Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Πρώτη νίκη των πολιτών ενάντια στο χαράτσι...


- Η κατάθεση νομοθετικής τροπολογίας για τη μη διακοπή της ηλεκτροδότησης
- Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η δράση των πολιτών ενάντια στο «χαράτσι» της ΔΕΗ στις πόλεις και στις γειτονιές όλης της  Ελλάδας  έφερε χειροπιαστά θεσμικά αποτελέσματα.





Σήμερα γνωρίζουμε πλέον ότι ολοένα αυξανόμενο ποσοστό των καταναλωτών δεν πλήρωσε το «χαράτσι». Αφενός γιατί δεν μπορούσε και δεν ήθελε να το πληρώσει κρίνοντας το παράνομο και αντισυνταγματικό και αφετέρου γιατί πείσθηκε ότι η συλλογική αντίσταση που οργανώθηκε σε όλη την Ελλάδα  θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το "ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ" από την πρώτη στιγμή συμμετείχε ενεργά στη δράση ενάντια στο χαράτσι και υπέρ της προστασίας των πολιτών που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να το πληρώσουν αλλά και για να αποφευχθεί  πιθανή διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε εκείνους από τους πολίτες που αντιστάθηκαν στο στυγνό εκβιασμό της κυβέρνησης.

Κάτω από την πίεση αυτού του συνεχώς διογκούμενου κινήματος των πολιτών η κυβέρνηση τράπηκε σε άτακτη υποχώρηση και κατέθεσε τη  νομοθετική τροπολογία της 14ης Φεβρουαρίου, που ουσιαστικά αποσυνδέει την ηλεκτροδότηση από την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ.
Με την τροπολογία αυτή ορίζεται  ότι, αν δεν καταβληθεί το «χαράτσι», μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης, η ΔΕΗ διαγράφει τους υπόχρεους καταναλωτές ως προς το οφειλόμενο ποσό το οποίο στη συνέχεια βεβαιώνεται στις αρμόδιες Εφορίες (ΔΟΥ) και ΔΕΝ προχωρά σε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση ώστε να μην κόβεται από τη ΔΕΗ το ρεύμα σε όσους πολίτες αρνήθηκαν να πληρώσουν το άδικο, παράνομο και αντισυνταγματικό χαράτσι, οφείλεται στη μαζική αντίσταση και στη συλλογική οργάνωση των πολιτών σε όλη τη χώρα, που παρά την τρομοκρατία που επιχείρησαν να ασκήσουν πολλά κεντρικά ΜΜΕ, αντέδρασαν και μέσα από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά και κάνοντας χρήση όλων των νομικών μέσων (εξώδικα, αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων)  πέτυχαν την πρώτη μεγάλη τους νίκη .


Νίκη που δεν είναι μονοσήμαντη, καθώς δείχνει ότι η συντονισμένη αντίδραση και αντίσταση από μέρους της κοινωνίας και των εργαζόμενων μπορεί να μπει εμπόδιο στα σχέδια της συγκυβέρνησης, του δοτού πρωθυπουργού και της τρόικα  και το κυριότερο να τα ανατρέψει.

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου