Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Περιμένοντας τις βάσεις - Στο αποκορύφωμα η αγωνία των υποψηφίων Τρικαλινών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση


Ξεκίνησαν ήδη τα φροντιστήρια για τους μαθητές που θα φοιτήσουν από Σεπτέμβρη στη Γ΄ Λυκείου





Με αγωνία περιμένουν οι Τρικαλινοί υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την ανακοίνωση των βάσεων για Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά ιδρύματα. Οι βάσεις αναμένεται να γίνουν γνωστές την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των δεδομένων αναμένεται να είναι υψηλότερες κυρίως για τις παιδαγωγικές σχολές αλλά κι εκείνες που αφορούν στα μαθήματα οικονομίας και μαθηματικών μιας και οι επιδόσεις των μαθητών κυμάνθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα.
Θυμίζουμε ότι στα Τρίκαλα κατατέθηκαν 1.406 μηχανογραφικά δελτία με το ενδιαφέρον των μαθητών να συγκεντρώνουν και φέτος οι παιδαγωγικές αλλά και στρατιωτικές σχολές ενώ μεγάλος ήταν κι ο αριθμός των εξεταζομένων που κατέθεσαν μηχανογραφικό δελτίο με το σύστημα του 10%, δηλαδή υποψήφιοι παλαιοτέρων χρόνων που ξαναδοκίμασαν μία καλύτερη γι’ αυτούς τύχη στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης.
Οι αναλυτές αναφέρουν πως για την άνοδο των βάσεων στις φυσικομαθηματικές σχολές και τα πολυτεχνεία όπου κάποια τμήματα δεν αποκλείεται να ανέβουν ως και 500 μόρια κλειδί αποτελεί η πολύ καλή επίδοση των υποψηφίων στα μαθηματικά. Αντίστοιχη άνοδο αναμένεται να έχουν, λόγω της υψηλής ζήτησης, και σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου όπως οι παιδαγωγικές και οι νομικές.
Καλοκαίρι με φροντιστήρια
Μπορεί η αγωνία των απόφοιτων της Γ΄ Λυκείου να τελειώνει σε λίγες μέρες, όμως η αγωνία των μαθητών που τον Ιούνιο τελείωσαν τη Β΄ Λυκείου, και πλέον μπαίνουν στην τελική ευθεία τώρα αρχίζει. Ήδη, από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, οι μαθητές ξεκίνησαν προετοιμασία για την τελευταία και πιο καθοριστική χρονιά στα μαθητικά τους χρόνια. Οι φροντιστές στα Τρίκαλα, θα κάνουν μόνο μια ανάπαυλα για το Δεκαπενταύγουστο και έπειτα μαθητές και καθηγητές θα επιδοθούν ξανά σε έναν αγώνα επιτυχίας στις επόμενες πανελλήνιες. Όπως μας λέει και η Μυρτώ 17 ετών, «Η προετοιμασία ξεκίνησε πολύ νωρίς ώστε να έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος της μέχρι το Νοέμβριο και από την ερχόμενη Άνοιξη να έχω τη δυνατότητα και το χρόνο για επαναλήψεις».
Μελέτη χωρίς στόχο
Όπως επισημαίνει η 17χρονη μαθήτρια, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Δύσκολα πλέον παιδί θα επιλέξει με μοναδικό κριτήριο το επάγγελμα που ονειρεύεται να ασκεί. Συνήθως ακολουθούν τα πρότυπα της σύγχρονης κατάστασης που επικρατεί στην Παιδεία, δίνοντας προτεραιότητα στα επαγγέλματα που θα την αποκαταστήσουν οικονομικά στο μέλλον. «Η αλήθεια είναι ότι ήδη διαβάζω πολύ. Όμως, δεν έχω καταλήξει ακόμη τι θέλω να γίνω. Μάλλον θα επιλέξω παιδαγωγικές σχολές αλλά όχι γιατί το θέλω αλλά γιατί λένε πως βρίσκεις εύκολα δουλειά».

Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ - ΕΡΕΥΝΑ






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου