Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Η Σούλα Μερεντίτη ζητά αυστηρότερα τεκμήρια φορολόγησης

Με μία βαρυσήμαντη παρέμβαση στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών υποθέσεων και Παραγωγής και εμπορίου της Βουλής την Μεγάλη Τρίτη 30 Μαρτίου , -που μεταδόθηκε και σχολιάστηκε μάλιστα και από το πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο Μega Channel




Η βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών , ακόμα αυστηρότερα κριτήρια και τεκμήρια φορολόγησης για τους έχοντες και κατέχοντες καθώς και αυστηροποίηση των προστίμων για τους παραβάτες προκειμένου να επέλθει επί τέλους τάξη και δικαιοσύνη στο φορολογικό μας σύστημα.


Η τρικαλινή βουλευτής, έκανε επίσης λόγο στην τοποθέτηση της και στην ανάγκη ενίσχυσης των νέων επιχειρηματιών καθώς και τη θέσπιση ευνοϊκών κριτηρίων φορολόγησης γι αυτούς. Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης της τρικαλινής βουλευτού έχει ως ακολούθως:


« Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που έχει πολύ αισιόδοξους και απαραίτητους στόχους. Ένα νομοσχέδιο που θέλει να γίνει δίκαιο και πρέπει να είναι αποτελεσματικό και πρέπει να έχει και αναπτυξιακή προοπτική. Ως προς το αποτελεσματικό πρέπει να απαντήσουμε και σε όσα ειπώθηκαν μέσα στην αίθουσα για το αν πρέπει ή όχι ή αν είμαστε υποχρεωμένοι να βασιζόμαστε από δω και πέρα στις δυνάμεις μας, εμείς απαντάμε ότι πρέπει να ακουμπάμε στις δυνάμεις μας. Υπήρχαν στρεβλώσεις του παρελθόντος και δεν είναι καλό θέλοντας να στηρίξουνε κάποιες σεβαστές πεποιθήσεις να αμαυρώνουμε την όποια θετική προσπάθεια ή αλλαγή έχει το νομοσχέδιο.

Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει φοροδιαφυγή και πρέπει να συμβάλουμε στο να τη περιορίσουμε γιατί αποκλείετε να τη πατάξουμε. Αυτή η κρίση μας δίνει την ευκαιρία να βελτιώσουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος, να μπορέσουμε να ενισχύσουμε και να μεγαλώσουμε τη φορολογική μας βάση και να κάνουμε πιο δίκαιη την κατανομή των βαρών. Αυτό γίνεται καταρχήν με τις αποδείξεις. Πρέπει να γίνει βίωμα όλων μας να ζητάμε αποδείξεις και όποιος παρέχει υπηρεσία ή πουλάει πρέπει να εκδίδει αποδείξεις. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι εδώ μέσα θα ακουστεί κάτι το αντίθετο γιατί αυτή είναι η δυνατότητα της πολιτείας να έχει έσοδα, να μειώνει τα χρέη και τα ελλείμματα της και κυρίως να προχωράει μπροστά.

Θεωρώ ότι τα τεκμήρια πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά. Η εκκλησία πρέπει να φορολογηθεί και καλώς παίρνουμε για πρώτη φορά αυτή την απόφαση γιατί την ώρα που η χώρα έχει μεγάλα προβλήματα θεωρώ ότι και οι ίδιοι οι ιεράρχες το κατανοούν και πρέπει να έρθουν να βοηθήσουν σ΄αυτή τη προσπάθεια και όχι να είναι αντιμέτωποι. Είναι θετικό όσο τουλάχιστον εγώ παρακολουθώ ότι η μειοψηφία της εκκλησίας αντιδρά αυτή την ώρα, ενώ η πλειοψηφία συμφωνεί. Θα θυμίσω ότι σε όλες τις δύσκολες στιγμές του έθνους η εκκλησία ήταν δίπλα και βοηθούσε πουλώντας π.χ. τα ασημικά της. Τώρα λοιπόν η εκκλησία είναι υποχρεωμένη να δώσει αυτό που πρέπει μέσω της φορολογίας.

Κύριε Υπουργέ είμαι αντίθετη ως προς τις δωρεές διότι δεν κατανοώ για πιο λόγο να έχουν τόσο χαμηλή φορολόγηση οι δωρεές. Να το ξαναδούμε διότι μέσα από κει μπορεί να γίνουν πολλά και διάφορα. Πολύ θετικό είναι το ότι δίνουμε το αφορολόγητο στους νέους διότι οι νέοι είναι αυτοί που δοκιμάζονται περισσότερο από όλους μας. Η ανεργία πλήττει τους νέους άρα είναι σωστό το μέτρο και ειδικά στα όρια ηλικίας που βάζουμε για να τους ενισχύσουμε αν χρειαστεί να ανοίξουν μια δική τους δουλειά.

Και επειδή είπα από την αρχή ότι το νομοσχέδιο πρέπει να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα θεωρώ ότι είναι πολύ σωστό το ότι τα κέρδη που επενδύονται δεν φορολογούνται πολύ και αυτό δίνει την δυνατότητα διατήρησης αλλά και δημιουργίας θέσεων εργασίας αφού αυτό που συναντάμε και θα συναντήσουμε αμέσως μετά θα είναι η μεγάλη ανεργία.»
ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥΛΑΣ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου