«Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά» από το Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, 8μ.μ
Tο Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Ανδρέα Τσέγα, πραγματοποιεί συναυλία-αφιέρωμα στο ελαφρό ελληνικό τραγούδι με τίτλο: «Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά», την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, 8μ.μ.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Θα ακουστούν τραγούδια των Αττίκ, Γιώργου Μουζάκη, Κώστα Γιαννίδη, Κώστα Κοφινιώτη, Χρίστου Γιαννακόπουλου, Αλέκου Σακελλάριου, Κώστα Καπνίση, Μίμη Πλέσσα, Γιώργου Χατζηνάσιου κα.
Παίζουν:
Μπουζούκι : Λίνος Νίκος, Γιώργος Ρέτος, Φλάουτο : Χριστίνα Αλεξανδρή, Λιάνα Μήνια, Βιολί : Βάσω Καραθανάση, Βιολί: Ζωή Μοραίτη, Σπύρος Μπέκος, Δημήτρης Μπέλλος, Πλήκτρα : Γιώργος Παππάς, Πιάνο : Ανδρέας Τσέγας, Ηλεκτρική κιθάρα : Γιώργος Αλεξανδρής, Κρουστά : Μιχάλης Ρέτος , Μπάσο : Κώστας Λάμπας, Ντράμς : Θωμάς Μαυρατζάς, Τρομπέτα : Κώστας Χαραλάμπους, Στέλιος Τεντολούρης
Διδασκαλία μπουζουκιών : Νίκος Λίνος
ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ : ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΕΓΑΣ
Τραγουδούν : Θάλεια Σακαλιά, Ιφιγένεια Καραγκούνη , Θωμάς Σιώμος , Νίκος Κεραμιώτης, Άρης Φαλιάγκας
Κείμενα: επιμέλεια Θωμάς Σιώμος, αφήγηση Αντονέλλα Χήρα
Κώστας Γιαννίδης και Αλέκος Σακελλάριος δυο μορφές που σφράγισαν με το έργο τους το ελαφρό τραγούδι
Αλέκος Σακελλάριος
Κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης άρχισε ν' ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων και κειμένων για επιθεωρήσεις, ξεκινώντας το 1935 με το «Βασιλιά του Χαλβά», που ανέβασε ο θίασος του Πέτρου Κυριακού στο θέατρο «Κοτοπούλη». Πολυγραφότατος, στο θέατρο έχει γράψει 185 έργα, πολλά απ' τα οποία είναι καρποί της ευδόκιμης συνεργασίας του με το Χρήστο Γιαννακόπουλο. Διέπρεψε και στον τομέα του κινηματογράφου, μεταφέροντας αρχικά τα ήδη δοκιμασμένα στη σκηνή θεατρικά του έργα και αργότερα με ταινίες που βασίζονταν σε αυτούσια κινηματογραφικά του σενάρια, ταινίες που αποτέλεσαν σταθμό εμπορικότητας, («Λατέρνα φτώχια και φιλότιμο», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Η θεία απ' το Σικάγο» κ.ά.) και ανέδειξαν τους γνωστότερους σήμερα ηθοποιούς του κινηματογράφου. Έχει γράψει στίχους αμέτρητων τραγουδιών που είχαν ως αφετηρία τη θεατρική σκηνή, αλλά γρήγορα αποκτούσαν πανελλήνια εμβέλεια («Άστα τα μαλλάκια σου...», «Πάμε σαν άλλοτε», «Πού να' σαι τώρα», «Το τραμ το τελευταίο», «Ο Ταμπαρίφας» κ.ά.). Περίπου 1.500 τραγούδια φιλοξενούν τους στίχους του, ανάμεσά τους κι αυτά που ξεκινούσαν την πορεία τους από το πανί της μεγάλης οθόνης και συγκεκριμένα από τις ταινίες του («Γαρύφαλλο στ' αυτί», «Πες μου μία λέξη», «Τράβα μπρος», «Αστο το χεράκι σου», «Νιάου-νιάου βρε γατούλα», «Υπομονή» κ.ά.). Τιμήθηκε με το «Έπαθλο Ξενόπουλου» για τα θεατρικά του έργα «Θανασάκης ο πολιτευόμενος»), «Ένα βότσαλο στη λίμνη» (αργότερα ταινία με πρωταγωνιστή τον αξεπέραστο Βασίλη Λογοθετίδη .
Κώστας Γιαννίδης
Το όνομα Κώστας Γιαννίδης ήταν ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο πολύπλευρος συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης του Γεωργίου. ήταν ένας από τους διακεκριμένους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, μαέστρους και πιανίστες, ιδιαίτερα του ελαφρού τραγουδιού. Γεννήθηκε στη Σμύρνη συνέχισε σπουδές στη Γερμανία σε πιάνο και σύνθεση στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου και στο Ωδείο Στερν Επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στο ελληνικό μουσικό θέατρο ως μαέστρος και συνθέτης τη περίοδο 1932-1950 όπου και παρουσιάστηκε με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης αλλάζοντας το ονοματεπώνυμο του. Ο Κώστας Γιαννίδης παρουσίασε πολλά έργα , οπερέτες, περίπου 50, μουσικές κωμωδίες και πολλές επιθεωρήσεις. Διετέλεσε Διευθυντής του τμήματος ελαφράς μουσικής του ΕΙΡ την περίοδο 1946-1952, καθώς και μουσικός διευθυντής στην ΥΕΝΕΔ την περίοδο 1952-1960. Έχει γράψει συμφωνικά έργα , κομμάτια για πιάνο, μουσική δωματίου, και πολλά τραγούδια. Είχε πάρει μέρος σε επιτροπές κρίσης διαφόρων φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού όπως Θεσσαλονίκη, Σπλιτ, Λουμπλιάνα κ.α. Τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο του Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού της Βαρκελώνης με το εξαίρετο τραγούδι του «Ξύπνα αγάπη μου» (1960) που ερμήνευσε η Νανά Μούσχουρη, με το Γ’ Βραβείο του επόμενου έτους με το τραγούδι «Τα δυο σου γκρίζα ματάκια» που ερμήνευσε η Άτζελα Ζήλεια, καθώς και με το Α’ Βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Αλυσίδες» (1962) που ερμήνευσε η Καίτη Μπελίντα . Στον ελληνικό κινηματογράφο είχε επίσης αναλάβει τη μουσική επένδυση σε 7 ταινίες μεταξύ των οποίων στη Προσφυγοπούλα», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Ο μεθύστακας» κ.ά.Ο Κώστας Γιαννίδης υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Ένωσης Μουσουργών Ελλάδος. Μιλούσε γαλλικά και γερμανικά, και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Πέθανε στην Αθήνα στις 17 Ιανουαρίου του 1984
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου