Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΞΥΛΟΠΑΡΟΙΚΟΥ - Η Μαρουσιάνα ξεκινά 6-8-09


Όπως κάθε καλοκαίρι, εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια, έτσι και φέτος το θέατρό μας ξεκινά τις παραστάσεις του σε πόλεις και χωριά του Ν. Τρικάλων και άλλων νομών της Ελλάδος.



Φέτος την έναρξη την κάνουμε από το όμορφο Ξυλοπάροικο που είναι η έδρα του θεάτρου μας αλλά και η βάση που πριν πολλά χρόνια (34) ξεκίνησε η ιδέα να στήσουμε υπαίθριο θέατρο με 2.000 θέσεις και συγχρόνως να φτιάξουμε και την θεατρική μας ομάδα, ένα σύνολο που στην πορεία του άλλαξε πολλές φορές και αμέτρητους ηθοποιούς.

Οι παραστάσεις και φέτος πάρα πολλές, σ’ αυτό βέβαια βασικό ρόλο έπαιξαν και παίζουν η Νομαρχία, η ΤΕΚ, οι Δήμοι, σύλλογοι και άλλοι φορείς.
Πριν πάω στα άτομα που στελεχώνουν και πρωταγωνιστούν στο αριστούργημα αυτό θεατρικό έργο «ΜΑΡΟΥΣΙΑΝΑ, ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ» και στην αναφορά των παραστάσεων, σαν σεναριογράφος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, έχω να σας πω δυο λόγια.

Η Μαρουσιάνα είναι πάνω απ’ όλα δημοτικό τραγούδι, πανέμορφο με διαφορετικά ακούσματα από περιοχή σε περιοχή, αλλά οι τρεις Σωτηράδες, Σγούροι, Τόγελος και Γοργογέτας, κατάφεραν από τραγούδι τάβλας να του δώσουν άλλο ρυθμό, άλλο άκουσμα, άλλη χάρη και κατάφεραν να το κάνουν γνωστό και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και μπράβο τους και για να μη θεωρηθεί ότι ζήλεψα την επιτυχία τους και την εξυπνάδα τους και θέλω να κλέψω απ’ αυτή τους την επιτυχία καρπούς και δάφνες, την ιδέα να γράψω το σενάριο μου την έδωσε ο αείμνηστος φίλος μου Β. Κονταξής πριν 15 χρόνια, τότε που οι τρεις Σωτηράδες κάνανε την Μαρουσιάνα επιτυχία και την βγάλανε να ακουστεί και πέρα από τα σύνορα του Ν. Τρικάλων.

Προσπάθησαν πολλοί να την τραγουδήσουν μετά από αυτούς, αλλά η φοβερή αυτή τριπλέτα τους φέρνει όλους δεύτερους και τρίτους. Εγώ με την παρακίνηση αυτή του φίλου μου Βασίλη που με έκανε 15 χρόνια να σκέφτομαι και να ψάχνω, κάθισα πέρυσι και έγραψα αυτό το αριστούργημα που για μένα και την εγγονή μου Βασούλα είναι ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Ν. Τρικάλων.
Αν και το έψαξα πάρα πολύ ξεκινώντας από τους τρεις Σωτηράς, ιστορικά δεν μπόρεσα να βρω άλλα με βάση τους δύο στίχους «πέντε μήνους έξη αδράχτια, και άλλους τόσους γκιζιρούσε στα ψηλά βουνά» έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.

Εβδομήντα σελίδες σενάριο πάνω στα δύο παιδιά αυτά, τη Μαρουσιάνα και τον Κωνσταντή.

Η Μαρουσιάνα κόρη αρχιτσέλιγκα νάχει τσιφλίκια στην βλαχιά τσιφλίκια και στον κάμπο, νάχει κοπάδια αμέτρητα με πρόβατα και γίδια και από την άλλη μεριά ο Κωνσταντής, ένα φτωχό παιδί απ’ άλλη φάρα, σουρλουλουγιά, να δουλεύει μπιστικός και συγχρόνως να σπουδάζει και να παίρνει το πτυχίο του γιατρού.
Οι παραστάσεις είναι κατά σειρά:
6-8-09 Ξυλοπάροικο Δ. Κόζιακα
7-8-09 Παράμερο Δ. Πινδέων
8-8-09 Δ. Μουζακίου Δ.Δ. Αμυγδαλή
9-8-09 Παχτούρι Τρικάλων
10-8-09 Δροσερό Δ. Γόμφων
12-8-09 Τσιούρτζια Δ. Κ. Ασπροποτάμου
13-8-09 Κοτρώνι Δ. Πύλης
17-8-09 Ξυλόκαμπος Δ. Χασίων
19-8-09 Πύλη Δ. Πύλης
24-8-09 Φήκη
25-8-09 Πιαλεία Δ. Πιαλείων
26-8-09 Μεγάρχη Δ. Φαλώρειας

υπάρχουνε και άλλες όμως δεν οριστικοποιήθηκαν οι ημερομηνίες

Οι ηθοποιοί είναι:

Μπιλιάλης Βασίλειος: Τσέλιγκας
Μπακάλης Ηλίας: Κωσταντής
Ρίζου Ηλιάνα: Μαρουσιάνα
Ιωάννου Γρηγόρης: Δραγάτης
Ιωάννου Λίζα: Μήτραινα
Γατσάς Μάκης: Πέτρος
Σίμου Βούλα: Μαλάμω – Καλόγρια
Σπύρου Δήμητρα: Λιάκενα
Σπύρου Νίκος: Πρόεδρος
Μπιλιάλης Κώστας: Καφετζής
Παπακώστας Λιάκης: Δημάκης
Κατσικογιάννης Γεώργιος: Γιος Καφετζή
Κατσικογιάννης Βασίλειος: Αρκουδάκι
Σενάριο – σκηνοθεσία: Β. Μπιλιάλης


Ο υπεύθυνος παραδοσιακού θεάτρου Ξυλοπάροικο
Β. ΜΠΙΛΙΑΛΗΣ













Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο: