Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Τσιοπελάκος: Νέες κυκλοφορίες και προτάσεις στη λογοτεχνία


Ασκληπιού 15 | 42100 Τρίκαλα | τηλ & FAX 24310 26967 | email: info@tsiopelakos.gr | website: www.tsiopelakos.gr






Τίτλος: Το φάντασμά της
Συγγραφέας : Γκιμοσούλης, Κωστής

Το φάντασμα ενός άγνωστου άντρα, εγκλωβισμένου μεταξύ αυτού και του άλλου κόσμου, εμφανίζεται σ’ έναν περιπλανώμενο ταξιδιώτη. Του ζητά να βοηθήσει τη γυναίκα του να ξεπεράσει το θάνατό του, ώστε εκείνος να περάσει στην άλλη πλευρά. Πώς βοηθάς κάποιον να συνεχίσει να ζει; Πώς βοηθάς κάποιον να πεθάνει λυτρωμένος; Ο ταξιδιώτης, η Περσεφόνη και το φάντασμα του άντρα της, ζωντανοί-νεκροί ο καθένας στον κόσμο του, θα διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Απροστάτευτοι τόσο από τον έρωτα όσο και από το θάνατο, θα ξεκλειδώσουν το μυαλό, το σώμα και την ψυχή του άλλου, σε μια σχέση αφοσίωσης όπου κάθε λέξη, κάθε πράξη, κάθε σιωπή ή επαφή βουτά τόσο στη λογική όσο και στο παράλογο.




Τίτλος: Αγανάκτηση
Συγγραφέας : Roth, Philip


Με σοφές δόσεις απελπισίας και χιούμορ και με μια γραφή νευρώδη και πυκνή, ο Φίλιπ Ροθ δίνει μια φέτα ζωής από την πουριτανική Αμερική του 1950, καλώντας υπογείως στους συμπατριώτες του ν' αναλογιστούν τι ιστορίες κρύβονται μέσα στα φέρετρα που καταφθάνουν σήμερα από άλλα πεδία, όπως του Ιράκ. Ο Ροθ κεντά πάνω στα μοτίβα της νεανικής ορμής και της ξεροκεφαλιάς, του κουράγιου και της απειρίας, των φιλοδοξιών και των σφαλμάτων που μπορεί να προδιαγράψουν τη μοίρα οποιουδήποτε δεκαεννιάχρονου, παντού. (Σταυρούλα Παπασπύρου, "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία") Αμερική, 1951. Δεύτερος χρόνος του πολέμου της Κορέας. Ο Μάρκους Μέσνερ, μελετηρός, νομοταγής και παθιασμένος νεαρός από το Νιούαρκ του Νιου Τζέρζι, είναι δευτεροετής φοιτητής στο συντηρητικό, θρησκευτικών καταβολών πανεπιστήμιο του Γουάινσμπεργκ, στο Οχάιο. Γιατί δεν βρίσκεται στο τοπικό πανεπιστήμιο του Νιούαρκ όπου είχε αρχικά εγγραφεί;
Διαβάστε κριτικές για το βιβλίο:

Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Το αγόρι που δεν μεγάλωσε ποτέ, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 21.11.2009

Σταυρούλα Παπασπύρου, Θανάσιμα λάθη, "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή", τχ. 417, 15.11.2009




Τίτλος: O Έρωτας του Pied de Coq
Συγγραφέας : Χαλκιαδάκη, Νίκη


Η ποιητική συλλογή, στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης του Παγκόσμιου Φεστιβάλ InterArtia 2009, που διοργάνωσε η International Art Society & Academy, έλαβε τις εξής διακρίσεις: το ποίημα της "αχερουσία λίμνη" απέσπασε το 1ο βραβείο, το "la parada" το 3ο βραβείο και ο "ξέρξης" τον 1ο έπαινο. Υποψήφια για τον τίτλο Artist of the Year 2009.



Τίτλος: Πατρίδα από βαμβάκι
Συγγραφέας : Χουζούρη, Έλενα

Το μυθιστόρημα "Πατρίδα από βαμβάκι" διαδραματίζεται στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και στη Θεσσαλονίκη από το 1949 έως το 1967. Ο ήρωας είναι ένας γιατρός που ακολουθεί τη μοίρα της αναγκαστικής πολιτικής προσφυγιάς μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού. Το 1967 θα επιλέξει μια δεύτερη πολιτική προσφυγιά για να βρίσκεται πιο κοντά στην Ελλάδα. Στο τραίνο Τασκένδη-Μόσχα αναλογίζεται όλη τη μέχρι τότε διαδρομή του. Οράματα, διλλήματα, ενοχές, ιδεολογικές συγκρούσεις, ένας μοιραίος παράνομος έρωτας με μια Ρωσίδα κι ένα αναπάντεχο μυστικό που αποκαλύπτεται πολλές δεκαετίες αργότερα. Ένα μυθιστόρημα για ένα κομμάτι του ελληνισμού που έζησε με τη ρετσινιά του αποδιοπομπαίου τράγου και βίωσε.
Διαβάστε κριτική για το βιβλίο:

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Όταν όλα διαλύονται, "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή", τχ. 417, 15.11.2009



Τίτλος: Μετά το σεισμό
Συγγραφέας : Murakami, Haruki


Ο Καταγκίρι βρήκε ένα γιγάντιο βάτραχο να τον περιμένει στο διαμέρισμά του. "Λέγε με Βάτραχο", είπε ο βάτραχος με καθαρή, δυνατή φωνή. Ένας γιγάντιος βάτραχος σώζει το Τόκιο από σεισμό. Μια γιατρός κουβαλάει μέσα της μια μυστηριώδη πέτρα. Ο Σεισμάνθρωπος απειλεί να μας χώσει όλους στο κουτί του. Ένας ζωγράφος, που φοβάται τα ψυγεία, ανάβει τελετουργικές φωτιές στην παραλία. Μια γυναίκα παρατάει τον άντρα της, γιατί "είναι άδειος". Ένας νεαρός προσεύχεται να γίνει καλός στο μπέιζμπολ. Ο Χαρούκι Μουρακάμι, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας, ανατέμνει με την απαράμιλλη μαγεία του την ανθρώπινη κατάσταση.

Ελένη Γκίκα, Έξι αλλόκοτες ιστορίες «μετά το σεισμό», "Έθνος", 22.11.2009

Σοφία Νικολαΐδου, Δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον εαυτό σου..., "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 17.10.2009



Τίτλος: Αχμές, ο γιος του φεγγαριού
Συγγραφέας : Μιχαηλίδης, Τεύκρος

Ένας πάπυρος θαμμένος σ' έναν τάφο στο Λούξορ, τις αρχαίες Θήβες. Ογδόντα τέσσερα λυμένα προβλήματα, ένα όνομα, μία ημερομηνία: το πρώτο ενυπόγραφο μαθηματικό κείμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ένας πάπυρος που συνοψίζει τις μαθηματικές γνώσεις των ανθρώπων που έχτισαν τις πυραμίδες και, κατά τον Ηρόδοτο, επινόησαν τη γεωμετρία. Συγγραφέας του ο Αχμές, που θα γίνει οδηγός μας σε μια περιήγηση στη χώρα των Φαραώ. Θα μας οδηγήσει στην Αβαρι, το κοσμοπολίτικο σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ασία και Αφρική. Θα μας σεργιανίσει στη Μέμφιδα, ονομαστή για τους ναούς της αλλά και για τα κακόφημα καπηλειά της. Θα μας ξεναγήσει στο κατάφυτο από παπύρους Δέλτα του Νείλου, θα μας κεράσει μαύρη μπίρα από τη χώρα του Κους και γλυκόπιοτο σεντέχ, κρασί από ρόδι. Παρέα του.



Τίτλος: Σκίσε το manual
Συγγραφέας : Σαμπράκος, Βασίλης

Στα 36 του χρόνια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, ένας αθλητικός δημοσιογράφος, διευθυντής εφημερίδας και παραγωγός ραδιοφώνου, αποφασίζει να επιχειρήσει το μεγάλο κόλπο: να στήσει έντεκα αγώνες του ελληνικού ποδοσφαίρου και να "παίξει" στον αέρα του ραδιοφώνου όλες τις ηχογραφημένες συνομιλίες, τις επαφές με τα πρόσωπα που τον βοήθησαν να καθορίσει τα αποτελέσματα των παιχνιδιών. Είναι το Greek soccergate, που ανατινάζει το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Ο Αλεξάνδρου δίνει μια τελευταία ευκαιρία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πυρπολεί το χωριό αυτών που το διοικούν, το εκμεταλλεύονται και το νοθεύουν, για να παραδώσει την μπάλα σε καθαρά χέρια, στα χέρια που θα ξαναφτιάξουν το παιχνίδι από την αρχή με νέους, καθαρούς κανόνες, με νέο manual. Πώς έφτασε εκεί; Μέσα από το flash.




Τίτλος: Ένα κλειδί, τρεις πόρτες
Συγγραφέας : Σκαργιώτης, Μάνθος

Βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά, το μυθιστόρημα αυτό αφηγείται μια πολύ δυνατή ιστορία. Πριν από είκοσι εφτά χρόνια ο Γρηγόρης μαζί με τη μάνα του σκοτώνουν και τεμαχίζουν τον τύραννο πατέρα. Αθελά τους μπλέκουν στον φόνο και τον μικρό αδελφό τον Λευτέρη, ο οποίος, αφού τους βοηθάει να κρύψουν το πτώμα, χάνεται κυνηγημένος από τύψεις. Είκοσι εφτά χρόνια μετά, παραμονές εθνικών εκλογών, ο Γρηγόρης, υποψήφιος βουλευτής, δέχεται μια αναπάντεχη επίσκεψη. Ο μικρός του αδελφός, τον οποίο όλοι θεωρούσαν νεκρό, έχει επιστρέψει προκειμένου να λάβει το μερίδιό.



Ασκληπιού 15 | 42100 Τρίκαλα | τηλ & FAX 24310 26967 | email: info@tsiopelakos.gr | website: http://www.tsiopelakos.gr






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου