Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα του επενδυτικού Νόμου.


Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Τομέα Ανάπτυξης της Ν.Δ. για την επενδυτική άπνοια.






Την αγωνία της αγοράς, την έλλειψη ρευστότητας, το «πάγωμα» των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων όπως ο Ε65, αλλά και τα πενιχρά μέχρι σήμερα αποτελέσματα από την εφαρμογή του επενδυτικού Νόμου μετέφερε ο Ν. Λέγκας, ως εκ των βασικών επερωτώντων βουλευτών, κατά τη συζήτηση κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας του Τομέα Ανάπτυξης της Ν.Δ. για την «επενδυτική άπνοια».

Ο βουλευτής Τρικάλων και πρώην Υφυπουργός, τόνισε ότι ακόμα κι αν εγκριθούν όλες οι αιτήσεις για ένταξη στον επενδυτικό Νόμο, το ποσό για το συγκεκριμένο εξάμηνο θα είναι 12 φορές μικρότερο από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης. Ζήτησε δε σαφείς απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τις λιμνάζουσες επενδύσεις στην Περιφέρεια και με τις δανειακές υποχρεώσεις των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα ο βουλευτής Τρικάλων ανέφερε:


Για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και την «επενδυτική άπνοια».

«Σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου η καθόλου ευχάριστη δυναμική των νέων λουκέτων αυξήθηκε κατά 67% μέσα σε ένα χρόνο. Ενώ σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, κάθε μήνα χάνονται πεντέμισι χιλιάδες θέσεις εργασίας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, κάθε εικοσιτετράωρο κλείνουν είκοσι μεταποιητικές επιχειρήσεις που απασχολούν δέκα εργαζόμενους. Οι ρυθμοί χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες –αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις- αλλά και προς τους ιδιώτες, επιδεινώνονται με απίστευτους ρυθμούς το τελευταίο διάστημα. Ένα ακόμα εργαλείο, το ΕΤΕΑΜ, σήμερα υπολειτουργεί. Η διαφορά είναι καταλυτική. Από τις πενήντα τέσσερις χιλιάδες δάνεια που είχαν δοθεί το 2009, σήμερα τα δάνεια δεν ξεπερνούν τα χίλια οκτακόσια. Είκοσι πέντε φορές λιγότερα, όχι 25%. Και όχι μόνο αυτό. Το Ταμείο αρνείται και δεν μπορεί να διευθετήσει τις παλαιότερες υποχρεώσεις, έτσι ώστε οι χορηγήσεις που έχουν δοθεί, τουλάχιστον να μείνουν ενεργές και να μην παραιτηθούν οι δικαιούχοι από τις υποχρεώσεις τους».

Για τα απογοητευτικά αποτελέσματα του επενδυτικού Νόμου:

«Σε αυτό το δυσμενές τοπίο, δυστυχώς, δεν πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα. Δεν πάρθηκαν, όμως και στον κατάλληλο χρόνο, όταν πάρθηκαν. Δεν θα σταθώ στο ότι η χώρα έμεινε για έξι μήνες χωρίς Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων. Δεν θα σταθώ στο γεγονός ότι σε είκοσι περίπου μήνες η Κυβέρνηση έχει τοποθετήσει τρεις αρμόδιους Υφυπουργούς για το συγκεκριμένο αυτό τομέα. Δεν θα σταθώ, ακόμα, στο γεγονός ότι για δεκαπέντε μήνες η χώρα ήταν χωρίς επενδυτικό νόμο.
Θα σταθώ στα μέχρι τώρα απογοητευτικά αποτελέσματα του επενδυτικού νόμου, τα οποία, μάλιστα, δεν μπήκατε στον κόπο να μας τα κοινοποιήσετε αναλυτικά σε δύο ερωτήσεις που καταθέσαμε. Θέλουμε να σας ρωτήσουμε αν είστε αλήθεια τόσο ικανοποιημένοι για τα μόλις εκατόν σαράντα δύο επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν σε όλη τη χώρα! Δεν σας προβληματίζει ότι υπάρχουν περιοχές, όπου οι αιτήσεις μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, καθώς επίσης και περιφερειακές ενότητες, στις οποίες δεν έχει υποβληθεί καμία αίτηση; Δεν σας προβληματίζει ότι ακόμα και αν εγκριθούν όλες οι αιτήσεις, το ποσό για το συγκεκριμένο εξάμηνο θα είναι δώδεκα φορές μικρότερο από τους υπολογισμούς που κάνατε; Αληθεύει ότι το 40% των επενδυτικών σχεδίων δεν πέρασαν καν τη φάση της αξιολόγησης λόγω βασικών ελλείψεων των φακέλων, αλλά και μη τήρησης των ουσιαστικών προϋποθέσεων;»

Για τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα που είναι «παγωμένα»:

«Σήμερα, δυστυχώς, έχουμε σταματημένα έργα και κάποια πλαίσια συναντίληψης, τα οποία ωστόσο είναι κενά περιεχομένου από τον Ε65 έως την Ιονία Οδό, από την Ολυμπία ως τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίον. Πέσατε έξω σε όλες σας τις προβλέψεις. Και εδώ είμαστε, κύριε Υπουργέ, να δούμε εν τέλει στην περίπτωση που ευοδωθούν οι συνεννοήσεις, εάν οι νέες συμβάσεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις παλιές, οι οποίες κατά την άποψή σας ήταν επαχθείς, θα είναι πιο κοντά στο δημόσιο συμφέρον»

Για την πολιτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα:

«Δυσκολευόμαστε να συμμεριστούμε την αισιοδοξία σας, παρά το γεγονός ότι θα θέλαμε και εμείς –ειλικρινά σας το λέω- να είμαστε τόσο αισιόδοξοι, όσο και εσείς. Θα συμφωνήσω και με την παρατήρηση του κ. Πρωτόπαπα ότι αυτή η συζήτηση χρειάζεται νηφαλιότητα. Βεβαίως, χρειάζεται νηφαλιότητα, αλλά μας προκαλείτε να θυμηθούμε με ποιο τρόπο αντιμετωπίσατε αντίστοιχες δικές μας πρωτοβουλίες. Για ποια νηφαλιότητα μιλάμε; Γι’ αυτή που επιδείξατε στην υπόθεση των ναυπηγείων; Στην υπόθεση της στήριξης του τραπεζικού τομέα; Στις αποκρατικοποιήσεις;»




Για την αλλαγή στις νοοτροπίες και στις αδιέξοδες εμμονές:

«Δεν διστάσαμε να ψηφίσουμε πολλές από τις πρωτοβουλίες σας, αυτές τις οποίες θεωρούσαμε ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, έχοντας, βεβαίως, την άποψη και την πεποίθηση ότι σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία δεν χωρούν ανέξοδες αντιπαραθέσεις, ούτε, βεβαίως, εμμονές του τύπου «επειδή δεν το κάνατε εσείς, δεν θα το κάνουμε και εμείς».
Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η χειρότερη εδώ και δεκαετίες, η χειρότερη μεταπολεμικά. Καλούμαστε να διορθώσουμε στρεβλώσεις ετών και, βεβαίως, σε χρόνους αντιστρόφους ανάλογους. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να απενοχοποιήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και να αποδομήσουμε, βεβαίως και τον κρατισμό, γιατί είχαμε και έχουμε να κάνουμε με ένα λαϊκισμό ο οποίος εκτείνεται σε βάθος χρόνου, αφού επιδιώκαμε όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενους χωρίς επιχειρηματίες και ανάπτυξη χωρίς ανταγωνιστικότητα. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι όλα αυτά πρέπει να τα αφήσουμε οριστικά πίσω και αυτό που έχει αξία να το κάνουμε, να το κάνουμε με πράξεις και όχι με λόγια.»


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου