Εκτενές αφιέρωμα από το τριμηνιαίο περιοδικό για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάδοση του πολιτισμού, «Αζιμούθιο»
Οκτασέλιδο αφιέρωμα στον Κόζιακα, υπό τον τίτλο «Η γοητεία της φύσης στο βουνό του Ασκληπιού», φιλοξενεί στις σελίδες του το τριμηνιαίο περιοδικό για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάδοση του πολιτισμού, «Αζιμούθιο» (τεύχος Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2οο9, έκδοση του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας).
Παράδοση
Σύμφωνα με την παράδοση, όπως τονίζεται, στις ανατολικές πλευρές του βουνού, συνέλεγε τα φυτά που χρησιμοποιούσε ο Ασκληπιός. Ειδικές αναφορές γίνονται στα δάση και στα βότανα, τα θηλαστικά και τα βουνά, τα ποτάμια και τα λιβάδια. Επίσης παρουσιάζονται τα θρησκευτικά μνημεία: Ιερά Μονή Δουσίκου Πύλης, Ιερός Ναός Πόρτας Παναγιάς και Ιερά Μονή Κοίμησης Θεοτόκου Βυτουμά. Το δημοσίευμα εστιάζει στην τοξωτή γέφυρα Πύλης, τις γέφυρες Κονδύλη, Γκίκα και την κρεμαστή πεζογέφυρα στην Πόρτα Παναγιά αλλά και στα Φρούρια στον Ίταμο. Το περιοδικό κάνει σύντομη περιήγηση στην Πύλη, την Πιαλεία, στην Ελάτη, σε Βροντερό – Καλόγηροι και Άγιο Προκόπιο, στο Περτούλι και στο Βυτουμά, ενώ προτείνει δέσμη εναλλακτικών δραστηριοτήτων στον ορεινό όγκο των Τρικάλων, όπως διάσχιση του Κόζιακα από την Πύλη, ορειβατικό σκι, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, ιππασία, τοξοβολία κ.α.
Η μοναδικότητα των φυσικών τοπίων στον ορεινό όγκο των Τρικάλων, κατατάσσει τον Κόζιακα σε έναν από τους σημαντικότερους φυσιολατρικούς προορισμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού Μάκη Σταύρου.
Κόζιακας
Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που περιέχει το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του νομού Τρικάλων, που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικότερα η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Τμήματος Γεωπονίας, Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος. Στο νότιο τμήμα της Πίνδου βρίσκεται ο Κόζιακας, με υψόμετρο 1.901 μέτρα. Παλιότερα, αναφέρεται στο παραπάνω στρατηγικό σχέδιο, το βουνό ονομάζονταν Κερκέτιο και αποτελεί ένα μικρό σχετικά και μακρόστενο βουνό, αποκομμένο από την οροσειρά της Πίνδου.
Ξεκινά από την κοιλάδα του Πηνειού και έπειτα από 25 χιλιόμετρα χωρίζεται από τον Ίταμο, με την κοιλάδα του Πορταϊκού. Από τον Κόζιακα πηγάζουν οι ποταμοί Πορταϊκός και Κεφαλοπόταμος, που καταλήγουν στον Πηνειό ποταμό.
Οι σημαντικότερες πηγές μόνιμης ροής βρίσκονται στις ανατολικές πλαγιές του Κόζιακα. Είναι οι πηγές Λάκκα, Καρυές, Κουκουνάρι, Γαύρος, Γούρνες, του Αγίου Βησσαρίωνα και της Πύλης.
Η μορφολογία του είναι έντονη, λόγω της έντονης διάβρωσης που έχουν υποστεί τα ασβεστολιθικά του κυρίως πετρώματα. Η πορεία του νερού έχει δημιουργήσει σπηλιές και φαράγγια. Το βουνό, σε πολλά του σημεία είναι δυσπρόσιτο, προσφέροντας έτσι καταφύγιο σε μικρό πληθυσμό από καφέ αρκούδες, λύκους, αγριόγιδες, λαγούς, αγριογούρουνα και άλλα ζώα.
Το Κερκέτιο σε πολλά του σημεία αποτελεί ένας πρώτης τάξεως βοσκοτόπι, ενώ πυκνή βλάστηση καλύπτει τις πλαγιές του, φτάνοντας πολλές φορές μέχρι και την κορυφή του.
Ο Κόζιακας διαθέτει πλούσια βλάστηση και φημολογείται ότι, από τις πλαγιές του, ο Ασκληπιός μάζευε τα βότανά του. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής ήταν ο λόγος για τον οποίο η περιοχή εντάχθηκε στο δίκτυο Natura 2000, ενώ έντονο είναι και το ορνιθολογικό ενδιαφέρον στην περιοχή.
Στο βουνό υπάρχει ο χείμαρρος της Χουτιάνας, κοντά στο χωριό Γλυκομηλιά, που σχηματίζει καταρράκτες, που σε πολλά σημεία είναι κατάλληλοι για βουτιές. Η ανάβαση του Κόζιακα μπορεί να γίνει από διάφορες διαδρομές, είτε από την Πύλη είτε από την Ελάτη. Στη διαδρομή της Ελάτης συναντά ο επισκέπτης το καταφύγιο "Χατζηπέτρος", δυναμικότητας 15 ατόμων.
Σε δύο κορυφές του βουνού Ίταμος, νοτιοδυτικά της Πύλης, σώζονται τα ερείπια δύο φρουρίων των ελληνικών χρόνων. Απ' αυτά ελέγχονται όλα τα περάσματα των Αγράφων και της Πίνδου. Τα συγκεκριμένα φρούρια κατελήφθησαν από τον Φίλιππο Ε΄ της Μακεδονίας το 189 π.Χ. και καταστράφηκαν από τον Ιούλιο Καίσαρα το 46 π.Χ. Στην περιοχή αυτή τοποθετείται και η αρχαία πόλη Αθήναιον.
Του Αποστόλη Ζώη
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου