Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Συμμετοχή της ΔΕΚΑ Τρικάλων σε διακρατική συνάντηση


Αντικείμενό της η διαχείριση του Αστικού και Περιαστικού πρασίνου και περιβάλλοντος





Πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2010 στην πόλη Marne La Vallee (Torcy) που βρίσκεται κοντά στο Παρίσι, η 1η διακρατική συνάντηση του εταίρων του προγράμματος με τίτλο «GREEN MANAGEMENT PLANS FOR EUROPEAN URBAN AND PERI-URBAN LAND» - ‘EUROSCAPES’ που υλοποιείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος, INTERREG IVC, με τη συμμετοχή και της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΑ) Τρικάλων του Δήμου Τρικκαίων, που συμμετέχει ως εταίρος.


Το πρόγραμμα σκοπεύει στην ανάπτυξη και υλοποίηση μιας καινοτόμου στρατηγικής διαχείρισης για το περιβάλλον. Κεντρική του ιδέα είναι να βοηθήσει στη καλύτερη διαχείριση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος (φυσικού και πολιτιστικού), βελτιώνοντας τις πολιτικές προστασίας και ανάδειξης του, λαμβάνοντας υπόψη τη βιοποικιλότητα και τις κλιματικές αλλαγές.




Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό μοντέλο διαχείρισης για τις χώρες της Ευρώπης με πιο οικολογική , ποιοτική και οικονομική προσέγγιση στη διατήρηση και διαχείριση του πράσινου και του αστικού περιβάλλοντος, κάτι που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων καθώς και στην εκπαίδευση, την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 2.220.000 €, ενώ ο προϋπολογισμός για τη ΔΕΚΑ Τρικάλων ανέρχεται στο ποσό των 150.000 €. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 37 μήνες και η υλοποίηση του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη 14 διακρατικοί εταίροι που είναι κυρίως δήμοι και φορείς διαχείρισης πρασίνου και περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα οι άλλοι εταίροι που συμμετέχουν είναι η διαδημοτική εταιρία SAN της πόλης Marne-la-Vallée Val Maubuée από τη Γαλλία (ως Συντονιστής εταίρος), ο δήμος Loures από την Πορτογαλία, η Αστική Εταιρία Stadt Wetzlar από τη Γερμανία, η αυτόνομη κυβέρνηση του Las Palmas από την Ισπανία, το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Bratislava από τη Σλοβακία, το Συμβούλιο Περιοχής της πόλης Sigulda από τη Λετονία, το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης από την Ιταλία, η αναπτυξιακή εταιρία Siófok από την Ουγγαρία, η Αναπτυξιακή εταιρία Νότιο-Ανατολικής Ρουμανίας από την πόλη Braila , ο δήμος Granollers από την Ισπανία, ο δήμος Toruń από την Πολωνία, η αναπτυξιακή εταιρία ENTP από τις Βρυξέλες καθώς και εταιρία διαχείρισης του ποταμού Τάμεση από το Λονδίνο .

Τη Δημοτική Επιχείρηση στη συνάντηση εκπροσώπησαν ο κ. Γεώργιος Χαρίσης, Διευθυντής της Δ/νσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Τρικκαίων, καθώς και οι κ.κ. Βασιλική Βόκα και Σωτήρης Παιάνας, στελέχη των Γραφείων Προγραμματισμού του Δήμου Τρικκαίων και της ΔΕΚΑ Τρικάλων, αντίστοιχα. Επίσης παραβρέθηκαν πολυμελής αποστολές από όλους τους διακρατικούς εταίρους .

Την πρώτη ημέρα της συνάντησης παρουσιάστηκαν από στελέχη της εταιρίας SAN που είναι και ο επικεφαλής εταίρος, οι στόχοι και οι δράσεις του προγράμματος . Παράλληλα κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης παρουσιάστηκαν συνοπτικά από τον κάθε εταίρο τα τοπικά σημεία ενδιαφέροντος καθώς και οι προσδοκώμενοι στόχοι.

Την παρουσίαση για λογαριασμό της ΔΕΚΑ Τρικάλων έκανε η κα Βασιλική Βόκα, τοπογράφος μηχανικός.

Στη συνέχεια σε θεματικά εργαστήρια συζητήθηκαν οικονομικά και διαχειριστικά θέματα καθώς και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας έγιναν επιτόπιες θεματικές επισκέψεις σε χώρους όπου εφαρμόστηκαν επιτυχημένες πρακτικές διαχείρισης του τοπικού φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, Η επόμενη διακρατική συνάντηση έχει προγραμματισθεί για τις αρχές του ερχόμενου Ιουλίου στην πόλη Torun της Πολωνίας.






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου