Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ιστορίες με καλικαντζαράκια και έθιμα των Χριστουγέννων για τους μικρούς φίλους του ΚΔΑΠ «Φρούριο»


Τα σκανταλιάρικα καλικαντζαράκια που κάνουν τον κόσμο άνω κάτω, καθώς και τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του λαού μας για τις γιορτές των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων γνώρισαν τα παιδιά μικρών τάξεων Δημοτικού του ΚΔΑΠ  «Φρούριο» την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.






         Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΟΑΠΚΦΑ Δήμου Τρικκαίων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» σε συνεργασία με τα ΚΔΑΠ Δήμου Τρικκαίων πραγματοποιεί εκπαιδευτική δραστηριότητα με θέμα «τα Έθιμα του Δωδεκαημέρου»  και χρήση σχετικού εκπαιδευτικού φακέλου του Μουσείου Μπενάκη προσφορά του Συλλόγου Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων.


        Στην πραγματοποίηση της δραστηριότητας συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί του ΚΔΑΠ Φρούριο  Μαρία Παλάβρα νηπιαγωγός, Ζωή Μπράκη νηπιαγωγός , Μαρία Μανιώτη γυμνάστρια.  Την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού είχε ο κ. Σωτήριος Ρουσιάκης Φιλόλογος.
Τα παιδιά  μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίο γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα και παρουσίασαν τις εντυπώσεις τους. Συζήτησαν για το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου και του στολισμού  από πού μας ήρθε και πως γίνεται σήμερα.



Στη συνέχεια με την συνεργασία των εκπαιδευτικών παρουσιάστηκαν στα παιδιά χαρακτηριστικά έθιμα του λαού μας τα οποία σήμερα σχεδόν έχουν εκλείψει ή συνεχίζονται σε πολύ μικρό βαθμό.


Έμαθαν για τα χριστόψωμα , τις Πρωτοχρονιάτικες Βασιλοκουλούρες και τις κουλούρες των Φώτων. Εντυπωσιάστηκαν από τα σχέδια  που έφτιαχναν παλιότερα οι νοικοκυρές και υποσχέθηκαν μαζί με τις γιαγιάδες τους να φτιάξουν στο σπίτι τους χριστόψωμα.


Έμαθαν για την ιστορία του Αγίου Βασιλείου και πως ξεκίνησε το έθιμο της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας με το χρυσό νόμισμα και για κάποια παράξενα έθιμα των Φώτων όπως οι μεγάλες φωτιές στις πλατείες και τα Ρογκατσάρια  άνθρωποι μεταμφιεσμένοι με κουδούνια και δέρματα ζώων που γυρίζουν από  χωριό σε χωριό και ξεσηκώνουν τον κόσμο με πειράγματα και χορό.
Τέλος μιλήσαμε για τα Καλικαντζαράκια αυτά τα αστεία και ζαβολιάρικα πλάσματα δημιουργήματα της φαντασίας του λαού μας που σκαρφίζονται χίλιους μύριους τρόπους  να ενοχλούν τους ανθρώπους και τι κάνουν οι άνθρωποι για να προστατευτούν.
Στο διαδραστικό κομμάτι τα παιδιά μας επιφύλαξαν εκπλήξεις. Είπαν τα κάλαντα  με συνοδεία μουσικών οργάνων και  παρουσίασαν δραματοποιημένα τραγούδια για τους καλικαντζάρους . Μεταμορφώθηκαν για λίγο τα ίδια σε καλικαντζαράκια, χόρεψαν , πείραξαν διασκεδάζοντας με την ψυχή τους.

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου