Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

Μέλαν σώμα, λευκό. 1981 - 2011, 30 χρόνια μετά τη νίκη


Το βιβλίο «αφηγείται» την πορεία μιας γενιάς –εκείνης των εφήβων της δεκαετίας του ’80– μέσα από σημαντικούς σταθμούς της ζωής της Μυρτώς, έχοντας ως αφετηρία τα μαθητικά της χρόνια και ακολουθώντας την στο δρόμο προς την ενηλικίωση και την ωριμότητά της.

Παράλληλα «καταγράφει» στοιχεία του πολιτικοκοινωνικού γίγνεσθαι της χώρας μας από το 1981 –έτος ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία– έως σήμερα και το πέρασμα από μια εποχή σε μια άλλη. Μαζί με το δυναμικό Άρη και το ρομαντικό Αλέξανδρο, στο ξεκίνημα της νιότης της κι αργότερα μέσα από μια πιο αυτόνομη πορεία, η Μυρτώ ανακαλύπτει τον εαυτό της και τον κόσμο, κινούμενη ανάμεσα στις αντιφάσεις και τις αλήθειες της ζωής και ταξιδεύοντάς μας στην Πάτρα, το Βερολίνο, την Ελλάδα της Επαρχίας και τη Μικρασία.


Θέτει προβληματισμούς ευρύτερου πολιτικού, κοινωνικού και υπαρξιακού περιεχομένου. Ερωτήματα περί «σύμπλευσης και ενοχικής σιωπής», «ύπαρξης της μίας και μόνης αλήθειας» ή «αναζήτησης της μοναδικής μεγάλης αγάπης» τίθενται και απαντώνται στο βιβλίο όχι μέσα από το δοκιμιακό αναλυτικό λόγο, αλλά ως γνωστικές και βιωματικές διεργασίες της ηρωίδας.


Σκοπός του βιβλίου πέρα από το άγγιγμα των αισθήσεων και των συναισθημάτων είναι η αφύπνιση του νου και μια στροφή σε ατομικές ή/και συλλογικές στοχαστικές προσεγγίσεις.

Για τη συγγραφή του υπήρξαν δύο αφορμές: η πρώτη σχετίζεται με την κρίση που βιώνουμε και που συμπτωματικά βρίσκει το ΠΑΣΟΚ να κλείνει 30 χρόνια ως κόμμα εξουσίας (προσωπικά κατάγομαι από οικογένεια Παπανδρεϊκών). Η δεύτερη αφορά το ότι ανήκει η ίδια σε μια ηλικιακή ομάδα που βρίσκεται κάπου στη μέση του προσδόκιμου του βίου της. Το να «κοντοσταθεί» κανείς και να αναζητήσει τα δομικά στοιχεία της εποχής της νεότητάς του, θεωρώ ότι συντελεί όχι μόνο σε αυτογνωσιακές διεργασίες αλλά συντείνει στο να γίνει κανείς πιο συνειδητός σε ό, τι αφορά μελλοντικές του επιλογές. Το «Μέλαν Σώμα, Λευκό» μιλά για πανανθρώπινες αξίες και γι αυτό νομίζω ότι μπορεί να αγγίξει (πέρα από τους σημερινούς σαραντάρηδες) κι όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

   
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Εύα Αθανασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών (1989) με σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στην Πολεοδομία-Χωροταξία στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (1996).

Διετέλεσε στέλεχος Αναπτυξιακών και Διαχειριστικών Φορέων (1998-2002) και διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (2003-2009).

Έχει διδάξει Πολεοδομικό, Χωροταξικό και Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και δημοσιεύσει/παρουσιάσει εργασίες της σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.
Υπήρξε μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΔΕ και είναι μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών ν. Αχαΐας.

Διατηρεί Τεχνικό Γραφείο μαζί με τον σύζυγό της Μηχανικό Pit van Allen στην Πάτρα και είναι μητέρα δύο παιδιών.
Το «Μέλαν Σώμα, Λευκό» είναι το πρώτο της λογοτεχνικό έργο.
Στα Τρίκαλα το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο Βιβλιοπωλείο «ΚΥΡΗΘΡΕΣ» , Ασκληπιού 34, την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011, στις 8:00μμ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Θανάσης Ζαχαρόπουλος, Περιφερειολόγος – Πολιτικός Μηχανικός
Πέτρος Ψωμάς, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, και
Η Συγγραφέας.Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου