Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Ανάβαση στην Βατσουνιά ...


Πεζοποριών συνέχεια αφού ο καιρός συμμάχησε με το Σαββατοκύριακο για να μας αποτρέπει από τις προγραμματισμένες αναβάσεις κορυφών.





Για να λέμε την αλήθεια, αυτό δεν μας κακοπέφτει γιατί έχουμε έτσι την ευκαιρία να περπατήσουμε σε μέρη που δεν περιλαμβάνονται στο τακτικό μας πρόγραμμα, να γνωρίσουμε νέες διαδρομές, να προσεγγίσουμε χωριά και οικισμούς  από αυτά που συχνά προσπερνάμε χωρίς να κάνουμε μια στάση για χάρη τους.

Σημείο εκκίνησης της τελευταίας μας εξόρμησης η Βατσουνιά, το μεγάλο, απλωμένο χωριό στα ριζά της Καραβούλας. Στόχος μας η κορυφή, στα 1862 μέτρα. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 430 μέτρων και απέχει 10 χλμ από το Μουζάκι. Το βασικό εισόδημα των κατοίκων εξασφαλίζουν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Γνωστό εξάλλου είναι στους καλοφαγάδες για τις ταβέρνες του. Διαθέτει εξαιρετικό πόσιμο νερό, το οποίο σύμφωνα με χημικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, είναι ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Για την ιστορία του χωριού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι πληροφορίες είναι ελλιπείς. Η ίδρυση του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πολύ κοντά στον οικισμό, στη θέση «Παλιοκκλήσι», τοποθετείται το βασίλειο των αρχαίων Σελών. Στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, ο πληθυσμός του ενισχύθηκε σημαντικά, καθώς μετοίκησε εδώ ομάδα ατόμων από τα χωριά της Κόνιτσας.

Ο ποταμός Πάμισος δροσίζει το χωριό, καθώς διέρχεται από το κέ­ντρο του και εκβάλλει στον Πηνειό. Τρεις είναι οι πηγές στην περιοχή της Βατσουνιάς, μία όμως από αυτές, η πη­γή «Σκλήθρο» είναι εύκολα προσβάσιμη. Οι άλλες δύο πηγές, «Σάμη» και «Γκούρα», δύσκολα προσεγγίζο­νται. Οι τρεις ερειπωμένοι νερό­μυλοι, που υπάρχουν μέσα στο χω­ριό, αποτελούν ανάμνηση παλαιότερων εποχών.

Στο χαμηλότερο σημείο της Βατσουνιάς και δίπλα στον Πάμισο ξεκινά δρόμος που έχοντας δεξιά το ποτάμι ανηφορίζει για να δώσει σύντομα τη θέση του σε χωματόδρομο που εξυπηρετεί τις ανάγκες της κτηνοτροφίας. Γύρω μας δάσος όμορφο με βελανιδιές και πλατάνια κατά μήκος του ποταμού αλλά και καστανιές κατάφορτες με καρπούς. Αγνοώντας τις διασταυρώσεις συνεχίζουμε ανηφορικά.

Τα σύννεφα βαραίνουν τον ουρανό προμηνύοντας τη βροχή. Ο στόχος μας μοιάζει μακρινός, χαμένος στις καταχνιές, ψηλά, πολύ ψηλά στα σύννεφα. Οι βελανιδιές δίνουν τη θέση τους σε πεύκα και έλατα. Ξεκινά το ψιλόβροχο και οι σκέψεις για επιστροφή κυριαρχούν. Μια σύντομη στάση κάτω από τα έλατα για κολατσιό έστω και υπό βροχή. Ομπρέλες, αδιάβροχα επιστρατεύονται. Τα σύννεφα χαμήλωσαν τυλίγοντας μας. Επιστροφή λοιπόν. Από τον ίδιο δρόμο αναγκαστικά.

Στο καφενείο του χωριού η ζεστασιά της σόμπας ανταγωνίζεται αυτή των κατοίκων. Θερμά τους ευχαριστούμε.



ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Για την Κυριακή 30/10 είναι προγραμματισμένη ανάβαση στην κορυφή Μπάλτες (υψ. 2160 μ.) με εκκίνηση από την Μηλιά Μετσόβου. Πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου - Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 την Παρασκευή από 9.00 έως 11 μμ.

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις και υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.trikalasport.gr


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου