Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Το «ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ» για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στα Τρίκαλα

Την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010 η πόλη των Τρικάλων γιορτάζει την «Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής», που αποτελεί την μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική δράση της Ευρώπης, με περισσότερες από 20.000 ταυτόχρονες εκδηλώσεις.




Θεσμός τεράστιας απήχησης, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής χρόνια τώρα δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε άρτιες τεχνικά συνθήκες, αναδεικνύει τάσεις, δημιουργεί δίκτυα μεταξύ καλλιτεχνών και κόντρα στο πνεύμα των καιρών, παραμένει δωρεάν από όλους και για όλους.


H εκδήλωση που θα γίνει στο μύλο Ματσόπουλου, και με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από το θάνατό του, το «ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ» έχει ετοιμάσει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στη μουσική και τα τραγούδια του Μανώλη Χιώτη και της χρυσής εποχής του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.



Ως απόλυτος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, ο Χιώτης ήταν ο άνθρωπος που ανανέωσε ριζικά τον ήχο του οργάνου προσθέτωντας την τέταρτη χορδή ενώ ταυτόχρονα με τα εντυπωσιακά σόλο του και το πριγκιπικό του στυλ, κατάφερε να βάλει καθαγιάσει την λαϊκή του καταγωγή βάζοντάς το στα μεγάλα αριστοκρατικά «σαλόνια» μπολιάζοντάς το με πιο εξευγενισμένους ρυθμούς όπως η σάμπα και η ρούμπα.

Από τη μίξη αυτή προέκυψαν αξέχαστες επιτυχίες όπως τα «Περασμένες μου αγάπες», «Λαός και Κολωνάκι» και «Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω», που ανέδειξαν το φωνητικό μπρίο και το νάζι της λαμπερής Μαίρης Λίντα, της παρτεναίρ του στη σκηνή και στη ζωή.

Σαράντα χρόνια μετά τον πρόωρο χαμό του, τα μοναδικά αυτά τραγούδια θα αναβιώσει στη σκηνή όπως και τότε η Μαίρη Λίντα με σολίστ στο μπουζούκι, ίσως το μοναδικό άνθρωπο που θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στην πρόκληση, το Μανώλη Καραντίνη.

Μαζί τους συμπράττει η λαϊκή ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης» από την πόλη των Τρικάλων, τη πόλη που γέννησε τους κορυφαίους δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού και σήμερα συνεχίζει με επιτυχημένες εμφανίσεις της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και με τις συνεργασίες της με σπουδαίους καλλιτέχνες να κρατά ζωντανή την παράδοση και να τιμά την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο με την τεχνολογική υποστήριξη που προσφέρει το e-trikala και για τον τρόπο που θα μπορέσετε να συνδεθείτε θα σας ενημερώσουμε με νεότερη ανακοίνωση.

Πρέπει να σημειωθεί πως η πόλη των Τρικάλων είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που από το 1989 συμμετέχει στο θεσμό αυτό με ποικίλες και σημαντικές εκδηλώσεις με αποτέλεσμα ο Ευρωπαϊκός φορέας της διοργάνωσης στην ετήσια έκθεση του να αναφέρεται με πολλά και κολακευτικά σχόλια για την πόλη μας .

Η 21η Ιουνίου δεν είναι μια μέρα όπως οι άλλες. Γιατί είναι η ημέρα του θερινού ηλιοστασίου - η μεγαλύτερη του έτους. Και γιατί είναι η Ημέρα της Μουσικής.
Με άλλα λόγια είναι Ημέρα Γιορτής! Της Μουσικής, των Μουσικών και όλων όσων αγαπάνε την Μουσική. Και είμαστε πολλοί! Απόδειξη πως χρόνο με το χρόνο η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής μεγαλώνει και καθιερώνει όλο και περισσότερες εορταστικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, ώσπου κάποια 21η Ιουνίου η μουσική να φτάσει πραγματικά παντού: σε κάθε γωνιά, κάθε πλατεία, κάθε δρόμο, κάθε πάρκο, κάθε συναυλιακό χώρο. Κι όταν αυτό γίνει, ο κόσμος χορεύοντας θα εκτοπίσει τ’ αυτοκίνητα υπό τους ήχους της μουσικής. Ωδεία, σχολεία και κάθε οργανισμός που γνωρίζει τη μαγεία ενός πενταγράμμου κώδικα επικοινωνίας θα οργανώσει τη δική του συναυλία. Αναπάντεχες μουσικές συναντήσεις και αυτοσχέδια live θα δώσουν ζωή στις πόλεις μας. Νέες μουσικές και νέοι μουσικοί θα εισβάλλουν δυναμικά στην καθημερινότητά μας.

Κι αν στην Γαλλία, με νόμο πλέον, η διατάραξη της κοινής ησυχίας δια μουσικής επιτρέπεται κάθε 21η Ιουνίου γιατί όχι και στην Ελλάδα;
Με την υποστήριξη δημοτικών, κρατικών, ιδιωτικών και θεσμικών φορέων, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής θέλει να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές καλλιτεχνών και οργανώνει όσο το δυνατόν περισσότερες μουσικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Πάντα δωρεάν, από όλους και για όλους. Γιατί όταν η μουσική γιορτάζει είμαστε όλοι καλεσμένοι..!

H αρχή

Το 1982, την 21η Ιουνίου - συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου - με πρωτοβουλία του Γάλλου Υπουργού πολιτισμού κυρίου Jack Lang και την οικονομική υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Ημέρα της Μουσικής με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους». Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους που με την συμπαράσταση των τοπικών αρχών και κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.α. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες.
Εκδηλώσεις από κλασσική, jazz, hip-hop, rock, dance μέχρι και παραδοσιακή μουσική λαμβάνουν χώρα δωρεάν για το κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών είναι προσφορά των υποστηρικτών της Γιορτής.

Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Μεταξύ άλλων, το κράτος και οι δημοτικές αρχές επιτρέπουν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμορφώνουν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνδέουν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ και τα ταχυδρομεία εκδίδουν ειδικό γραμματόσημο.
Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται έξω από τα Γαλλικά σύνορα, με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες.

Σήμερα, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 20.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου