Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ημερίδα στο Μαυρομμάτι για τον Καραϊσκάκη


Από τις πολιτιστικές-ιστορικές δραστηριότητες των Μαυρομματιανών, στη γενέτειρα του Αρχιστράτηγου Γ. Καραϊσκάκη





      
Γράφει ο Θεσσαλός Βάιος Φασούλας


          Με χαρά έφτασε στα χέρια μου πρόσκληση να παραβρεθώ στην ημερίδα που διοργανώνεται στο Μαυρομμάτι στις 24/03/2012 με θέματα: «Η ιστορική σημασία της Σπηλιάς του Καραϊσκάκη και η αναγκαιότητα ανάδειξή της», Μελέτη για την «Ανάπλαση της Σπηλιάς Καραϊσκάκη» και άλλα τα οποία θα παρουσιάσουν ειδήμονες εισηγητές.


            Συνδιοργανωτές σ’ αυτή τη σπουδαία από κάθε άποψη ημερίδα είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ», η Δημοτική Κοινότητα Μαυρομματίου, ο Σύλλογος φίλοι της Ιστορίας Ν. Καρδίτσας και βεβαίως ο Καλλικρατικός Δήμος Μουζακίου του οποίου, ως Δήμος, θα πρέπει να επωμίζεται και το μεγαλύτερο βάρος αυτού του γιγαντιαίου ιστορικού κληρονομήματος και όχι μόνο για την ημέρα της ημερίδας αλλά για την έκβαση της συνέχειας την οποία περιμένουμε αγωνιωδώς.
            Από αυτή τη θέση θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» και τους συνδιοργανωτές για την τιμή και θα προσπαθήσω να βρίσκομαι κοντά τους. Επί τη ευκαιρία θα ήθελα την προσοχή σας για μια σύντομη αναφορά για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται για την Ιστορική σημασία της Σπηλιάς του Καραϊσκάκη, την αναγκαιότητα ανάδειξή της και την Ανάπλαση της Σπηλιάς του Καραϊσκάκη.

            Πάντα με αυξημένο ενδιαφέρον, απεριόριστο δέος και σεβασμό λόγο του ιστορικού μεγέθους του αείμνηστου Αρχιστράτηγου Γ. Καραϊσκάκη, παρακολουθούμε τα ποικίλα συμπαρομαρτούντα-κληρονομιά για τους Μαυρομματιανούς και γενικότερα τους παροικούντες της γύρω περιοχής- που συχνά-πυκνά λαβαίνουν χώρα στη γενέτειρά του. Έτσι διατηρείται και φυλάσσεται όχι μόνο η τοπική Ιστορία-κληρονομιά που μας άφησε ο αρχιστράτηγος - αλλά γενικότερα οι αξίες και οι παραδόσεις της γενέτειράς του. Τυχεροί οι παροικούντες και άμεσοι κληρονόμοι-Πολίτες αυτού του μικρού χωριού και, κατά τη γνώμη του γράφοντα, δεν χρειάζεται να υπενθυμίζουμε τις υψηλές υποχρεώσεις τους έναντι αυτής της μεγάλης ιστορικής προσωπικότητας του Γ. Καραϊσκάκη και της γενέτειράς του, το Μαυρομμάτι, που αποτελεί σημείο παλλαϊκής αναφοράς.
            Γνωρίζουμε τις επίπονες και επίμονες δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» και της Δημοτικής Κοινότητας Μαυρομματίου για όλες τις προσπάθειες που καταβάλουν και ας μου επιτραπεί να εξάρω το θαυμασμό και έπαινό μου.
            Πιο πάνω αναφέρουμε πως πρόκειται για μια «σπουδαία από κάθε άποψη ημερίδα» κι αυτό γιατί στο βαθμό που παρακολουθούμε τις εξελίξεις αυτής της ιστορικής προσωπικότητας του Γεωργίου Καραϊσκάκη, είναι εξελίξεις οι οποίες ξεχωρίζουν από αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ιδιαίτερα στον τομέα της αποδέσμευσης κρατικών κονδυλίων του προγράμματος Πίνδος για την ιστορική σημασία και ανάπλαση της Σπηλιάς του Καραϊσκάκη. Εξού και η αναφορά μας στο Δήμο Μουζακίου, του οποίου, ευελπιστούμε στην ευαισθησία του καθώς και όλων των φορέων της περιοχής να φέρουν την αποστολή της ημερίδας σε αίσιο και αποτελεσματικό τέλος της.
            Παρεμπιπτόντως είναι γεγονός πως οι δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι τοπικοί φορείς με αναφορά και στην γενέτειρα του Καραϊσκάκη, έχουν γίνει πλέον γνωστές και στο διαδίκτυο. Βέβαια όσοι γνωρίζουν το χώρο του διαδικτύου, ξέρουν πως όπου και όταν γίνεται αναφορά για κάτι θετικό που δε είναι προσωπικό αλλά γενικό, θα υπάρξουν και τα φερέφωνα, που λέμε, οι κακές γλώσσες, ή οι κράχτες (σε κάποιες δε περιπτώσεις μοιάζουν με προβοκάτορες) δηλαδή που θα κουτσομπολέψουν ή και θα αμφισβητήσουν κάτι που τη γνησιότητά του τη γνωρίζουν. Η αμφισβήτηση ορισμένων συμπολιτών-συμπατριωτών ως προς το πού γεννήθηκε ο Καραϊσκάκης είναι αμφισβήτηση γελοία, πονηρή και προβοκατόρικη και η κατά  καιρούς εμμονή τους στο διαδίκτυο αγγίζει την παράνοια. Ειλικρινά είναι πολύ λυπηρό όταν μάλιστα πρόκειται για ανθρώπους παροικούντες στην ευρύτερη περιοχή του Μαυρομματίου να αμφισβητούν τι; Το ιστορικά αναμφισβήτητο της γενέτειράς του Γ. Καραϊσκάκη.
            Επίσης πάλι στο διαδίκτυο, μερικοί ανεγκέφαλοι, αστοιχείωτοι και αγράμματοι κακοποιοί της ελληνικής γραφής, χρησιμοποιώντας λατινικούς χαρακτήρες υποβαθμίζοντας την ελληνική γλώσσα. Κάτι τέτοιοι φέρανε την Ελλάδα εδώ που τη φέρανε.
            Θα κλείσουμε με ένα απόσπασμα-απάντηση του επίσης αείμνηστου Γιάννη Λεωνίδα-Καραϊσκάκη ευελπιστώντας οι κράχτες και διάφοροι αμφισβητίες και άπτεροι εισβολείς να αφήσουν τα κρωξίματα πάνω από τα ιστορικά χωράφια του Γ. Καραϊσκάκη.
          «Δεδομένων των άνω γεγονότων, επί πλέον της επισήμου αναγνώρισης από το Κράτος, την Ακαδημία Αθηνών και της οικογενείας του Γεωργίου Καραϊσκάκη του Μαυρομματίου ως γενέτειρά του όπου ο υιός του  Σπύρος ,και εγγονός του  Γεώργιος ,προσέφεραν πολλά ως υπουργός Στρατιωτικών και Βουλευτής Καρδίτσας  ο υιός, και  ως βουλευτής επίσης της Καρδίτσας και Τρικάλων ο εγγονός, και με  διάφορες εξ’ ίσου σοβαρές ενέργειες και παρεμβάσεις όπως η ανακατανομή της Θεσσαλικής γης από τους Τσιφλικάδες  για το καλό του τόπου, αμφότεροι , και εμού του ιδίου, ουδέποτε αμφισβητήσαμε  το γεγονός ότι το Μαυρομμάτι Καρδίτσας είναι  η γενέτειρά του.
          Καιρός είναι  λοιπόν να σταματήσει αυτή η κακόγουστη παράσταση ορισμένων ατόμων με τους άγνωστους, και επικίνδυνους σκοπούς της παραποιήσεως της Ελληνικής Ιστορίας, και παρακαλούνται οι σχετικοί Εισαγγελείς να εκτελέσουν το καθήκον τους αναλαμβάνοντας την αυτεπάγγελτο δίωξη όλων των ατόμων, ως αυτά αναφέρονται άνω, τα οποία σκυλεύουν και προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Γιάννης Λεωνίδας –Καραϊσκάκης - Τρισέγγονος  του Γ. Καραϊσκάκη»
Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα, Μάρτιος 18 20121  pelasgos@fasoulas.de   www.fasoulas.de

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου