Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Απόστολος Καλδάρας - Ένας μεγάλος Τρικαλινός συνθέτης και στιχουργός...


Σελίδα στο facebook δημιούργησαν οι θαυμαστές του.





Ο Απόστολος Καλδάρας γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1922 . Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν τα προσφυγικά τραγούδια της συνοικίας του. Τα τραγουδούσε και η μητέρα του που ήταν πρόσφυγας . Καθώς ήταν καλός μαθητής στο σχολείο οι γονείς του τον έβλεπαν να γίνεται επιστήμονας. Φοίτησε στην Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε τις σπουδές του.



Τότε έγραψε και το πρώτο του τραγούδι «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι», που ακόμη και σήμερα είναι το ίδιο ζωντανό.


Το τραγούδι αυτο υπήρξε αιτία διαμάχης μεταξύ Καλδάρα και Τσιτσάνη μιας και ο δεύτερος διεκδίκησε την πατρότητα των στίχων.


Από την ημέρα εκείνη αφοσιώθηκε στην σύνθεση. Έγραψε πάνω από 1.200 τραγούδια, που , όχι μόνο τραγουδιούνται ακόμη αλλά έχουν την ίδια την παλιά επιτυχία.Κάποτε οι μισές πωλήσεις δίσκων στην Columbia προέρχονταν απο τα τραγούδια του.

Γι'αυτον τον λόγο ο Καλδάρας μισήθηκε και κατηγορήθηκε ότι αντέγραφε ινδικά τραγούδια.Παραδείγματα τέτοιων τραγουδιών είναι το "καλη τύχη" και το "όσο αξίζεις εσύ" του Αγγελόπουλου.

Ανέδειξε τραγουδιστές όπως ο Καζαντζίδης με το τραγουδι "Για μπάνιο πάω" το οποίο δεν σημείωσε επιτυχία, ο Μενιδιάτης , ύστερα από ένα στοίχημα που έβαλε ο Καλδάρας με τον Λαμπρόπουλο τον ιδιοκτήτη της COLUMBIA.



O Καλδάρας έλεγε ότι η μουσική είναι αυτή που θα ανεβάσει ένα τραγούδι ενώ ο Λαμπρόπουλος έλεγε ότι ο τραγουδιστής είναι αυτός που θα αναδείξει ένα τραγούδι.Ο Καλδάρας τότε του είπε ότι θα σου φέρω έναν τραγουδιστή που δεν θα σου αρέσει η φωνή του αλλά εγω θα κάνω επιτυχίες με αυτόν.Έτσι έγινε.Ειδικά με τον Μενιδιάτη οι επιτυχίες του ξεπέρασαν σε πωλήσεις δίσκων αυτές του Καζαντζίδη.


Από τα πιο γνωστά τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα είναι το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Σ’ ένα βράχο φαγωμένο», «Συ μου χάραξες πορεία», «Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά», «Άμα θες να κλάψεις κλάψε», «Στ’ Αποστόλη το κουτούκι», «Ρίξε στο γυαλί φαρμάκι» και πολλά άλλα.

Είναι ο μόνος κλασικός λαϊκός συνθέτης που έγραψε και έντεχνο λαϊκό τραγούδι, κάνοντας και εκεί επιτυχίες, χωρίς να χάνει τίποτε από το λαϊκό στοιχείο.Το στυλ του προσαρμοζότανε ανάλογα με την εποχή.Εισήγαγε πρώτος το φλάουτο στο λαικό τραγούδι με το τραγούδι του Καζαντζίδη "Τραγούδα καμηλιέρη".

Ανάμεσα στα τραγούδια αυτά είναι τα: «Όνειρο απατηλό», «Γιε μου», «Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα», «Ένα αστέρι πέφτει πέφτει» κ.τ.λ.
Έγραψε δύο ολόκληρα έργα την «Μικρά Ασία» σε στίχους του Πυθαγόρα, και τον «Βυζαντινό Εσπερινό» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.Τα τραγούδια και των δύο αυτών κύκλων προορίζονταν για τον Καζαντζίδη αλλά ο Καζαντζίδης δεν εμφανίστηκε πότε στο στούντιο για να τα τραγουδήσει.Έτσι ευτύχησε ο Γιώργος Νταλάρας να τα κάνει επιτυχίες. Ο τελευταίος μεγάλος δίσκος του κυκλοφόρησε το 1990 και έχει τίτλο «Μπαλάντες του περιθωρίου».


Ο Α. Καλδάρας συνεργάσθηκε με τους μεγαλύτερους στιχουργούς ,όπως τον Κώστα Βίρβο, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου , τον Πυθαγόρα….. Στίχους έγραφε και ο ίδιος. Τραγούδια του είπαν όλοι οι μεγάλοι ερμηνευτές όπως οι Πάνος Γαβαλάς, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μανόλης Αγγελόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας κ.α.

Έκλεισε τα μάτια του στις 8 Απριλίου του 1990 στην αγκαλιά της γυναίκας του, Λούλας, και του μοναχογιού του, Κώστα, που είναι και αυτός συνθέτης. Πέθανε στο σπίτι του όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Τον τελευταίο καιρό που είχε αντιληφθεί πως το τέλος πλησίαζε, έλεγε και ξανάλεγε στους δικούς του ότι ήθελε να πεθάνει σπίτι του που τόσο φρόντιζε και αγαπούσε, και όχι σε κάποιο ψυχρό νοσοκομείο.


Γίνετε θαυμαστές του μεγάλου Τρικαλινού συνθέτη και στιχουργού ΕΔΩ







Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου