Ι) Σε σχέση με το έγγραφο του Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Siemens, κ. Βαλυράκη, με το οποίο ζητείται αντίγραφο των πρακτικών της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, καθώς και του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου «προκειμένου», όπως λέει, «να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συγκάλυψης ευθυνών κάθε εμπλεκομένου και υπαιτίου από πράξεις ή παραλείψεις των δικαστικών λειτουργών που χειρίζονται την υπόθεση Ζαγοριανού», θα ήθελα να προβώ στην εξής δήλωση:
Κατ’ αρχάς, ερμηνεύοντας το έγγραφο αυτό, σε συνδυασμό με όσα έχουν προηγηθεί (δημοσιεύματα, δηλώσεις, ισχυρισμοί Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Παπανικολάου κλπ.) είναι φανερό, πρώτον, ότι το έγγραφο περιέχει τον υπαινιγμό ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την Απόφασή της, συγκαλύπτει ευθύνες. Και δεύτερον, ότι η Επιτροπή έχει την πρόθεση να ελέγξει την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την απόφασή της αυτή.
Τα ανωτέρω αποτελούν απαράδεκτη πρακτική και ύβρη για τη Δικαιοσύνη ως θεσμό της Δημοκρατίας, για τους εξής λόγους:
Πρώτο. Είναι πρωτοφανής η διατύπωση υπόνοιας ότι το Ανώτατο όργανο της Ελληνικής Δικαιοσύνης (48 Αρεοπαγίτες, Αντεισαγγελεύς Αρείου Πάγου, καθώς και ο Πρόεδρος και Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου) συνεργούν σε συγκάλυψη υπευθύνων. Συγχρόνως, δεν εξετάζεται το αν καλώς ή όχι αποδόθηκαν ευθύνες από έναν Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Και δεύτερο. Η προσπάθεια μιας Επιτροπής της Βουλής να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, διενεργώντας σχετική ανάκριση ή εξέταση, είναι αντισυνταγματική.
Αυτό, δεν έχει δικαίωμα να το κάνει ούτε η Βουλή.
Είναι φανερό ότι το έγγραφο του κ. Βαλυράκη αποτελεί συνέχιση των πρωτοφανών δηλώσεων του Υπουργού κ. Καστανίδη.
ΙΙ) Ως προς την ιταμή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης αναφορικά με το δικαίωμα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου να ελέγξουν το νόμιμο και το βάσιμο της κατηγορίας κατά ενός δικαστή, καταγγέλουμε τα εξής:
Πρώτο. Ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι δικαστικός λειτουργός «είναι δυνατόν» να τεθεί σε προσωρινή αργία (Άρθρο 5, παρ. 1 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων). Επομένως, παρέχεται ευρεία ευχέρεια στην Ολομέλεια ή σε κάθε άλλο αρμόδιο όργανο να κρίνει την υπόθεση.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι δύο είναι μόνο τα κριτήρια με βάση τα οποία θα σχηματισθεί η κρίση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου ή της Ολομέλειας του Α.Π.: ήτοι η βαρύτητα της κατηγορίας και ο θόρυβος, που ενδεχομένως, δημιουργεί.
Μια τέτοια ερμηνεία, όμως,
Κατ’ αρχάς υποβαθμίζει απαραδέκτως το ρόλο του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και της Ολομέλειας του Α.Π., αφού δεν τους επιτρέπει να κρίνουν αν η κατηγορία είναι νομικώς αστήριχτη ή προφανώς και κατ’ ουσίαν αβάσιμη (όπως δέχθηκε η Ολομέλεια του ΑΠ εν προκειμένω), αλλά την αναγκάζει να δεχθεί δουλικώς τις εκτιμήσεις ενός Αντεισαγγελέα ο οποίος άσκησε τη δίωξη και να δημιουργείται αναγκαστικά από τα ΜΜΕ και τις εντυπώσεις που δημιούργησαν με τα ανεύθυνα ενδεχομένως δημοσιεύματά τους.
Είναι, όμως, επίσης, και αντισυνταγματική. Διότι δεν μπορεί ο νόμος να καθιστά κατ’ ουσίαν κενές περιεχομένου, τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες ανωτάτων οργάνων της Δικαιοσύνης.
Τέλος, είναι ανακριβές ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και η Ολομέλεια ανέτρεψαν την πάγια νομολογία τους. Παράδειγμα, η απόφαση 4/2007 του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, με την οποία δύο (2) δικαστικοί λειτουργοί δεν τέθηκαν σε αργία, παρόλο που εκατηγορούντο για βαρύτατα ποινικά αδικήματα.
Κατόπιν όλων αυτών, φαίνεται καθαρά ότι επιχειρείται ποδηγέτηση της Δικαιοσύνης. Επιχειρείται ένας τρόπος ελέγχου της ουσίας των αποφάσεων, τις οποίες καλώς ή κακώς, εκδίδει ένα δικαστήριο.
Επειδή είναι απαράδεκτο το φαινόμενο Υπουργός Δικαιοσύνης να παρεμβαίνει και να κρίνει μια απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου,
Και επειδή σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε σύγχυση των αρμοδιοτήτων των δύο λειτουργιών –της νομοθετικής - εκτελεστικής και της δικαστικής– με αποτέλεσμα να υπάρχει νόθευση του πολιτεύματος,
Καλώ τον Υπουργό Δικαιοσύνης: Να αποδοκιμάσει το έγγραφο του κ. Βαλυράκη και ν’ ανασκευάσει τις δικές του ιταμές δηλώσεις κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου,
Διαφορετικά, θεωρούμε ότι η μόνη διέξοδος που έχει είναι η παραίτηση του.
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου