Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Το τέλος του "Αόρατου Δικτάτορα"...


Κηδεύτηκε ο ταξίαρχος Ιωαννίδης.







Διακόσια περίπου άτομα, στην πλειοψηφία τους παλαιοί συμπολεμιστές, Εσατζήδες και νεολαίοι συνόδεψαν χθες το απόγευμα 18 Αυγούστου 2010 στην τελευταία του κατοικία τον "Αόρατο Δικτάτορα" Δημήτριο Ιωαννίδη.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε με όλες τις λεπτομέρειες του Ορθοδόξου Χριστιανικού Τυπικού στον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄Νεκροταφείου Αθηνών, χοροστατούντος του νεαρού Επισκόπου Κυρίλλου που ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Τριάντα περίπου στεφάνια εστάλησαν στην κηδεία του ανθρώπου που ανέτρεψε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, αλλά την παράσταση έκλεψε το στεφάνι της χήρας του Νικολάου Μακαρέζου, κ. Χαρίκλειας, το οποίο και συζητήθηκε ιδιαίτερα, δεδομένου ότι ήσαν γνωστές οι σχέσεις του εκλιπόντος με τους υπόλοιπους Απριλιανούς.


Αίσθηση επίσης προξένησε και το στεφάνι που έστειλαν οι παλιοί Λοχίες της ΕΣΑ.

Ο Δημήτριος Ιωαννίδης πέθανε στα 87 του χρόνια τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας στο "Κρατικό" της Νικαίας, όπου είχε μεταφερθεί από τις Φυλακές Κορυδαλλού με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Στον Κορυδαλλό παρέμεινε έγκλειστος 35 ολόκληρα χρόνια, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, μαζί με τον Νικόλαο Ντερτιλή.

Από πλευράς οικογενείας του εκλιπόντος παρέστησαν η σύζυγός του Καλλιόπη με τα παιδιά και τα εγγόνια της και η πολυσυζητημένη αδελφή του κ. Δέσποινα Ιωαννίδη, χήρα του Εβραίου μεγαλοκλινικάρχη Ζάκ Αλαζράκη, Μεγάλη Ευεργέτις της Εβραϊκής Κοινότητος Αθηνών και βασική χρηματοδότις του Μνημείου του Ολοκαυτώματος που έστησαν οι Εβραίοι τον περασμένο Μάϊο στον Κεραμεικό.

Από τους άλλους Απριλιανούς ήταν παρών μόνον ο συνταγματάρχης κ. Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, ενώ μέσα στην εκκλησία εξεφώνησαν λόγο για τον εκλιπόντα ο υφυπουργός Τύπου της Κυβερνήσεως Ανδρουτσόπουλου, Δημήτριος Καρακώστας και ο προσωπικός του ιατρός Ανδρέας Σταθόπουλος.

Παρόντες στην τελετή και πολλές προσωπικότητες του Πατριωτικού Χώρου, όπως ο Αριστοτέλης Καλέντζης, ο Γιάννης Λυμπέρης (που είχε αναλάβει και τον γενικό συντονισμό της κηδείας), ο εκδότης Γιάννης Σχοινάς, ο προσωπικός φίλος του Γεωργίου Παπαδοπούλου, φαρμακοποιός Γιώργος Καματερός και πολλοί άλλοι.



Ποιός ήταν.
Ο αποθανών ήταν από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Κατά τη διάρκεια της Χούντας διετέλεσε διοικητής της ΕΣΑ.

Τον Νοέμβριο του 1973 ηγήθηκε δικού του πραξικοπήματος, ανέτρεψε τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο και ανέλαβε ο ίδιος τα ηνία της χώρας διορίζοντας κυβέρνηση ανδρεικέλων.

Ο Δημήτρης Ιωαννίδης (γεννηθείς στις 13 Μαρτίου 1923 στην Αθήνα) προερχόταν από εύπορη οικογένεια. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1943 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού και το 1952 από τη σχολή πεζικού.

Είχε λάβει μέρος στον Εμφύλιο Πόλεμο και υπηρέτησε στο ειδικό τάγμα της Μακρονήσου όπου επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο και διακρίθηκε στον βασανισμό πολιτικών κρατουμένων. Συμμετείχε στο κίνημα του ΙΔΕΑ. Το 1956 είχε ιδρύσει την Εθνική Ένωση Νέων Αξιωματικών, η οποία άρχισε να οργανώνει την ανατροπή του πολιτεύματος και την εγκαθίδρυση δικτατορίας.

Από τη θέση του διοικητή της Σχολής Ευελπίδων διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιβολή και εδραίωση της δικτατορίας. Μετά την επιτυχημένη ανατροπή της κυβέρνησης διορίστηκε αρχηγός της ΕΣΑ και τον Αύγουστο του 1969 έγινε διευθυντής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το 1970 προήχθη στον βαθμό του συνταγματάρχη και το 1973 σε ταξίαρχο.

Ο Ιωαννίδης ήταν αντίθετος σε κάθε φιλελευθεροποίηση του χουντικού καθεστώτος. Τον Αύγουστο του 1973 απομακρύνθηκε από τη διοίκηση της ΕΣΑ αλλά μετά από “πιέσεις” επανήλθε στη θέση του. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε το έναυσμα για την ανατροπή του Παπαδόπουλου.

Στις 25 Νοεμβρίου 1973 ο Ιωαννίδης επικεφαλής πολλών αξιωματικών ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση Μαρκεζίνη και έθεσε τους Μαρκεζίνη και Παπαδόπουλο σε περιορισμό. Τοποθέτησε στην πρωθυπουργία τον Α. Ανδρουτσόπουλο και τον Φ. Γκιζίκη στην προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά αρχηγός ήταν ο ίδιος από το παρασκήνιο.

Το δικτατορικό καθεστώς του Ιωαννίδη ήταν σκληρότερο από το προηγούμενο. Επιχείρησε την ανατροπή του αρχιεπίσκοπου Μακαρίου και με τους χειρισμούς του οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου του 1974. Συνέπεια και αυτών των γεγονότων ήταν η πτώση της χούντας.

Ο Δ. Ιωαννίδης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας και σε 10 έτη κάθειρξης για το αδίκημα της στάσης, καθώς και σε ισόβια για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονίες και συνολική κάθειρξη 25 ετών για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ακόμη, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 ετών για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ένωση προς στάση αξιωματικών εν ενεργεία εν καιρώ γενικής επιστρατεύσεως και σε άλλες μικρότερες ποινές. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε θάνατο αλλά η ποινή μετατράπηκε σε επτάκις ισόβια. Απέμεινε φυλακισμένος και αρνήθηκε να ζητήσει χάρη.


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου