Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ηλίας Μόσιαλος. Ένας Τρικαλινός στο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ



Μια ξεχωριστή τιμή στο Νομό μας, επιφύλασσε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου συμπεριλαμβάνοντας τον συμπολίτη καθηγητή του London School of Economics κ. Ηλία Μόσιαλου στην 3η θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας





Δύο εβδομάδες περίπου πριν τις εκλογές και τα Τρίκαλα έχουν ήδη ένα σίγουρο βουλευτή.

Ο Τρικαλινός καθηγητής πολιτικής της υγείας του London School of Economics κ. Ηλίας Μόσιαλος δεν είναι μόνο σύμβουλος για θέματα κοινωνικού κράτους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και προσωπικός του φίλος επί πολλά χρόνια.
Ο κ. Παπανδρέου αναγνωρίζοντας τις ικανότητες του κ. Μόσιαλου τον επέλεξε για την τρίτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, οπότε είναι πλέον δεδομένη η εκλογή του, στη νέα Βουλή.
Ο κ. Μόσιαλος μίλησε χθες το μεσημέρι στην ΕΡΕΥΝΑ. Οι δηλώσεις του, πέρα από την πολιτική τους αξία, έχουν και ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον. Ο ίδιος, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Στις δηλώσεις του στην ΕΡΕΥΝΑ είναι ξεκάθαρος. Το ενδιαφέρον του για το Νομό Τρικάλων είναι αμέριστο. Με μία προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση, δηλώνει έτοιμος, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους βουλευτές, αλλά και τους τοπικούς φορείς, να συμβάλει ενεργά στην δρομολόγηση έργων και δράσεων αναπτυξιακού ενδιαφέροντος. Επομένως, πέρα από τους πέντε βουλευτές που θα αναδειχθούν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τα Τρίκαλα θα έχουν και ένα έκτο βουλευτή στο ελληνικό Κοινοβούλιο με δεδομένη την αποφασιστικότητά του, να συμβάλει κι αυτός στην ικανοποίηση του κοινού αιτήματος για ανάπτυξη του Νομού.


Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του κ. Μόσιαλου
Κύριε Μόσιαλε, πως δεχθήκατε την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή σας, στην τρίτη και εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου της Επικρατείας;
Η επιλογή είναι ιδιαίτερα τιμητική. Δέχθηκα την πρόταση του προέδρου να συμβάλλω στο μεγάλο αγώνα για την αλλαγή της χώρας. Είναι γνωστό ότι είμαι στενός συνεργάτης και φίλος, εδώ και πολλά χρόνια, του Γ. Παπανδρέου. Δεν ήταν δυνατό να αρνηθώ τη συμμετοχή στην προσπάθεια του για αλλαγή της χώρας. Για να πάμε τη χώρα μπροστά, πράγμα που δεν έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ιδιαίτερα την τελευταία διετία. Δεν θέλω να μηδενίσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσα έκανε η Ν.Δ. είναι αρνητικά, αλλά το συνολικό άθροισμα δεν είναι θετικό για τη χώρα.
Ο Γ. Παπανδρέου έχει τη δυνατότητα και την ειλικρινή πρόθεση να πάει το χώρα μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ, δεν θα αναλάβει την κυβέρνηση για να χτίσει ένα κομματικό κράτος, αλλά για να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας.
Κύριε Μόσιαλε, τι σημαίνει η επιλογή σας για το Νομό Τρικάλων;
Στο βαθμό που το επιτρέπει η στενή συνεργασία μου με τον πρόεδρο, θα υπάρχει ενίσχυση όλων των αιτημάτων του Νομού Τρικάλων σε συνεργασία με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, άλλα και με όλους τους βουλευτές του Νομού.
Είμαστε ένας Νομός που έχει υποφέρει από την έλλειψη ενδιαφέροντος της κεντρικής διοίκησης. Θα πρέπει να ιεραρχήσουμε σε επίπεδο, ένα πρόγραμμα υλοποίησης σημαντικών έργων και δράσεων που θα μπορέσουν να άρουν την απομόνωση και να φέρουν την ανάπτυξη στο Νομό.
Θέλω να τονίσω ότι από μέρους μου θα υπάρχει η δυνατότητα συναίνεσης και με όλους τους τοπικούς φορείς για να έχουμε από κοινού, τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το Νομό.


Το βιογραφικό του κ. Μόσιαλου

Το βιογραφικό του κ. Μόσιαλου εξηγεί από μόνο του, τους λόγους για τους οποίους τον επέλεξε ο κ. Παπανδρέου για το ψηφοδέλτιο της επιτρατείας.
Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του London School of Economics. Είναι επίσης επικεφαλής του Κέντρου για την Πολιτική και την Οικονομία της Υγείας, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου στο LSE. Συνδιευθύνει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τη Μελέτη των Συστημάτων της Υγείας, ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των κυβερνήσεων του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας. Είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Παρίσι, και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Παραλλήλως, διευθύνει την σειρά βιβλίων του Cambridge University Press για την Οικονομία, την Πολιτική και το Μάνατζμεντ της Υγείας. Συμμετέχει τακτικά σε διαβουλεύσεις για την πολιτική στον τομέα της Υγείας, συμβουλεύοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Βρετανία, τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Βέλγιο, στην Βραζιλία, στην Κίνα, στην Φινλανδία, στην Ιρλανδία, στην Ρωσία, στην Νότια Αφρική, στην Ισπανία και στην Σουηδία καθώς και ασφαλιστικά ταμεία στην Αυστρία, στην Κροατία, στην Γάλλια, στην Ουγγαρία και στην Νότια Κορέα. Έχει διατελέσει μέλος τού διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Το 2002 και το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο Baxter από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας για το καλύτερο βιβλίο πανευρωπαϊκός στους τομείς της Πολιτικής και του Μάνατζμεντ Υγείας.
Τρικαλινός από… κούνια
Ο κ. Μόσιαλος είναι γιος του αποθανόντος Αρχοντή Μόσιαλου καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης και προϊστάμενου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων και της γνωστής στην πόλη μας συμβολαιογράφου κυρίας Βασιλικής Γάγαλη – Μόσιαλου. Τελείωσε το 2ο δημοτικό σχολείο Τρικάλων και αμέσως μετά φοίτησε στο 2ο γυμνάσιο αρένων Τρικάλων. Η συνέχεια είναι λίγο – πολύ γνωστή, με σημαντικές σπουδές στην ιατρική Αθηνών, στο Οικονομικό της Νομικής και σε άλλες σχολές και πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι οποίες τον καθιστούν ένα από τους παγκοσμίως γνωστούς και ειδικευμένους επιστήμονες σε ζητήματα πολιτικής υγείας.
Ο κ. Μόσιαλος, δεν κατάγεται απλώς από τα Τρίκαλα. Η σχέση του, με το Νομό και την πόλη, παραμένει αδιάρρηκτη, παρά την πληθώρα των επιστημονικών και όχι μόνο υποχρεώσεών του, στο εξωτερικό. Επισκέπτεται την πόλη μας, με κάθε ευκαιρία. Τόσο για να δει τη μητέρα του, που εξακολουθεί να ζει και να δραστηριοποιείται στα Τρίκαλα, την υπόλοιπη οικογένειά του, όσο και τους παιδικούς του, φίλους. Τελευταία φορά βρέθηκε στα Τρίκαλα (πριν από ένα περίπου μήνα), όπου είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί με φίλους και γνωστούς. Χαρακτηριστικό της ιδιαίτερης σχέσης και του ενδιαφέροντος του κ. Μόσιαλου για τη γενέτειρα είναι και το γεγονός ότι εξακολουθεί να διατηρεί τα εκλογικά του δικαιώματα στα Τρίκαλα, όπου και θα ψηφίσει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Φαβορί για το υπουργείο Υγείας
Η συμμετοχή του κ. Μόσιαλου στο ψηφοδέλτιο της επικρατείας ανοίγει δρόμους για την αξιοποίησή του και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση βέβαια, που κερδίσει τις προσεχείς εκλογές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου, ο κ. Μόσιαλος φέρεται ως φαβορί για το υπουργείο Υγείας. Ο ίδιος, πάντως, μιλώντας στην ΕΡΕΥΝΑ, απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ως προς τις συγκεκριμένες πληροφορίες μιας και η συγκρότηση των κυβερνήσεων είναι ένα αποκλειστικό προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργό.



Η ΕΡΕΥΝΑ - Του Λάζαρου Μάμαλη



Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΟΣΙΑΛΟΥ ΣΤΟ http://www.e-politikos.gr/content/mosialos-ilias

    ΑπάντησηΔιαγραφή