Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Μια μικρή χωριάτικη ιστορία...


Πριν τρίξουμε τα δόντια ας γελάσουμε μια στάλα πριν απ' το προεκλογικό κλίμα που σαν πανηγύρι ξεκινάει με μια μικρή χωριάτικη ιστορία.








Πριν τρίξουμε τα δόντια ας γελάσουμε μια στάλα πριν απ’ το προεκλογικό κλίμα που σαν πανηγύρι ξεκινάει με μια μικρή χωριάτικη ιστορία.

Στο Μήτρο της Αργιθέας προξένευαν τη Μαριώ από ένα διπλανό χωριό. Αφού τα κανονίσανε με τον προξεντή για την τιμή της κοπελιάς και την προίκα, σκέφτηκε να πάει την Κυριακή στο απέναντι χωριό πάνω στα κατσάβραχα να γνωριστεί με τη Μαριώ.
Έτσι κατέβηκε σ’ ένα κοντινό κεφαλοχώρι, αγόρασε δέκα πήχες ύφασμα και από κει στο ράφτη να του ράψει γρήγορα ένα βρακί. Έκοψε ο ράφτης κάπου τρεις πήχες ύφασμα και του είπε σε τρεις μέρες θα είναι έτοιμο.

Εκείνο τον καιρό αν και οι άνθρωποι εκεί φορούσαν φουστανέλες και οι περισσότεροι δε φορούσαν βρακιά, ο Μήτρος ήθελε να εμφανιστεί βρακωμένος. Έβαλε λοιπόν το υπόλοιπο ύφασμα, εφτά πήχες,  στο σεντούκι και αφού πέρασαν οι μέρες κατέβηκε στο κεφαλοχώρι, το φόρεσε και μια και δυο ξεκίνησε για το χωριό κι από κει να πάει στη Μαριώ.

Στο δρόμο όπου πήγαινε ξέχασε ότι φορούσε σώβρακο και λερώθηκε. Στάθηκε σε μια πηγή, το έπλυνε και μέχρι να στεγνώσει πήρε κι έναν υπνάκο.

Όταν το βραδάκι έφτασε στο σπίτι της Μαριώς, όλοι τον καλοδέχτηκαν με χαρά και με ευχές .Κι όταν επιτέλους βρέθηκαν μόνοι σε μια κάμαρη να κάθεται ο ένας απέναντι από το άλλον, ο Μήτρος γυρόφερνε στην καρέκλα κάπως αμήχανος ψάχνοντας να βρει τα ανάλογα λόγια να ξεκινήσει την κουβέντα. Η Μαριώ κόκκινη, ντροπαλή και χαμηλοβλεπούσα είχε σταυρωτά τα χέρια της και δε μιλούσε μέχρι που κάποια στιγμή άκουσε το Μήτρο με χαϊδευτική φωνή να της λέει:

-Του γλεπ’σ;    

-Γκουχ! έκανε η κοπέλα και κοκκίνισε ακόμα περισσότερο καθώς είδε το Μήτρο που είχε τραβήξει ελαφρά τη φουστανέλα του προς τα πάνω. Μη ικανοποιημένος από τον ξερόβηχα της Μαριώς, τράβηξε ακόμα περισσότερο τη φουστανέλα του προς τα πάνω και καμαρωτός της ξαναλέει:

-Του γλεπ’σ; Μαριώ     
-Του γλέπου, λέει ξεψυχισμένα η Μαριώ και άρχισε να ζαλίζεται.

-Έτσι μπράβου, ντε, είπα κι γω. Χμ! εδώια που λες έχω μαναχά τρεις πήχες. Τσ’ άλλες εφτά τσ’ έχου στου σεντούκ’.
Λίγες στιγμές μετά οι συγγενείς της Μαριώς είχαν μαζευτεί κοντά της, πέταξαν το Μήτρο έξω και τη Μαριώ την έκαναν αέρα να τη συνεφέρουν


Βάιος Φασούλας
Ε.Ο. Καλαμπάκας 134
42100 ΤΡΙΚΑΛΑ
τηλ: +30 24310 72132
www.fasoulas.de
pelasgos@fasoulas.de


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου