Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής Σωτήρη Σόρογκα στα Τρίκαλα

Στο διατηρητέο κτήριο της «Στέγης Τέχνης & Πολιτισμού» του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή –ιατρού, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων σε συνεργασία με το ίδρυμα, εγκαινιάζει την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010, την έκθεση «ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ – ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ».



Όπως τονίζει ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Μπόλης: «Η ζωγραφική του Σωτήρη Σόρογκα, με την ισορροπία, την ποιητική και τις ηθικές της αξίες συνιστά μια από τις πιο γόνιμες και πολυσήμαντες εκφράσεις της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Παράλληλα, η διακριτική παρουσία του καλλιτέχνη, η χαρισματική προσωπικότητά του, το υψηλό διανοητικό επίπεδο, η παιδεία, η ιδεολογική θέση και άποψη, το ήθος και ο καίριος προβληματισμός του συνθέτουν την εικόνα ενός ολοκληρωμένου δημιουργού. Από το ξεκίνημα της πορείας του, επιστρέφει με εμμονή σε ορισμένα θέματα, τα οποία φορτίζονται με την εμφαντική σημασία που τους αποδίδει και τον δεξιοτεχνικό τρόπο που τα επεξεργάζεται. Η υψηλή και απτή αληθοφάνεια των θεμάτων του, η αμεσότητα και η αψεγάδιαστη εκτέλεσή τους με ακρυλικό και κάρβουνο είναι καθηλωτική.


Ο ζωγράφος επικεντρώνεται στην αποσπασματική και λιτή απεικόνιση του πραγματικού. Μέσα από την ισχυρή εντύπωση του συγκεκριμένου, προχωράει σε μια διαφορετική αντίληψη θέασης και ερμηνείας του, σε ένα νέο κριτικό βλέμμα που ανατρέπει τις ρεαλιστικές συμβάσεις, θέτει σε αμφισβήτηση την «ταυτότητα» και την αναφορικότητα των μορφών. Η οικεία αρχική εντύπωση γρήγορα υποχωρεί, δίνοντας τη θέση της σε μια διφορούμενη αντιμετώπιση της πραγματικότητας με πολλαπλές αναγνώσεις και συνδηλώσεις».

Το καθένα από τα θέματα του Σωτήρη Σόρογκα αλλά και στο σύνολό τους, διαμορφώνουν μια ενιαία εικαστική πρόταση, είναι αποτέλεσμα συστηματικής μελέτης, πειραματισμού και προσήλωσης, επίμονης άσκησης και οξείας παρατήρησης, καταδεικνύουν μια συγκροτημένη έρευνα και εξέλιξη δυνατοτήτων και προβληματισμών, αντανακλούν την ουσιαστική σχέση και επαφή του με τον κόσμο, γίνονται προβολές-εξομολογήσεις των βιωμάτων, των ψυχικών και συγκινησιακών του καταστάσεων, της βασανιστικής μνήμης, της διαδρομής μιας ιδέας.


Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διαδρομή του ζωγράφου μέσα από αντιπροσωπευτικά του έργα: τις συνθέσεις με τα άλογα, τις πέτρες, τα γκρεμισμένα σπίτια, τα αρχαία ανάγλυφα, τα μαύρα ανοίγματα και τα πηγάδια, τα πορτρέτα και τις σκουριές, τις εικόνες από τα λατομεία της Πεντέλης και του Λαυρίου. Έργα που πιστοποιούν την πορεία του Σόρογκα σε μια ζωγραφική όπου εκφράζει στοχασμούς και ζητήματα φιλοσοφικής τάξης, μια ζωγραφική με ευδιάκριτες καταβολές στην πιο στέρεη παράδοση του ελληνικού κόσμου, μια ζωγραφική που, κάθε φορά, μεταπλάθει με μια νέα ποιητική αίσθηση το ορατό.


Σόρογκας Σωτήρης: Βιογραφικό

Ο Σωτήρης Σόρογκας γεννιέται στην Αθήνα, στις 22 Φεβρουαρίου 1936. Το 1955 πετυχαίνει στις εξετάσεις για το Προκαταρκτικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και το 1957 μπαίνει στα εργαστήρια, υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών έως την αποφοίτησή του (1961). Δάσκαλοί του ο Γιάννης Μόραλης, ο Παντελής Πρεβελάκης και ο Παύλος Μυλωνάς. Τα χρόνια αυτά εκδηλώνεται η αγάπη του για τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, την ποίηση και τη φιλοσοφία. Το 1963 παρακολουθεί μαθήματα αγιογραφίας στο «Εφηρμοσμένον Εργαστήριον Φορητής Εικόνος» της ΑΣΚΤ κοντά στον Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο. Το 1964 ο Τάκης Μάρθας, ζωγράφος και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, τον επιλέγει ως βοηθό στην Έδρα Ζωγραφικής της σχολής, όπου μέχρι το 2004 ανέρχεται όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής διδασκαλίας. Το 1973 με προσωπική χορηγία (Personal Grant) του Ιδρύματος Ford, ταξιδεύει στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2004 ανακηρύσσεται ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και η Ακαδημία Αθηνών του απονέμει βραβείο για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς.

Το ευρύτερο ενδιαφέρον και η παρέμβαση του Σωτήρη Σόρογκα καταγράφεται με την εμπλοκή του σε καλλιτεχνικές ομάδες και συνδέσμους, αλλά και με τη συγγραφή θεωρητικών και κριτικών κειμένων για καίρια ζητήματα των εικαστικών τεχνών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Πτυχιούχων της ΑΣΚΤ (1963), της οποίας χρηματίζει και γενικός γραμματέας (1963-64), της Ομάδας των Έξι (1969), μαζί με τους Γιάννη Βαλαβανίδη, Βαγγέλη Δημητρέα, Μαρία Καραβέλα, Βάσω Κυριάκη και Γιώργο Μήλιο, του Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης (1973) και της Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη (1979). Το 1981 συμμετέχει στην οργάνωση του συμποσίου Σύγχρονη Τέχνη και Παράδοση, που διεξάγεται από τον Σύνδεσμο Σύγχρονης Τέχνης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και το 1984 είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού θεωρίας της τέχνης Σπείρα. Το 1992 και το 2006 κυκλοφορούν αντίστοιχα από τις εκδόσεις Στιγμή τα βιβλία Περιθώρια – Αναφορές σε προβλήματα του εικαστικού χώρου και Αισθητική γεωγραφία. Κριτικές παρεμβάσεις, τα οποία συγκεντρώνουν δημοσιευμένα κείμενά του. Την περίοδο 2004-05 διατελεί πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μέχρι σήμερα ένας μεγάλος αριθμός ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό επιβεβαιώνουν τη σημασία, την ποιότητα και την υψηλή στάθμη της δουλειάς του.

Εικονογραφήσεις του ζωγράφου δημοσιεύονται σε σχολικά εγχειρίδια, σε άλλα έντυπα και περιοδικά. Συνθέσεις του κυκλοφορούν σε μεταξοτυπίες και λιθογραφίες, και τυπώνονται σε ημερολόγια και κάρτες. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ροδίων, στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ (Μέτσοβο), στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου–Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στο Μουσείο Βορρέ, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου (Μεσολόγγι), στα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης Βελιγραδίου και Σκοπίων, και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.



Διάρκεια έκθεσης: ΙΟΥΝΙΟΣ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010
Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα έως Πέμπτη: 11.00-13.00 & 19.00-21.00
Παρασκευή 11.00-13.00


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου