Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Βελτιώσεις στη λεκάνη Κεραμιδίου - Έργα για καλύτερη άρδευση 10.000 στρεμμάτων


Μπορεί οι φετινές βροχές να έφεραν πολύ νερό στον κάμπο, μπορεί οι πηγές να εμπλουτίστηκαν, αλλά, αν του χρόνου δεν βρέξει, τι θα συμβεί με την άρδευση; Θα ξαναζήσουν οι αγρότες τα προβλήματα συνεννόησης και την αντιπαλότητα μεταξύ όμορων Δήμων και ΤΟΕΒ των νομών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας;





Αν διαχειριστούμε σωστά τα νερά που υπάρχουν και δη, το αντλιοστάσιο στο Κεραμίδι, τότε ο μισός κάμπος του νομού θα πάρει βαθιά ανάσα. Αυτό προκύπτει από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για αρδευτικό έργο στη λεκάνη του Κεραμιδίου, την οποία ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας πριν λίγες ημέρες.

Η λεκάνη

Στην περιοχή περίπου 10.000 στρεμμάτων λειτουργούν αποχετευτικές τάφροι που συνδέονται σε μια κεντρική τάφρο, που δέχεται τα νερά των στραγγιστικών δικτύων της περιοχής, και τα νερά των πηγών της Μεταμόρφωσης (στη δυτική πλευρά). Τον χειμώνα, τα νερά γεμίζουν τις τάφρους μέσω των θυροφραγμάτων και του αντλιοστασίου, όταν φυσικά ο Πηνειός και ο Ενιππέας έχουν νερό. Επίσης, ένα άλλο θυρόφραγμα στο γνωστό ανάχωμα (που συνέχεια σπάει, όταν απειλούνται τα χωριά από  πλημμύρα) αλλά και ένα αντλιοστάσιο στο αριστερό ανάχωμα του Ενιππέα, να ενισχύουν τα αποθέματα νερού, μαζί με 10 γεωτρήσεις. Δηλαδή, ένα ολόκληρο σύστημα που συγκεντρώνει νερό τον χειμώνα για την περίοδο των αρδεύσεων.

Το πρόβλημα

Όμως, στην περιοχή της λεκάνης, η παροχή από τις 10 γεωτρήσεις έχει μειωθεί στο μισό, διότι πέντε γεωτρήσεις έχουν παρουσιάσει προβλήματα, ενώ η απόδοσή τους είναι πολύ μικρή και απαιτούν αντικατάσταση.

Ταυτοχρόνως, η άρδευση με ατομικά πετρελαιοκίνητα αντλητικά συγκροτήματα δημιουργεί προβλήματα στη διαχείριση του νερού. Σε συνδυασμό: α) με την έλλειψη συντήρησης και αποκατάστασης των διατομών των συλλεκτήρων-ταμιευτήρων, έχει μειωθεί πάρα πολύ η χωρητικότητά τους έχει επιφέρει μεγάλη μείωση της υδατοχωρητικότητας και β) με την πλημμελή και υποβαθισμένη λειτουργία των γεωτρήσεων, δημιουργούνται τα εξής προβλήματα:

1.    Τα συγκεντρωμένα αποθέματα νερού επαρκούν μόνο για τον πρώτο μήνα άρδευσης.

2.    Η επαναπλήρωση δεν επιτυγχάνεται στον επιθυμητό βαθμό.

3.    Η άρδευση πραγματοποιείται ανεξέλεγκτα κατά βούληση και χωρίς εποπτεία με συνέπειες:

-    Η άρδευση των εκτάσεων να είναι προβληματική.

-    Η ανάγκη κάλυψης των αναγκών σε νερό είναι ένας παράγοντας που ευνοεί το καθεστώς αυθαιρεσίας (παρά τις απαγορεύσεις) σχετικά με δέσμευση νερού των ποταμών εκτός αναχωμάτων (Πηνειού-Ενιππέα) κατά τη δυσμενέστερη περίοδο του διμήνου Αυγούστου-Σεπτεμβρίου όταν οι παροχές βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο. Σημειώνεται ότι η υπόψην περιοχή βρίσκεται στο καίριο, ευαίσθητο και τελευταίο σημείο συμβολής με παραποτάμους.


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου