Μεγάλες καταστροφές σε 50.000 στρέμματα, εκ των οποίων 20.000 καλλιεργήσιμων με σιτηρά και τριφύλλι από την νέα υπερχείλιση του Πηνειού Ποταμού
Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και χωράφια που ήταν οργωμένα και λιπασμένα για την καλλιέργεια καλαμποκιού, υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, στα χωριά της Φαρκαδόνας και της Οιχαλίας Τρικάλων, από την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού, που σημειώθηκε λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.
Ζημιές υπέστησαν καλλιέργειες με σιτηρά, κριθάρια και τριφύλλια, δίνοντας ένα νέο πλήγμα στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των αγροτών της περιοχής, ενώ τα χωράφια που ήταν έτοιμα για την καλλιέργεια καλαμποκιού, διαβρώθηκαν και θα ξαναχρειαστούν νέο όργωμα και λίπασμα, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Επίσης, ζημιές σημειώθηκαν στην αγροτική οδοποιία και στο επιφανειακό δίκτυο άρδευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η έκτη φορά φέτος, που τα νερά του Πηνειού πλημμύρισαν καλλιέργειες της Φαρκαδόνας και της Οιχαλίας, η οποία αν και έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη ανάσχεσης νερών, για να προφυλάσσονται από τις πλημμύρες οι γειτονικές περιοχές, δεν αναγνωρίζεται ως πλημμυρόπληκτη, ώστε ν’ αποζημιώνονται έγκαιρα οι πληγέντες αγρότες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την μεγάλη πλημμύρα επλήγησαν περίπου 20.000 στρέμματα με διάφορες καλλιέργειες, ενώ συνολικά οι εκτάσεις που πλημμύρισαν φτάνουν τις 50.000 στρέμματα στα όρια των νομών Τρικάλων και Λάρισας.
Αυτοψία και σύσκεψη στην Φαρκαδόνα
Στις πληγείσες περιοχές περιόδευσε χθες κλιμάκιο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Τρικάλων με επικεφαλής τον νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη.
Λίγο αργότερα στην Φαρκαδόνα φορείς της περιοχής συγκάλεσαν σύσκεψη παρουσία του προϊστάμενου της Περιφέρειας του ΕΛΓΑ, Κώστας Παπακώστας, του νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη, του δημάρχου Φαρκαδόνας κ. Χρήστου Τόλιου, του προϊστάμενου Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας, κ. Τάσου Γκούτσια, αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η ΑΝΟΙΞΗ» κ.κ. Σπύρου Τσιοτινού και Απόστολου Θωμόπουλου κ.α.
Ο νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης ζήτησε να κηρυχθεί πλημμυρόπληκτη η περιοχή και να αποζημιωθούν για όλες τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι παραγωγοί των δ.δ.
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Παπακώστας σημείωσε ότι η πλημμύρα είναι καλυπτόμενη από τον ΕΛΓΑ οπότε θα ακολουθηθεί η διαδικασία του κανονισμού, δηλαδή θα γίνει αναγγελία από τον ανταποκριτή και στην συνέχεια οι δηλώσεις για διάστημα 12 ημερών.
Διαχρονικό χαρακτήρισε το πρόβλημα ο δήμαρχος κ. Χρήστος Τόλιος, δηλώνοντας ότι έχει οδηγήσει τον τόπο σε περισσή φτώχεια. Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτούνται έργα για την διαχείριση των νερών γενικότερα για στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλίας.
Στην αδράνεια των ελληνικών κυβερνήσεων να δώσουν λύση στο ζήτημα στάθηκε ο κ. Σπύρος Τσιοτινός. Το μέλος της «ΑΝΟΙΞΗΣ» τόνισε ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για να αποζημιώνονται οι παραγωγοί στο 100% της ζημιάς, να γίνει η εκτροπή του Αχελώου με τα παράλληλα έργα, έτσι ώστε να μην πλημμυρίζει η περιοχή και να υπάρχει νερό.
Σημειωτέον ότι η Ομοσπονδία «Η ΑΝΟΙΞΗ» κοινοποίησε χθες υπόμνημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΕΡΕΥΝΑ του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου