Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Τι ψάχνουν να βρούν;



Διαβάστε έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας...!





Στην μελέτη παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας απορρόφησης στην αγορά εργασίας των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Διασύνδεσης του τελευταίου από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2005 με χρηματοδότηση του ΕΠΕΑΕΚ.

Υψηλό το εκπαιδευτικό επίπεδο του πατέρα στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Τι αναφέρουν στοιχεία μελέτης - Οι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου έχουν γονείς με υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο


Το εκπαιδευτικό επίπεδο του πατέρα της μεγάλης πλειοψηφίας των αποφοίτων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι μεσαίο ή υψηλό, ενώ της μητέρας τους είναι χαμηλό ή μεσαίο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι οι γυναίκες απόφοιτοι έχουν γονείς με πολύ χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο από αυτό των γονέων των ανδρών αποφοίτων.

Αυτά είναι μερικά από τα συγκριτικά αποτελέσματα της έρευνας απορρόφησης αποφοίτων για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.


Οι γονείς

Το 43% των γυναικών αποφοίτων είχαν πατέρα και το 49% μητέρα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους άνδρες απόφοιτους ήταν 27,5 και 37%.
Τα Τμήματα με το υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο του πατέρα και της μητέρας των αποφοίτων τους είναι όλα τα πολυτεχνικά: Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας. Ακολουθεί - μια απόσταση - της Ιατρικής. Το εκπαιδευτικό επίπεδο του πατέρα των αποφοίτων είναι πολύ χαμηλό στα Τμήματα Κτηνιατρικής, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών και Γεωπονίας.


Μεσαίο προς χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο έχουν οι πατέρες των αποφοίτων των Επιστημών Φυσικής Αγωγής. Ιδιαιτερότητα παρουσιάζει το Τμήμα Ιατρικής, λόγω της μεγάλης διαφοράς στο εκπαιδευτικό επίπεδο των γονέων μεταξύ ανδρών και γυναικών αποφοίτων. Το εκπαιδευτικό επίπεδο τόσο του πατέρα όσο και της μητέρας της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανδρών αποφοίτων είναι μεσαίο προς χαμηλό, ενώ εκείνο της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών αποφοίτων υψηλό προς μεσαίο.


Χαμηλό εισόδημα

Οι γονείς των αποφοίτων των ετών 1997-2000 του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν κατά μέσο όρο μεσαίο προς χαμηλό εισόδημα. Μεσαία προς υψηλά εισοδήματα απολαμβάνουν οι γονείς των αποφοίτων των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας, ενώ πολύ χαμηλά εμφανίζουν οι γονείς των αποφοίτων των Τμημάτων Γεωπονίας, Κτηνιατρικής και Επιστημών Φυσικής Αγωγής. Η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων των αποφοίτων των δύο παιδαγωγικών Τμημάτων ανήκουν στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα και ελάχιστοι στα υψηλά. Οι γυναίκες απόφοιτοι των ετών 1997-2000 προέρχονται από οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα από ότι οι άνδρες απόφοιτοι.

Τέλος τη στιγμή της έρευνας, 85,6% των αποφοίτων ήταν 28-32 ετών. Παιδιά είχε αποκτήσει 10,5% των ανδρών και 27% των γυναικών. Κανείς άνδρας κάτω των 30 ετών δεν είχε ακόμα παιδιά. Αντίθετα, 7% των γυναικών ηλικίας 27 ετών, 14% ηλικίας 28 ετών και 20% ηλικίας 29 ετών είχαν ήδη αποκτήσει παιδιά.


Δημοσιεύτηκε στην ΕΡΕΥΝΑ



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου