Ένα νέο κόμμα γεννιέται .Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών το όνομά του, με το Γιάννη Δημαρά επικεφαλής , τον Βασίλη Οικονόμου συνοδοιπόρο και εν αναμονή ανακοινώσεων κι άλλων στελεχών.
Άραγε θα μπορέσει να δώσει κάτι νέο στην ταλαίπωρη αυτή χώρα που βιώνει μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ;
Πάντα ήμουν βαθιά δημοκράτης κ έτσι θεωρώ ότι όσες περισσότερες φωνές υπάρχουν ,τόσο καλύτερο για τη δημοκρατία μας.
Ειδικά σε στιγμές απαξίωσης της πολιτικής ,όπως σήμερα ,όπου βλέπουμε δημοσκοπήσεις που τα δύο κόμματα εξουσίας είναι αρκετά κάτω από το 50% , ως καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείτε ο...κανένας, τέτοιες προσπάθειες μπορούν να δώσουν ελπίδα.
Ελπίδα που θα γίνει μεγαλύτερη αν αγκαλιαστεί από συστράτευση αρκετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θεωρητικά διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης , αλλά δεν φεύγουν από το μαντρί. Βλέπετε οι καρέκλες είναι γλυκές...τώρα αν είμαστε σε ένα κόμμα που λέγετε δήθεν σοσιαλιστικό και το μόνο που κάνει είναι να εφαρμόζει μια πολιτική που παντρεύει τις χειρότερες όψεις του νεοφιλελευθερισμού με το σοσιαλισμό ,αυτό δεν πειράζει...θα πούμε ότι δεν γινόταν αλλιώς. Το κάνουμε ..για πατριωτικούς λόγους, για να σώσουμε τη χώρα.
Αν ωστόσο τώρα που θα υπάρχει φιλόξενη πολιτική στέγη ,υπάρξει ικανός αριθμός στελεχών που θα απαρνηθούν ΠΑΣΟΚ και οφίτσια ,να πλαισιώσουν το νέο εγχείρημα...τότε κάτι καλό μπορεί να προκύψει και για τη χώρα και για το χώρο του κέντρου. Φυσικά όλα αυτά μαζί με νέα στελέχη που δεν θα χουν κομματικό παρελθόν.
Σε αντίθεση με τα άλλα νεοσύστατα κόμματα που γεννήθηκαν , από προσωπικές φιλοδοξίες ή πικρίες των αρχηγών τους και δεν μπορούν να πείσουν ούτε παραδοσιακούς πολιτικούς φίλους τους , το Άρμα Πολιτών μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό γιατί θα μπορεί να αλιεύει ψήφους από τη μεγάλη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ που φυλλορροεί, αλλά και από την εξίσου μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων , ιδιαίτερα νέων που απεχθάνονται το δικομματισμό και τα αδιέξοδα που δημιούργησε.
Για να πετύχει το καλύτερο δυνατό ,όμως , απαιτούνται κάποια πράγματα.
α) Να μιλήσει ξεκάθαρα στον Ελληνικό λαό και να πει την αλήθεια. Τα νούμερα , όντως δεν βγαίνουν και αργά ή γρήγορα θα πάμε σε κάποιας μορφής αναδιάρθρωση. Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών έχει την άποψη ότι αυτό πρέπει να γίνει τώρα και να βγούμε από το μνημόνιο.Είναι μια ξεκάθαρη θέση, θα πρέπει όμως να συνδυαστεί και με προτάσεις για το αύριο.
Πως η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες μετά από μια αναδιάρθρωση, πως θα δημιουργηθεί εθνικός πλούτος ; τι θα γίνει αν καταρρεύσουν οι τράπεζες; Aυτό που απαιτείται είναι ένα εθνικό σχέδιο για τη χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια. Να χαραχτούν οι άξονες εκείνοι πάνω στους οποίους θα πατήσει η αναπτυξιακή μας πορεία τις επόμενες δεκαετίες.
Ο τουρισμός , η ναυτιλία , η παραθεριστική κατοικία , η βιολογική γεωργία με διάφορες μορφές της (π.χ. υδροπονία) , η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας , μια νέα ενεργειακή πολιτική και άλλα πολλά ,ισως να αποτελούσαν καλές λύσεις. Αυτό προϋποθέτει μελέτη και σχεδιασμό ,όμως , καθώς και συνεργασία νέων και καταξιωμένων επιστημόνων κάθε κλάδου για να γίνει ότι καλύτερο . Εθνική στρατηγική δε γίνεται στο πόδι , επειδή κάποιος είπε μια ωραία ιδέα.
β) να μιλήσει για το παρελθόν . Τι έγινε και φτάσαμε ως εδώ; το οικονομικό μοντέλο με τους τόσους άχρηστους δημοσίους υπαλλήλους χρεοκόπησε. Χρειάζεται να επανιδρυθεί το κράτος , να ξαναγίνουν από την αρχή οι οργανισμοί του Ε.Σ.Υ. κι άλλων φορέων ή συμφωνούν να πορευόμαστε όπως τώρα κι έχει ο Θεός;
Επίσης οι σχέσεις πολιτικών και πολιτών είναι διαταραγμένες. Με ποια μέθοδο , με ποιες αποφάσεις θα αποκατασταθεί ξανά η χαμένη εμπιστοσύνη ;
γ) να ταχθεί υπέρ θεσμικών αλλαγών και συνταγματικής αναθεώρησης. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της δημοκρατίας να είναι διακοσμητικό στοιχείο , και οι τρεις εξουσίες ουσιαστικά να ποδηγετούνται από μία ,δηλαδή το εκάστοτε κόμμα που κυβερνά και πολύ περισσότερο τον αρχηγό και τους αυλικούς του. Να μην παρασυρθεί σε λαϊκισμούς του τύπου να γίνουν 200 οι βουλευτές ,λες κι αυτό θα βοηθήσει σε κάτι . αλλά π.χ. ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού , δύο θητείες κλπ.
δ) να εμφανίσει ικανή οργανωτική συγκρότηση , με πλειάδα στελεχών ανά την Ελλάδα που να πείθουν για τη δυναμική του εγχειρήματος. Κακά τα ψέμματα , για να πιστέψει κανείς σε μια προσπάθεια πρέπει να πείθετε και για την δυνατότητα επιβίωσής της, αλλιώς γιατί να εκτεθεί και να σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο , κόπο κι ενδεχομένως χρήμα σε κάτι που δεν τραβάει ;
ε) να τοποθετηθεί θαρραλέα ιδεολογικοπολιτικά εκεί που υπάρχει κενό σήμερα στον πολιτικό χάρτη. Στο πολιτικό , κοινωνικό κέντρο με πατριωτικά στοιχεία. Η μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ στην δεξιά , με τη Νέα Δημοκρατία κεντροδεξιά , τον Καρατζαφέρη ακροδεξιά και τη Μπακογιάννη στο πουθενά αφήνει μεγάλο κενό στο χώρο του κέντρου. Αυτό θα καλυφτεί σε ένα βαθμό από τη Νέα Δημοκρατία που με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό φλερτάρει με αξίες της σοσιαλδημοκρατίας στο οικονομικό πεδίο , ωστόσο υπάρχει μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων που και μόνο ακούγοντας Νέα Δημοκρατία την αποστρέφονται ταυτίζοντάς τη με την κακά "δεξιά" . (Το ίδιο ισχύει με Νεοδημοκράτες που ακόμη κι αν είναι ευχαριστημένοι με πολλά από τα μέτρα που παίρνει το ΠΑΣΟΚ για ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα δεν το ψηφίζουν γιατί το θεωρούν ..αριστερό)
Η αριστερά από την άλλη είναι πολυδιασπασμένη , αλλά ουδείς από τους πόλους της μπορεί να ακουμπήσει στο κέντρο. Το ΚΚΕ εκφράζει την παλαιολιθική, δογματική αριστερά , ο ΣΥΡΙΖΑ τείνει σε αριστερίστικο κόμμα , ο δε Κουβέλης και τα στελέχη του εκφράζουν μια νεοφιλελεύθερη αριστερά που φιλοδοξεί να γίνει ουρά του ΠΑΣΟΚ για να πάρει κι αυτή ένα μικρό μερίδιο εξουσίας .
Τα παραπάνω σε χοντρές γραμμές βλέπω σαν προϋποθέσεις για να πάει καλά το νέο εγχείρημα των κ.κ.Δημαρά , Οικονόμου.
Τους εύχομαι καλή επιτυχία και αναμένω τη διακήρυξή τους για να τοποθετηθώ αναλυτικότερα.
με εκτίμηση
ο ιχνιλάτης
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου