Σε αναζήτηση νέου μοντέλου ανάπτυξης ο Νομός Τρικάλων
Το Επιμελητήριο Τρικάλων σε συνέχεια της διαβούλευσης για τον συντονισμό της δράσης και την από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις – μέλη του, αλλά και εκ του θεσμικού του ρόλου ως επισήμου συμβούλου της Πολιτείας για θέματα ανάπτυξης ανέλαβε πρωτοβουλία διαβούλευσης με τους εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
Σήμερα το απόγευμα, στο Επιμελητήριο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Προέδρου του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλη Γιαγιάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης και οι Δήμαρχοι του Νομού, Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, Καλαμπάκας Δημήτρης Σακελλαρίου, Πύλης Κώστας Κουφογάζος και Φαρκαδόνας Κώστας Οικονόμου.
«Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον επιχειρηματικό κόσμο του Νομού, στην τοπική αγορά και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία, καθιστούν επιτακτικότερη την ανάγκη για τον συντονισμό των δράσεων και την από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων μιας και ειδικά μετά την υλοποίηση του προγράμματος «Καλλικράτης», ένα σημαντικό μέρος αυτών, μπορούν να βρουν τις ενδεικνυόμενες απαντήσεις σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με τη συνεργασία των συναρμόδιων φορέων.
Οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στον επιχειρηματικό κόσμο και στον τοπικό οικονομικό ιστό επιβάλλουν την ενεργοποίηση τοπικών Δυνάμεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων, αλλά και τον σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών δράσεων μέσω της οποίας θα διαχυθεί το μήνυμα της ενεργοποίησης στην Κοινωνία των Πολιτών», ανέφερε ο κ. Γιαγιάκος, προσθέτοντας πως «Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, είναι ανάγκη να αναθεωρηθούν νοοτροπίες και πρακτικές δαιμονοποίησης του επιχειρηματικού κεφαλαίου και της επιχειρηματικότητας μιας και είναι αδιαμφισβήτητο πια ότι χωρίς ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη όχι ως εφήμερη οικονομική «έξαρση», αλλά με μακροχρόνια κοινωνική δυναμική. Η συγκεκριμένη πραγματικότητα καθιστά πλέον περισσότερο επίκαιρο το διαχρονικό αίτημα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού στο πλαίσιο ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου επί του οποίου απαιτείται η συναντίληψη και η αρωγή της Αυτοδιοίκησης για την προώθηση προς ένταξη στο ΕΣΠΑ και η υλοποίηση έργων και δράσεων που θα έχουν ως στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στις σημερινές κρίσιμες στιγμές, στις οποίες ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δίνει μάχη επιβίωσης, αλλά και τη δημιουργία δομών για την υποστήριξη επιχειρηματικών δράσεων που στοχεύουν στην αξιοποίηση αυτών των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Επομένως, είναι μια αναγκαία διαβούλευση για θέματα που σχετίζονται με τη διευκόλυνση και την απλοποίηση των διαδικασιών της λειτουργίας επιχειρήσεων, με την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας από μέρους των αυτοδιοικητικών δομών σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις, υποστήριξη της λειτουργίας τους με τις απαραίτητες δομές (βιοτεχνικές ζώνες, διαχείριση αποβλήτων, υδροδότηση κ.α.), καθορισμός χρήσεων γης για τη λειτουργία επιχειρήσεων κλπ, αλλά και την προώθηση τοπικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ του Νομού μας με διακριτικό σήμα, όπως και σε καινούργιες αγορές. Παράλληλα, είναι αναγκαίος και ο συντονισμός της δράσης για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στον τουρισμό μέσω της αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ».
Ο κ. Γιαγιάκος, πρότεινε την συγκρότηση μιας διαρκούς ομάδας εργασίας για τον συντονισμό της κοινής δράσης και την εξειδίκευση προτάσεων και επίσης την κοινή πρωτοβουλία στήριξης των τοπικών προϊόντων και προώθησής τους, στα ράφια των σούπερ μάρκετ και σε καινούργιες αγορές με κοινή παράσταση στους εκπροσώπους για την ενεργό υποστήριξη του αιτήματος.
Από την πλευρά του, ο κ. Λάππας, επισήμανε πως «το ζητούμενο μέσα στην υπάρχουσα συγκυρία, είναι να ιχνηλατήσει ο Νομός, το νέο μοντέλο ανάπτυξης που απαιτείται για την αντικατάσταση του υπάρχοντος αποτυχημένου, ενός μοντέλου που θα στηρίζεται στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής». Ο κ. Λάππας, εξέφρασε την ελπίδα, αυτή η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, να μετατραπεί σε μια πιο οργανωμένη προσπάθεια του Νομού και κατ΄ επέκταση πιο αποτελεσματική προς όφελος όλων.
Ο κ. Κουφογάζος, έκανε λόγο και αυτός για δύσκολο περιβάλλον, όπου «καλούμαστε σε ανάλυση ιδεών και προτάσεων και κυρίως με σχεδιασμό και πρόγραμμα, να στοχοποιήσουμε δράσεις μέσα από κυκεώνα πολυνομίας και γραφειοκρατίας, για να υπάρξουν προϋποθέσεις που θα αλλάξουν το υπάρχον τοπίο». Ο κ. Κουφογάζος, εστίασε στο ΕΣΠΑ, εκφράζοντας …πικρία, λέγοντας «διαχρονικά η Δυτική Θεσσαλία, ήταν ΄΄ο φτωχός συγγενής΄΄ και πρέπει τουλάχιστον να διεκδικήσουμε, ισοκατανομή πόρων με την Ανατολική Θεσσαλία και αυτό να το αντιληφθεί και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποδεικνύοντας ότι το αντιλήφθηκε, μέσα από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό».
Ο κ. Σακελλαρίου, ζήτησε στοχοποίηση του είδους ανάπτυξης που αναζητά ο Νομός, ομόνοια και …αγάπη μέσα από κοινή διεκδίκηση προς όφελος του Νομού, τονίζοντας πως «μόνος του ο καθένας δεν θα πετύχει». Αναφέρθηκε στο ΚΕΝΑΚΑΠ όπου υπήρξαν απογοητευτικά αποτελέσματα στην αναζήτηση επενδύσεων, αποδίδοντας μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την εξέλιξη αυτή, στην γραφειοκρατία.
Ο κ. Οικονόμου, αφού αναφέρθηκε στην …νομοθεσία του «Καλλικράτη» που μέσα από την οποία στηρίζεται η ανάπτυξη, είπε απλά ότι «στηρίζουμε την ανάπτυξη και θα συνεργαστούμε με το Επιμελητήριο».
Από την πλευρά του ο κ. Μιχαλάκης, αναφέρθηκε και αυτός στην οικονομική συγκυρία αποδίδοντας σε αυτή τα «λουκέτα» επιχειρήσεων, χαρακτήρισε «έκτρωμα» τον «Καλλικράτη» καθώς όπως είπε «δεν έχουν ξεκαθαρισθεί αρμοδιότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, δεν υπάρχει Διεύθυνση Περιβάλλοντος και ένας ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας πηγαίνει στην Λάρισα. Πώς να γίνουν επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, με το 56% του Νομού να είναι στο Natura, υπάρχουν 5.000 γεωτρήσεις χωρίς άδεια απουσίας μιας ρύθμισης που θα έλυνε ταυτόχρονα και το πρόβλημα μη αδειοδότησης γεωτρήσεων σε νέες επιχειρήσεις. 8 μήνες τώρα ως Αντιπεριφερειάρχης δεν είδα επενδύσεις στον Νομό παρά μόνο για φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά και πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του ΕΣΠΑ».
Ο κ. Μιχαλάκης «είδε» και μια καλύτερη συνεργασία των Υπηρεσιών αλλά και διάθεση προστασίας του περιβάλλοντος από επιχειρήσεις του Νομού, μέσα από μείωση των περιστατικών της ρύπανσης του Πηνειού ποταμού.
Πάντως μόνο που υπάρχει μια ενεργοποίηση των Φορέων του Νομού, αυτό, όπως επισήμανε και ο κ. Γιαγιάκος, «μπορεί να εκληφθεί στα θετικά της οικονομικής κρίσης και μπορεί να οδηγήσει σε πάταξη των παθογενειών του παρελθόντος».
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου