Την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο «πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου» εξέφρασε ο εισηγητής της Ν.Δ τοποθετούμενος επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο βουλευτής Τρικάλων, συμπυκνώνοντας την επιχειρηματολογία της Ν.Δ., τόνισε ότι «δεν θα ψηφίσουμε το Ν/Σ. όχι γιατί θέλουμε να γίνουμε κοινωνικά ευχάριστοι. Ή γιατί είμαστε περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητοι. Αλλά γιατί βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Γιατί είναι αποτέλεσμα μιας αδιέξοδης πολιτικής. Επίσης, γιατί δημιουργεί σοκ στην αγορά με την αφαίμαξη συνολικά 6 δις ευρώ από τους συνταξιούχους από τους υπαλλήλους και από τις ευαίσθητες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες, τους πολύτεκνους και τα ΑμεΑ. Χτυπώντας, ιδιαιτέρως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».
Στην πρωτολογία του ο κ. Λέγκας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο εισήχθη με τη νέα διαδικασία του ημι-κατεπείγοντος και τόνισε ότι η Ν.Δ. ,σταθμίζοντας την κρισιμότητα της περίστασης, δεν ήγειρε διαδικαστικό θέμα, διασαφηνίζοντας ωστόσο από την αρχή ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την ευθύνη για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Όπως επίσης έχει την ευθύνη, υπογράμμισε ο βουλευτής, και για τις εκτεταμένες αντισυνταγματικότητες των διατάξεων, που έχει εντοπίσει και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
Είναι προφανές, επισήμανε ο τρικαλινός πολιτικός, ότι η κυβέρνηση επιμένοντας στην ίδια αδιέξοδη πολιτική νομοθετεί, ακόμη μια φορά με βίαιο τρόπο, αλλά και με ελάχιστη τεκμηρίωση. Με μοναδικό ορίζοντα την επόμενη δόση. Τρέχοντας πίσω από τους χαμένους χρόνους και υπό το βάρος των εξελίξεων, επιχειρεί να καλύψει τις «τρύπες» που για μια ακόμη φορά δημιουργεί η ύφεση, η αναποτελεσματικότητα, τα επανειλημμένα σοκ που προκαλούν οι χωρίς τελειωμό δέσμες μέτρων.
Είναι επίσης σαφές, πρόσθεσε, ότι η δέσμευση μας στο Μνημόνιο που θέλει την συνταξιοδοτική δαπάνη προβαλλόμενη στο έτος 2060 να μην υπερβαίνει ένα περιθώριο αύξησης που δεν θα ξεπερνά τις 2,5 μονάδες του ΑΕΠ πέρα του ότι είναι επαχθής, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με εμπειρικό τρόπο. Ούτε μπορεί με τις οριζόντιες περικοπές να προκαλεί οδυνηρές επιπτώσεις στους χιλιάδες συνταξιούχους. Γιατί όλα αυτά απλά συνεπάγονται την κοινωνική αναταραχή, την κατεδάφιση δικαιωμάτων, την ανατροπή ζωής σε χιλιάδες νοικοκυριά, την ανατροπή της ασφάλειας δικαίου αλλά και των έννομων σχέσεων που καλόπιστα έχουν συναφθεί.
Ο Κ Λέγκας αναφέρθηκε στη μείωση των φοροαπαλλαγών και του αφορολογήτου στα 5000 ευρώ. «Ένα αφορολόγητο, που είχε καθοριστεί στα 12000 ευρώ, γιατί η φοροδιαφυγή είχε υπολογιστεί εκεί γύρω. Ένα αφορολόγητο το οποίο, για ακόμη μια φορά, παίρνει την κατιούσα, για να χτυπήσει υποτίθεται τη φοροδιαφυγή που έχει την τάση να φωλιάζει λίγα ευρώ κάτω από αυτό. Είναι σίγουρο ότι και στα χίλια ευρώ να το βάλετε σε λίγο καιρό θα λέτε ότι η φοροδιαφυγή θα περιστρέφεται λίγα ευρώ παρά κάτω», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ, όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια ή δαπάνες για ενοίκια, ιατρικά έξοδα, φροντιστήρια και ασφάλιστρα, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Το ερώτημα που τίθεται είναι, πρόσθεσε, αν και αυτά τα νέα μέτρα μπαίνουν για να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή ή μπαίνουν επειδή δεν μπορεί να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.
Όσον αφορά στο μισθολόγιο αλλά και το βαθμολόγιο των Δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Λέγκας τόνισε ότι ένα κατεξοχήν εργαλείο διοικητικής ανάπτυξης μετατρέπεται σε εργαλείο δημοσιονομικής προσαρμογής. Και μάλιστα με απαξιωτικό τρόπο αφού «πατάει» στις αδυναμίες και τις παθογένειες του συστήματος παραβλέποντας τα δυνατά του σημεία. Το αποτέλεσμα: Ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός που θα παίρνει 660 ευρώ, ο εκπαιδευτικός με 12 χρόνια υπηρεσία που θα παίρνει 1000 ευρώ, ο νεοδιορισμένος με ΙΚΑ 575 ευρώ.
Επιπλέον, όπως υπογράμμισε ο εισηγητής της Ν.Δ., η αίσθηση είναι, ότι για μια φορά ακόμα «το κάρο μπαίνει πριν από το άλογο» αφού τοποθετούνται πρώτα οι οριζόντιες περικοπές, μετά το μισθολόγιο και στο τέλος το αμφιλεγόμενο βαθμολόγιο που ακόμα δεν ξέρουμε πως φτιάχτηκε, πότε φτιάχτηκε, από ποιους φτιάχτηκε. «Η πλήρης αντιστροφή. Και με αβέβαιο ακόμη και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, ο κ. Λέγκας διαχώρισε τη θέση της Ν.Δ. επισημαίνοντας ότι ο θεσμός μετατράπηκε από την κυβέρνηση από θεσμό αποτροπής των απολύσεων σε προθάλαμο των απολύσεων και μάλιστα με ένα αμφιλεγόμενο δημοσιονομικό όφελος το οποίο δεν ξεπερνά τα 85 εκ. ευρώ
Όσον αφορά στις ρυθμίσεις των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το άρθρο 37, ο βουλευτής επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί έρχεται μια ρύθμιση με ιδιαίτερη βαρύτητα μ’ αυτόν τον αποσπασματικό τρόπο και γιατί συνδέεται με την έκτη δόση. «Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει με τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Συμφωνήσαμε σ’ αυτό που μας πρότεινε η Τρόικα; Συμφωνήσαμε σ’ αυτό που προτείναμε εμείς ή συμφωνήσαμε σ’ αυτό που πρότειναν οι άλλοι;» ρώτησε με νόημα.
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου