Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Τέσσερις δήμοι στο Νομό Τρικάλων


Η βάση συζήτησης του χωροταξικού για τον «Καλλικράτη» για να αποφευχθεί η αναζωπύρωση τοπικισμών και διεκδικήσεων





Τέσσερις είναι ο «μαγικός» αριθμός του «Καλλικράτη» για το Νομό Τρικάλων.

Του Λάζαρου Μάμαλη

Μπορεί το χωροταξικό της διοικητικής μεταρρύθμισης να μη δόθηκε στη δημοσιότητα, ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες οι οποίες «δένονται» με συγκεκριμένα επιχειρήματα για τον αριθμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού.

Σύμφωνα με αυτές τις πρωτοβουλίες, οι εισηγήσεις που δέχεται το υπουργείο Εσωτερικών για τους δήμους του Νομού είναι πολύ συγκεκριμένες. Αυτές συνοψίζονται ως εξής: «Τέσσερις δήμοι στο Νομό Τρικάλων γιατί διαφορετικά θα ανοίξει ο κύκλος των διεκδικήσεων ο οποίος δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα…».

Το συγκεκριμένο επιχείρημα έχει βάση συζήτησης. Αν ο «Καλλικράτης» περιοριστεί στους τέσσερις παλαιούς δήμους, δηλαδή, στα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα, τη Φαρκαδόνα και την Πύλη, τότε δεν θα υπάρξει έδαφος για τη διεκδίκηση και άλλων δήμων. Αντιθέτως, αν η γίνει ένας πέμπτος δήμος στα ορεινά, τότε δεν θα υπάρχει επιχείρημα για να μη διεκδικηθεί δήμος στα ριζά του Κόζιακα, στα Αντιχάσια κ.α.
Σε μία τέτοια περίπτωση θα αναζωπυρωθούν οι τοπικισμοί οι οποίοι δύσκολα θα καταλαγιάσουν. Επομένως, θα επιβαρυνθεί το υπουργείο Εσωτερικών και γενικότερα η κυβέρνηση με το ανάλογο πολιτικό κόστος.


Σκληρή γραμμή
Ο αριθμός «τέσσερα», επομένως, δεν θα είναι μόνο η αρχή του διαλόγου για το χωροταξικό που θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά αναμένεται να είναι η «σκληρή γραμμή» του υπουργείου Εσωτερικών η οποία δύσκολα θα διαφοροποιηθεί. Και δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί για τους λόγους που προαναφέραμε.

Τα όρια
Ως προς όρια των τεσσάρων νέων δήμων δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες. Ωστόσο και ως προς το χωροταξικό αναμένεται να μην υπάρξουν υπερβάσεις των γεωγραφικών ορίων των περιοχών που αντιπροσώπευαν οι τέσσερις παλαιοί δήμοι. Ζήτημα μόνο τίθεται για δήμους που βρίσκονται στις λεγόμενες «ουδέτερες ζώνες». Για παράδειγμα, δεν θα τεθεί ζήτημα για τη συνένωση της Φαρκαδόνας και της Οιχαλίας που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Ο δήμος Εστιαιώτιδας όμως, μπορεί να συγχωνευθεί τόσο με τον δήμο Τρικκαίων, όσο και με τον δήμο της περιοχής Φαρκαδόνας για να ενισχυθεί πληθυσμιακά. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό να οριστεί η έδρα του νέου δήμου, πάνω στην εθνική οδό Τρικάλων – Λάρισας, σε κεντροβαρική θέση.
Η διάσπαση των υπαρχόντων δήμων, σε γενικές γραμμές, θα αποφευχθεί. Κυρίως για λειτουργικούς λόγους. Για παράδειγμα, αν ένας δήμος, όπως αυτός των Γόμφων, μοιραστεί στα δύο, όπως προέβλεπε το σχέδιο του ΙΤΑ, ποια από τα χρέη και τις υποχρεώσεις που τον βαρύνουν θα αναλάβει ο νέος δήμος της περιοχής της Πύλης και ποια ο δήμος Τρικκαίων;
Και στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι η διάσπαση των υπαρχόντων δήμων θα ανοίξει τον φαύλο κύκλο των τοπικιστικών αντιπαραθέσεων που θα βλάψει την υπόθεση του «Καλλικράτη».








Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο:

  1. Ενταξει, ας το κάνουν Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Πύλη και Φαρκαδόνα, όπως παλιά να τελειώνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή