Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Σούλα Μερεντίτη: κύρια σημεία της ομιλίας της βουλευτού για τον προυπολογισμό


Η Βουλευτής Σούλα Μερεντίτη, μίλησε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009 στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Οικονομικών για την Κύρωση του Απολογισμού και του Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2007.





Τα κύρια σημεία της ομιλίας της Τρικαλινής Βουλευτού έχουν ως ακολούθως :
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, από χθες και σήμερα διαβάζουμε, ακούμε όλοι μας ότι ο φετινός δείκτης της διεθνούς διαφάνειας βαθμολογεί την Ελλάδα με 3,8 βαθμούς και την κατατάσσει στην 71η θέση. Η Ελλάδα κατρακύλησε και βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση της Ευρώπης των 27 μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Προσθέτοντας σε αυτά κάποιους από τους τίτλους των σημερινών εφημερίδων και μάλιστα φίλα προσκείμενων στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας όπως «βασίλειον της διαφθοράς η Ελλάδα», «τελευταία στη διαφάνεια, στην ανταγωνιστικότητα, πρώτη στην αναξιοπιστία», «χρυσό μετάλλιο στα σκάνδαλα» και πολλά άλλα, θα έλεγα ότι αυτός είναι ο απολογισμός της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν στήριξε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, αλλά τον οδήγησε σε μαρασμό.

Η αλήθεια είναι ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας γιγαντώθηκε η φοροδιαφυγή και οι ανείσπρακτες οφειλές πέρασαν κάθε προηγούμενο. Ειπώθηκε αλλά θα το επαναλάβω.

Απαξίωσε τελείως τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Κατέστρεψε την οικονομία της χώρας και δεν ευθύνεται γι’ αυτό καθόλου η διεθνής κρίση όπως άκουσα τον Εισηγητή κ. Λέγκα να λέει.


Ευθύνεται η αβελτηρία, η αμετροέπεια, οι ατελέσφορες επιλογές, οι ελαστικές συμπεριφορές των στελεχών, όλα αυτά που έφεραν τη χώρα μας σε αυτό το σημείο. Έχει βαριές ευθύνες η Νέα Δημοκρατία γιατί από το 2004 και μετά δημιούργησε μόνο αδιέξοδα στην οικονομία. Φόρτωσε τους εργαζόμενους με νέους φόρους.


Κατήργησε το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θέσπισε πολλούς νέους έμμεσους φόρους. Αύξησε το Φ.Π.Α.. Αύξησε τους φόρους κατανάλωσης. Προστάτευε τους μεγαλοϊδιοκτήτες και επιτέθηκε στους φτωχούς, που έχουν ένα μικρό σπιτάκι, με το περιβόητο ΕΤΑΚ. Και δεν έφταναν όλα αυτά. Παίξατε και με τα λεφτά των συνταξιούχων.


Για να μην ξεχνάμε τα ομόλογα. Όσο για την πραγματική οικονομία, το απόλυτο τίποτα. Ενώ αυτοχαρακτηρίζεστε θιασώτες της επιχειρηματικότητας, δεν κάνατε τίποτα για να προσελκύσετε επενδύσεις στη χώρα μας. Δεν κάνατε τίποτα για να στηρίξετε την μικρομεσαία επιχείρηση .Μας διασύρατε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλούσαμε για 6% έλλειμμα και είμαστε στο 12,7% του Α.Ε.Π..

Το έχω πει πολλές φορές. Και αν δούμε και τα γεγονότα που τρέχουν, οι αναγκαίες επιλογές της σημερινής Κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα φανεί. Δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ η πολιτική ζωή του τόπου. Η πρόσφατη διεθνής κρίση επιδείνωσε την ήδη κακή κατάσταση της οικονομίας. Ο λαός με την ψήφο του στις 4 Οκτωβρίου αξίωσε και αξιώνει διαφάνεια, εντιμότητα και αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.



Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αναβάθμιση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου για την οποία μίλησε ο Πρόεδρός μας, γιατί μόνο μέσα από την αναβάθμιση των Βουλευτών θα ενισχυθούν η διαφάνεια, η αποτελεσματική εποπτεία στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας μας και το βασικότερο η υποχρεωτική δημόσια λογοδοσία για όλους μας. Μόνο με τον ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Αλλάζουν πολλά. Βάζουμε τέλος στην αδιαφάνεια, στη σπατάλη στην κατάχρηση του δημόσιου χρήματος, στη διαφθορά, στις πελατειακές σχέσεις και στα μικροκομματικά συμφέροντα.

Η Βουλή αποκτά ρόλο και παρακολουθεί ενεργά την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Παρέχεται πλέον η ευχέρεια ενεργούς παρέμβασης του κοινοβουλευτικού Σώματος . Εισάγεται μια διαδικασία γενικότερης εποπτείας της κοινωνικής ανταποδοτικότητας των δαπανών, καθώς και της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή διαδικασία είναι μάλλον τυπική. Αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά δεν μπορούμε να ερχόμαστε δύο χρόνια μετά και να κυρώνουμε τυπικά Απολογισμό και Ισολογισμό απ’ όπου και αν προέρχεται αυτή η ευθύνη. Η αρμόδια Επιτροπή όφειλε να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ο αρμόδιος Υπουργός έχοντας θεσμική υποχρέωση όφειλε να ενημερώνει τακτικά την Επιτροπή για τα δημόσια οικονομικά. Από εδώ και πέρα αυτή η κατάσταση αλλάζει.

Η διαδικασία θα αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα. Θα αναβαθμιστεί σε λογοδοσία της Κυβέρνησης για την οικονομική διαχείριση και σε επί της ουσίας έλεγχο για την πορεία των εσόδων και των εξόδων. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να διασφαλιστεί η ενεργός στήριξη του έργου της Επιτροπής και η αρωγή της από εξειδικευμένο τεχνοκρατικό προσωπικό.


Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποκαλύπτει δραματική υστέρηση στα έσοδα. Στα φορολογικά έσοδα η υστέρηση φθάνει στο 24,6%. Η υστέρηση των τακτικών γενικών εσόδων φθάνει στο 37,7%. Παράλληλα στην ίδια έκθεση αποκαλύπτεται και ο συνολικός εκτροχιασμός των δημοσιονομικών μεγεθών. Οι ανείσπρακτες οφειλές που είναι απόρροια και αποδεικνύουν την πλήρη αποτυχία της φορολογικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν εκτοξευθεί σε σύγκριση με το 2003.


Και όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέλυσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και απείχε συστηματικά από τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων. Κλείνοντας, θέλω να σταθώ στο εξής που μου προκαλεί τεράστια εντύπωση. Οι απόρρητες δαπάνες έχουν απόκλιση 324,87%. Άκουσα τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας να μιλάει για οριακές αποκλίσεις. Αν αυτές είναι οριακές αποκλίσεις…


Όσο για το δημόσιο χρέος, δεν μπορώ να πω τίποτα. Ό,τι και να πει κανείς είναι περιττό. Καταστροφική υπήρξε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Έργων, την αναποτελεσματική διαχείριση του Γ’ Κ. Π.Σ., αλλά και του ΕΣΠΑ, αντιλαμβανόμαστε όλοι τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες βίωσαν αυτά τα πεντέμισι χρόνια επί τα χείρω μεταβολές στην υγεία, την παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία, δηλαδή στους κυριότερους, κρισιμότερους πυλώνες που καθορίζουν το αναπτυξιακό και κοινωνικό ισοζύγιο της χώρας. Αυτός είναι ο απολογισμός σας.


Μέσα σε έξι χρόνια η χώρα τέθηκε εξαιτίας σας δύο φορές σε επιτήρηση. Πέντε προϋπολογισμούς κάνατε, και οι πέντε έπεσαν έξω. Η κατάταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης από την πέμπτη θέση που την παραλάβατε, έχει φτάσει στην δέκατη τέταρτη.

Αυτά τα λέω για να καταλαβαίνουμε για ποιον απολογισμό μιλάμε. Οι πραγματικές αμοιβές των εργαζόμενων συρρικνώθηκαν. Με την ανεργία μεγαλουργήσατε. Ρουσφέτια, πελατειακές σχέσεις, ημίμετρα με εποχιακούς και πρόσκαιρους διορισμούς στο δημόσιο με stage. Έχουμε εβδομήντα οκτώ χιλιάδες περισσότερες Έλληνες πολίτες που δουλεύουν με ημιαπασχόληση. Εκμεταλλευτήκατε ανενδοίαστα την ανάγκη των νέων για εργασία και τους πουλήσατε φρούδα όνειρα και ψεύτικες ελπίδες για τακτοποίηση στο δημόσιο. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχουμε απόλυτη επίγνωση της εντολής που μας έδωσε ο ελληνικός λαός και γι’ αυτό αλλάζουμε καθημερινά με γοργά βήματα τη νοσηρή κατάσταση που παραλάβαμε.

Δίνουμε και πάλι ελπίδα και προοπτική στον πολίτη. Λαμβάνουμε μέτρα που θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα, λαμβάνουμε μέτρα που θα αποκαταστήσουν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας και το βασικότερο: διαφάνεια παντού στα δημόσια οικονομικά. Αποτελεί πολιτική επιλογή για την Κυβέρνησή μας -το είπαμε πολλές φορές το λέμε και τώρα- να αλλάξουμε την αυτοματοποιημένη και μηχανιστική διαδικασία που απλώς αναπροσαρμόζεται στις νέες πιστώσεις χωρίς να εξετάζει πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα, ποια προστιθέμενη αξία είχε η επένδυση, με δύο λόγια, ποιο ακριβώς αποτέλεσμα παρήγαγαν…


Προχωράμε σε μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό από μηδενική βάση, στην οποία οι πιστώσεις θα συνδέονται με στόχους και αποτελέσματα, με διαδικασίες που θα θωρακίζουν τη διαφάνεια. Στο παραπάνω πλαίσιο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή. Ο τόπος χρειάζεται τομές. Η Κυβέρνησής μας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά. Θα συνδυάσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Κυβέρνηση έχει νωπή εντολή αλλαγών από τον ελληνικό λαό. Καλείται να αναθερμάνει την αγορά, να ανατάξει την οικονομία, να δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης για να γίνουμε ξανά μία πολλά υποσχόμενη ανταγωνιστική οικονομία, να τρέξουμε το ΕΣΠΑ, το οποίο έχει κολλήσει, να τρέξουμε για την Ελλάδα να προλάβουμε. Θα προλάβουμε, θα τα καταφέρουμε


Από πολιτικό γραφείο Σούλας Μερεντίτη


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου