Δημότες, Τ.Α. και «Καλλικράτης» (3ο)
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας
Θα ξεκινήσουμε με μια γενική και σύντομη αναφορά στο Δήμο(ΤΑ) και θα κλείσουμε με τον περιβόητο «Καλλικράτη» ο οποίος αυτό τον καιρό βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Κράτους, των Τ.Α. των φερέφωνων της Κεντρικής και Τοπικής Εξουσίας και βεβαίως των διχασμένων Πολιτών ως προς την εφαρμογή ή μη του χωροταξικού σχεδίου.
Φτάνει ο καιρός που θα δούμε νυν και υποψηφίους δημάρχους όχι μόνο στα κέντρα των πόλεών τους αλλά και στις απόμερες-ξεχασμένες γειτονιές, σε συνοικισμούς και σε «Καποδιστριακά» χωριά. Κι εκεί θα βγάλουν τους λόγους τους, θα ακούσουν τα παράπονα, τα προβλήματα και τα αιτήματα των δημοτών, θα απαντήσουν σε αυτά, ενδεχομένως θα… υποσχεθούν ή θα… δεσμευτούν ότι η νέα δημοτική αρχή (αυτή που ο κάθε υποψήφιος θα προβάλει) θα δώσει λύσεις, παρόμοιες (λέμε εμείς) με τις προηγούμενες, με τις προ προηγούμενες και ακόμα πιο πίσω, θα σκουπίζουν τα μάτια τους, όχι από συγκίνηση και δέος που θα βρίσκονται μπροστά στο εκλογικό τους σώμα, στο ΔΗΜΟ και για το έργο που θα επιτελέσουν, αλλά από τις αναθυμιάσεις και τις διάφορες ρυπάνσεις των γύρω ποταμών και γενικότερα της περιοχής και θα κλείνουν τα αφτιά τους από τον απόηχο της οργής των δημοτών, απόηχος που ξεκινά αμέσως μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, συνδέεται με τους προηγούμενους, φτάνει στο σήμερα και πάει λέγοντας.
Με άλλα λόγια: Ό, τι γίνεται στην Κεντρική Εξουσία ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην περιφέρεια με ελάχιστες εξαιρέσεις μικρού ενδιαφέροντος, ενδιαφέροντος που λει-τουργεί σαν μια ασπιρίνη στον χρόνια πάσχοντα ασθενή. Προς το παρόν δε θα φωτογραφίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τ.Α. Πανελλαδικά, όπως αυτά ξεπηδούν μέσα από τα ΜΜΕ κι ούτε θα φωτογραφίσουμε τα του Δήμου μας, των Τρικκαίων-Τρικάλων στην προκειμένη περίπτωση. Τηλεγραφικά θα αναφέρουμε μόνο δυο τρία: Περιβάλλον!!-κυκλοφοριακό- καθαριότητα:
«Πεζοδρόμια» φρακαρισμένα από αυτοκίνητα, ποδήλατα και μηχανάκια, από δέ-ντρα, τηλεγραφόξυλα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, σήματα που δε φαίνονται ή ακατάλληλα τοποθετημένα και άλλα ατέρμονα και απαράδεκτα πράγματα. Σε αυτά τα «πεζοδρόμια» θα δούμε μια μητέρα με το μωρό της στο καροτσάκι της, έναν άνθρωπο άρρωστο με το δικό του καροτσάκι, ένα γέρο, ένα παιδί να στέκεται μπροστά στα φρακαρισμένα πεζο-δρόμια, ένα νέο άνεργο να σκέφτεται πως να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο που είναι η αρμόδια υπηρεσία, έναν συνταξιούχο να βγαίνει από το φαρμακείο και να σκέφτεται τι;
Οδηγοί και Πολίτες βρίζονται καθημερινά κατακρίνοντας ο ένας τον άλλο γιατί δεν ξέρουν ούτε να οδηγήσουν ούτε να περπατήσουν. Ο σεβασμός των οδηγών έναντι του ΚΟΚ είναι ανύπαρκτος και τα διπλά παρκαρίσματα πάνω σε δρόμους (κακά τα ψέματα, έτσι και αλλιώς όλοι οι δρόμοι αποδεικνύονται ακατάλληλοι για τα τρικαλινά κυκλοφοριακά δρώμενα, αυτή η ρυμοτόμηση ήταν καλή για το 1960-70) κι εδώ βλέπουμε δυο αρνητικές τριτοκοσμικές διαστάσεις: Η μια είναι η αδυναμία ή η τεμπελιά ή ο ζεμανφουτισμός του Πολίτη που στη δουλειά του (μαγαζί του) ακόμα και όταν είναι 200-300 μέτρα έρχεται με το αυτοκίνητό του και σε πολλές περιπτώσεις δυο τον αριθμό.
Και η άλλη, εξίσου αρνητική και τριτοκοσμική, είναι η αδυναμία του Δήμου να «μαντρώσει» κυριολεκτικά το αυτοκίνητο του ατίθασου και ασυνείδητου οδηγού που παρκάρει όπου να ’ναι, θέτει τα alarm σε λειτουργία και απομακρύνεται. Στην Ευρώπη οι Δήμοι διαθέτουν γερανούς. Το σηκώνουν, το μαντρώνουν και πάει ο οδηγός σαν γάιδαρος (με το συμπάθιο αλλά για γαϊδουριά πρόκειται) να το παραλάβει αφού θα έχει κι ένα ωραίο πρόστιμο. Κι εδώ η συμμετοχή της τροχαίας στην πόλη είναι ανύπαρκτη. Κατά καιρούς τη βλέπουμε στους «εθνικούς» δρόμους όταν είναι για πρόστιμα και τέτοια και καλά κάνουν αλλά θα θέλαμε και στην πόλη να γίνονται ορατοί.
Η καθαρότητα άπτεται με το περιβάλλον αλλά και εδώ, όπως πρόσφατα έχουμε α-ναφερθεί, «τόσο οι δημότες όσο και ο Δήμος δε σέβονται. Οι μεν πρώτοι, δημότες, με κάθε τρόπο ρυπαίνουν το περιβάλλον, οι δε δεύτεροι αδιαφορούν». Εικόνες απαράδεκτες θα δούμε στα πάρκα, εγκαταλειμμένες πλατείες σε συνοικισμούς, γούρνες, χορτάρια, σκουπίδια πεταγμένα από ασυνείδητους οδηγούς και άλλα, άλλα πολλά που αντικατοπτρίζουν τη «σύγχρονη» Τ.Α. και τον κόσμο που υπηρετεί.
Βέβαια θα είναι άδικο ή ισοπεδωτικό να επιρριφθούν όλες οι ευθύνες στην Τ.Α., όσο γνωρίζουμε ότι πάσχει οικονομικά. Όμως διαπιστώνεται το οξύμωρο πρόβλημα ή ερώτημα, αν θέλετε, που πάνε τα λεφτά των δημοτών; Και γενικότερα, πού πάνε τα λεφτά των ελλήνων φορολογούμενων Πολιτών; Η «βοή» που ακούγεται από τους τοπικούς «όχλους» κάνει λόγο περί μιας κυλιόμενης αλυσίδας της Κεντρικής Εξουσίας που «ακουμπά» και τους Δήμους με αποτέλεσμα όλα τα καρκινώματα της Κεντρικής Εξουσίας να μεταφέρονται και στην περιφέρεια και η «μίζα», απ’ όπου κι όπως αυτή προσφέρεται και ενεργοποιείται, παίζει τον πρώτο ρόλο σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο.
Μια ματιά σε δρόμους, σε δημόσιες οικοδομές κ. α. μας δείχνουν την προχειρότητα, την κακοτεχνία και παν’ απ’ όλα την οικονομία στα υλικά (εδώ είναι η μίζα!!) και ιδιαίτερα την μεταβολή ή κατάχρηση κάθε ελεύθερου χώρου πρασίνου σε οικοδομικά μπλοκ. Και είναι, δυστυχώς, αλήθεια πως η Τ.Α. δεν λειτουργεί κι ούτε μεριμνά για τους δημότες και τα προβλήματά τους αλλά λειτουργεί με «τεχνοκρατικά» ή κομματικά αν θέλετε τερτίπια ξένα προς τους δημότες, άδεια από ενδιαφέροντα και επιζήμια για το σύνολο.
Αυτά όσο αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το έργο της και γενικότερα τη συμπερι-φορά της. Αν είναι δυνατόν όλα τα παραπάνω προβλήματα που δεν είναι μόνο αυτά και που οι Τ.Α. αδυνατούν ή αδιαφορούν λόγο άλλων ενδιαφερόντων να τα λύσουν και, αναφερόμαστε σε αυτονόητα, σε απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα μια χούφτα πίσσα σε μια λακκούβα δρόμου, μια βίδα σε ένα παγκάκι, ένα σηματοδότη σε άκρως επικίνδυνη διάβαση πεζών και άλλα πολλά, είναι δυνατόν αυτά τα απλά προβλήματα τα του οίκου του Δήμου που δε λύθηκαν, θα λυθούν τα του «Καλλικράτη;» Ή μ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουν την… αποκέντρωση; Ή μήπως δεν θα επέλθει το χειρότερο με την κυριολεκτική ερήμωση των χωριών μας και τη φυγή προς την εσωτερική μετανάστευση; Να μη βάλουμε και τη διάσταση του συγκεντρωτισμού του πληθυσμού στους μεγάλους Δήμους μεταξύ και των Τρικκαίων. Ήρεμα άνθρωποι, προσγειωθείτε στη πραγματικότητα, σκληρή αλλά αυτή είναι. Εμείς τη δημιουργήσαμε.
Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι οι δημότες και κατ’ επέκταση οι ομήγυρη Δήμοι του νομού, αλλιώς την περίμεναν. Επίσης βέβαιο είναι ότι οι ..υπακούοντες δημότες στα φερέφωνα των κομμάτων εξουσίας θεωρούν τον προηγούμενο «νεκροθάφτη» «Καποδί-στρια» σωτήρα τους. Από και ξεκινά και το πρόβλημα της εγκατάλειψης της υπαίθρου και η ήδη εγχώρια μετανάστευση στα αστικά κέντρα, όπως προαναφέραμε. Και είναι ακόμα πιο βέβαιο πως ό, τι έχει απομένει στα χωριά μας θα εξαφανιστεί, φτάνει να γυρίσει κανείς λίγα χρόνια πιο πίσω για να δει την αφετηρία της ερημιάς. Τα προβλήματα της επαρχίας δεν πρόκειται να τα λύσουν χωροταξικές δομές εκ του πονηρού. Ίσως, μετά δυο δεκαετίες θα μπορούσε ένα τέτοιο σχέδιο να εφαρμοστή εάν και εφόσον λυθούν όλα τα προβλήματα που αναφέραμε. Θεωρούμε πως η οριστική κομματικοποίηση της Ελλάδας περνά μέσα από τον «Καλλικράτη».
Τέλος θυμίζουμε για μια φορά ακόμη πως τα χωριά μας επέζησαν σε όλες τις δύσκολες εποχές. Μέσα από μονοπάτια είχαν τις δικές τους συνενώσεις με σκοπό τη διατήρηση όλων των αγαθών και προτερημάτων της παράδοσης και των αξιών μας. Κύριοι που, δυστυχώς, έχετε την πλειοψηφεία στη βουλή, την οποία ο λαός σάς την έδωσε όχι για τη διάλυσή του αλλά για την πρόοδό του και τη σωτηρία της υπαίθρου, σεβαστείτε την. Τουλάχιστον αλλάξτε το όνομα «Καλλικράτης», δε σας τιμά και δώσετε ένα άλλο των τελευταίων πρωθυπουργών της «σύγχρονης» Ελλάδας ,
Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα, Φεβρουάριος 04 2010 pelasgos@fasoulas.de www.fasoulas.de
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου