικού και υποκειμενικού), η διάθεση υπέρβασης, η πολλαπλότητα και η αμφισημία έχουν ουσιαστική παρουσία σε όλες τις φάσεις της ζωγραφικής του».

Εξαιρετικός ζωγράφος και διανοούμενος, πνευματικός άνθρωπος, χαρισματική προσωπικότητα και ευαίσθητος δέκτης της πραγματικότητας και της εποχής του, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, έδωσε ένα σύνθετο και πολυδιάστατο έργο, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται ο Άνθρωπος.

Η καλαίσθητη έκδοση-λεύκωμα που συνοδεύει την έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του «Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή – Ιατρού, Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού»

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου