Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Ψαρογιώργης την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία Μουσική Σκηνή στα Τρίκαλα


H Plenty Projects παρουσιάζει τη Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, ένα ξεχωριστό μουσικό γεγονός στα Τρίκαλα!ΓΙΩΡΓΟΣ  ΞΥΛΟΥΡΗΣ ‘ΨΑΡΟΓΙΩΡΓΗΣ’


Ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) στην πρώτη  του εμφάνιση στην Κεντρική Πλατεία Μουσική Σκηνή μαζι με την παρέα του ζωντανά επι σκηνής με όλα τα κομμάτια της μουσικής διαδρομής του.
Ο περιζήτητος δεξιοτέχνης του λαούτου θα μας ταξιδέψει στους παραδοσιακούς ήχους της Κρήτης με τον δικό του μοναδικό τρόπο.


Μαζί του από το Ηράκλειο στα Τρίκαλα, ο Γιάγκος Χαιρέτης στο τραγούδι και το λαούτο και από την Αθήνα ο Παναγιώτης Κατσικιώτης (‘Τσίκο’) στα κρουστά.


Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011 , Κεντρική Πλατεία Μουσική Σκηνή - Στουρνάρα 1

Εισιτήρια 12 ΕυρωΨΑΡΟΓΙΩΡΓΗΣ - σύντομο βιογραφικό

O Γιώργης Ξυλούρης (‘Ψαρογιώργης’) είναι ένας επιφανής ερμηνευτής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής. Εξαιρετικός δεξιοτέχνης στο λαούτο, το αγαπημένο του μουσικό όργανο, και ερμηνευτής των στίχων που χαρακτηριστικά συνοδεύουν τις ιδιαίτερες αυτές μελωδίες, χρεώνεται ως ο ανανεωτής της Κρητικής μουσικής παράδοσης, ο συνδετικός κρίκος του Ψαραντώνη και της παραδοσιακής λύρας και του σύγχρονου ήχου.

Ο Γιώργης αναθράφηκε μέσα στη βαθειά μουσική παράδοση των Ανωγείων, και είναι απόγονος μιας θρυλικής οικογένειας μουσικών του ορεινού αυτού χωριού. Ο αείμνηστος Νίκος Ξυλούρης, θείος του, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της εποχής του και συνέβαλε δραστικά στην αναζωπύρωση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτικού τραγουδιού. Ο πατέρας του, ο Ψαραντώνης, μοναδικός στο είδος του, συνεχίζει να οδηγεί την παραδοσιακή μουσική σε πρωτόγνωρα μονοπάτια, ενώ ο θείος του, ο Ψαρογιάννης, είναι διακεκριμένος λαουτιέρης.

Ο Ψαρογιώργης, όπως είναι ευρύτερα γνωστός ο Γιώργης, με το χάρισμα της πλούσιας κληρονομιάς αποδίδει τις μελωδίες στο λαούτο με καινοτόμες ερμηνείες. Χρησιμοποιώντας το κρητικό λαούτο στον πιο ασυνήθιστο ρόλο του, το έχει μετατρέψει σε ένα κεντρικό μελωδικό όργανο που πλαισιώνει και στολίζει το τραγούδι και καθιστά εντονότερο το ρυθμό.

http://www.youtube.com/watch?v=-Rk0ZyDZfEk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=8J-NFc4kGTw&feature=relatedΔημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου