Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Είχε προειδοποιήσει ο Λάκης Ζολώτας... Ανοίγουν για τα Τρίκαλα «οι ασκοί του Αιόλου» με τα μνημεία και τις αιτήσεις ονοματοδοσίας.

Έμπειρος πολιτικός ο Λάκης, πήγε να προλάβει καταστάσεις αλλά ποιός να τον ακούσει. Σε μπελάδες ο Ταμήλος, σύντομα θα πρέπει να πάρει θέση για το θέμα που προκύπτει με νέα αίτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο...



Πριν από ένα μήνα η «Πρωτοβουλία Πολιτών» ζητούσε την αναγνώριση της αγροτικής εξέγερσης του 1925 και τη μετονομασία της πλατείας «Αγρότισσας» σε πλατεία «Αγροτικής Λαϊκής Εξέγερσης Τρικάλων», με την ανέγερση μνημείου με τα ονόματα των νεκρών της 2ης Φεβρουαρίου 1925.

Τότε η διαπαραταξιακή Επιτροπή που είχε συνεδριάσει, είχε ομόφωνα αποφασίσει να υπάρχει κάθε πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου μια ουσιαστική εκδήλωση, θα ονομαστεί πλατεία της πόλης προς την ευρύτερη περιοχή της Μπάρας προς τιμή της εξέγερσης, θα ανεγερθεί μνημείο σε αυτή την πλατεία που θα επιλεγεί και θα δοθούν τα ονόματα των νεκρών σε γειτονικούς της πλατείας δρόμων.

Μέσα σε κλίμα έντασης, αποφασίστηκε και κατά πλειοψηφία με τον Μπάμπη Δεληλίγκα να διαφωνεί με τον όρο «Εξέγερση», να τιμάται στα Τρίκαλα η αιματηρή εξέγερση του 1925 που οδήγησε σε 7 νεκρούς και 25 τραυματίες.

Η ένταση δεν απουσίασε με τον δημοτικό σύμβουλο Λάκη Ζολώτα να προβλέπει ότι ανοίγει «ο ασκός του Αιόλου» με πληθώρα αιτημάτων που θα έρθουν, ενώ ο Δήμαρχος Μιχάλης Ταμήλος, ζήτησε από το ακροατήριο στην αίθουσα «να κοιτάξουμε μπροστά για την Τοπική Ιστορία χωρίς αποκλεισμούς και… αναμόχλευση παθών του παρελθόντος».

Και ερχόμαστε στο σήμερα...

Αίτημα για ανέγερση μνημείου και ονοματοδοσία οδών δέχεται ο δήμος Τρικκαίων.

Αυτή τη φορά μια νεοσύστατη κίνηση, η «Παρέμβαση Πολιτών», ζητά με αίτημα της, που υπογράφουν 45 πολίτες, την ανέγερση μνημείου με τα ονόματα 7 Τρικαλινών χωροφυλάκων, οι οποίοι υπηρετούντες στο Αστυνομικό τμήμα Λιτοχώρου το 1946 για την περιφρούρηση των εκλογών (εν μέσω εμφυλίου) έχασαν τη ζωή τους.

Θα έχει συνέχεια το θέμα, και είναι πολύ λεπτό ως προς τον χειρισμό του...



Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο:

  1. PALI MALAKIA EKANE O VLAXODHMARXOS.
    PARE KAI SY MIA PLATEIA GIA NA ME PSHFISEIS.
    A RE TAMHLO ME FOUMO THA FYGEIS APO TON DHMO

    ΑπάντησηΔιαγραφή