Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Με τη φθηνή πατάτα δεν αθωώνεται η πολιτική των μονοπωλίων


Μια σειρά από  ΜΜΕ  κάνουν  σοβαρές  προσπάθειες  διαστρέβλωσης των  αγωνιστικών και διεκδικητικών θέσεων του ΚΚΕ , όπως ότι δήθεν στηρίζει τους μεσάζοντες ή εναντιώνεται στην αγροτιά και τον κόσμο που αναζητά φτηνά προϊόντα, με αφορμή το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας».








 Για όσους αναρωτιούνται πού βρίσκεται το ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο αυτής της  συκοφαντικής επίθεσης εναντίον του ΚΚΕ -για την κριτική  του κόμματος στον τρόπο που προβάλλεται το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας»-δεν χρειάζεται να ψάξει και πολύ. Αρκεί  μόνο να  ανατρέξει στις προχτεσινές δηλώσεις της ΔΗΣΥ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Το μεν κόμμα της Μπακογιάννη ζητάει να βρει μιμητές και για άλλα προϊόντα ο συγκεκριμένος τρόπος διανομής της πατάτας, αφού - σύμφωνα με τη γνώμη του - με αυτόν τον τρόπο «η αγορά αυτορρυθμίζεται προς όφελος του καταναλωτή και εις βάρος των δομών, μεσαζόντων και επιτηδείων που λυμαίνονται την αγορά με κρατική, φυσικά, ανοχή και επιβράβευση. Αυτό που χρειάζεται είναι να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός (...) συμβάλλοντας στην πτώση των τιμών και κτυπώντας τις κλειστές αγορές και τις μεθοδεύσεις των, κάθε είδους, καρτέλ».

Από κοντά έρχεται και το κόμμα του Καρατζαφέρη, το οποίο, αφού επιτίθεται στο ΚΚΕ ότι ενοχλείται απ' ό,τι «δεν μπορεί να ποδηγετήσει και να ελέγξει», σημειώνει: «Εμείς πιστεύουμε σε αυτές τις πρωτοβουλίες, που μπορούν να νικήσουν τις φοβίες και τις αναστολές της κυβέρνησης απέναντι στους πελάτες της, τους μεσάζοντες και τους χονδρεμπόρους».

Τι λένε επί της ουσίας; Η μεν Μπακογιάννη ότι η «αγορά», δηλαδή ο καπιταλισμός, μπορεί να αυτορρυθμιστεί και να εξασφαλίσει φτηνά και ποιοτικά προϊόντα στους εργαζόμενους καταναλωτές. Άρα, άγιος ο καπιταλισμός και τα μονοπώλια. Και για να το κάνουμε πιο λιανά και να παίρνουμε μια ιδέα για το τι σημαίνουν μονοπώλια- για όσους μας κατηγορούν ότι μιλάμε με αφορισμούς -στην Ελλάδα, για παράδειγμα, 49 επιχειρήσεις διακινούν το 47% - 50% των τροφίμων και ποτών που κυκλοφορούν στην αγορά και καρπώνονται το 76% - 82% των κερδών ολόκληρου του κλάδου!. Και τι μας λέει η κυρία Μπακογιάννη;


Ότι  τα κέρδη των κεφαλαιούχων   μπορούν να συνυπάρχουν με τη λαϊκή ευημερία, δηλαδή πχ φθηνά προϊόντα και υψηλά  μεροκάματα ταυτόχρονα, αρκεί να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά ...εθελοντικά δίκτυα διανομής πατάτας! Νομίζετε ότι είναι τόσο αφελής και «άβγαλτη στην πιάτσα» η κ.Μπακογιάννη που δεν έχει ακούσει τίποτα για εκβιασμούς και κερδοσκοπία των μονοπωλίων που καθορίζουν  τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν στον παραγωγό, και από την άλλη τις υψηλές τιμές σε καλλιεργητικά μέσα-αφού τα  ίδια πάλι τα μονοπώλια τα κατέχουν και όλο τα ακριβαίνουν.

Αλλά  τέτοιο είναι το μέγεθος της κοροϊδίας και του εφησυχασμού, με τα οποία προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό, για να μην απειλήσει με την πάλη του τα μονοπώλια και τα κέρδη τους. Όσο για τον Καρατζαφέρη, αυτός ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση έχει «φοβίες» και «αναστολές» απέναντι στους μεγαλεμπόρους, σαν αυτοί να μην είναι συστατικό στοιχείο της διακίνησης των προϊόντων στον καπιταλισμό και άρα από χέρι «προστατευόμενοι» της κυρίαρχης πολιτικής και των κομμάτων της. Νομίζετε ότι δεν ξέρουν πολύ καλά ότι οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» είναι ο ανταγωνισμός και οι νόμοι του κέρδους και ότι αυτά συνυπάρχουν άρρηκτα με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής ,δηλαδή την εκμετάλλευση που υφίσταται ο λαός σε όλα τα επίπεδα είτε είναι εργαζόμενοι, είτε άνεργοι ,είτε μικροπαραγωγοί ,είτε καταναλωτές.

Ενα ακόμα στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει σοβαρά το λαό, είναι και τούτο: Πώς γίνεται τα ίδια ΜΜΕ που προσπαθούν να τον πείσουν ότι τα μνημόνια είναι καλά, ότι πρέπει να ρίξει το μισθό, τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις του, ότι πρέπει να κατρακυλήσει στην εξαθλίωση για να «σωθεί η Ελλάδα», να βγαίνουν τώρα και να υπερασπίζονται το δικαίωμά του να πληρώνει φθηνότερα τα προϊόντα για να κερδίζει πενταροδεκάρες από το εισόδημα που του έχουν κόψει για λογαριασμό του κεφαλαίου;

Είναι αδίσταχτοι και ο λαός πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά. Όταν στοχοποιούν με τέτοιο μίσος και συκοφαντία το ΚΚΕ, ο λάκκος που έχει η φάβα, είναι περισσότερο από βαθύς...

Σωτηρόπουλος Σωτήρης , μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ



Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο:

  1. το ιδιο ειστε ολοι σας.μην το παιζεται αθωοι.ολοι για την καρεκλα.το ουστ ειναι για ολους αν δεν το καταλαβες σωτηρα και εσυ.αντε παρατηστε μας ησυχους.μας εχετε ζαλισει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή