Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Ο Χρήστος Αηδονίδης στα Τρίκαλα προσκεκλημένος από «Το Βαρούσι».


Το Σάββατο του Λαζάρου, 16 Απριλίου 2011, ο γνωστός σε όλους μας υμνωδός και τραγουδιστής της παράδοσής μας κ. Χρόνης Αηδονίδης θα δώσει μια παράσταση στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας, προσκεκλημένος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Βαρούσι».





Ο Χρόνης Αηδονίδης, συνοδευόμενος από τη Νεκταρία Καραντζή και μια παραδοσιακή ορχήστρα δεξιοτεχνών μουσικών θα μας ταξιδέψουν σ’ ένα μουσικό πασχαλινό οδοιπορικό, μέσα απ΄τη μυσταγωγία των βυζαντινών εκκλησιαστικών ύμνων και τη νοσταλγική ομορφιά των τραγουδιών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Χρόνης Αηδονίδης στην Καρωτή, ένα χωριό κοντά στο Διδυμότειχο. Γιος του ιερέα Χρήστου και της Χρυσάνθης Αηδονίδη, είναι ο δεύτερος από τα πέντε αδέλφια του. Στην Καρωτή, περνά τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια κι εκεί είναι που μαθαίνει τα πρώτα του τραγούδια και μυείται στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής, πρώτα από τη μητέρα του, κι έπειτα απ' τους ντόπιους μουσικούς που έπαιζαν στα πανηγύρια του χωριού του.

Μαθητής ακόμα, διδάσκεται βυζαντινή μουσική, από τον πατέρα του και αργότερα από τον πρωτοψάλτη Μιχάλη Κεφαλοκόπτη. Όταν τελείωσε το οκτωτάξιο γυμνάσιο στο Διδυμότειχο, διορίστηκε ως κοινοτικός δάσκαλος σε ένα χωριό του Έβρου, κοντά στα Βουλγαρικά σύνορα, τα Πετρωτά. Το 1950 εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Αθήνα, όπου συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική, στο Ελληνικό Ωδείο, κοντά στο μεγάλο δάσκαλο Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου.

Τον Φεβρουάριου του ίδιου χρόνου, προσλαμβάνεται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου εργάζεται ως λογιστής, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις σπουδές του στα λογιστικά, στη σχολή "Πυρσός. Σʼ αυτή τη θέση θα παραμείνει ως τη συνταξιοδότησή του, το 1988.

Σήμερα ο Χρόνης Αηδονίδης έχει μια πλούσια δισκογραφία (450 τραγουδιών περίπου), με τα ωραιότερα τραγούδια της Θράκης, βόρειας, ανατολικής και δυτικής.

Έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες συναυλίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό (Αμερική, Αυστραλία, σε όλα τα κρατίδια της τέως Σοβιετικής Ένωσης, Ευρώπη). Το θρακιώτικο τραγούδι με την αριστοτεχνική και μελίρρυτη φωνή του, αγαπήθηκε από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Γι’ αυτό άλλωστε επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την πατρίδα μας στις δύο μεγαλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων: στο διακρατικό παγκόσμιο τηλεοπτικό εορταστικό πρόγραμμα υποδοχής της νέας χιλιετίας, το 2000, όπου η Ελλάδα καλωσόρισε τη νέα χιλιετία με τη φωνή του, στο Σούνιο και το 2004, όταν πραγματοποίησε την έναρξη της Τελετής Λήξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας του 2004, με το συγκινητικό καθιστικό τραγούδι: «Φίλοι μου καλωσορίσατε», απλώνοντας την ιερή μουσική της Θράκης σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Έχει συνεργαστεί συναυλιακά, με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και στον εξωτερικό, και το 2004 πραγματοποίησε ένα νεανικό του όνειρο, ηχογραφώντας για πρώτη φορά βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους.

Η Νεκταρία Καραντζή κατάγεται, από την πλευρά του πατέρα της, από τα Βελανδία Βοιών Λακωνίας και από την πλευρά της μητέρας της, από την Προύσα της Μ. Ασίας και τα Κύθηρα. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακά στον Ποινικό Δίκαιο, στον Τομέα Ποινικών Επιστημών και στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο, στον Τομέα Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου, στη Νομική Σχολή Αθηνών. Είναι νομικός σύμβουλος σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ ειδικεύεται στα θέματα ποινικής προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Συνεργάζεται από το 2004 με τον κορυφαίο έλληνα ερμηνευτή και δάσκαλο της δημοτικής μας παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη, στον οποίο μαθήτευσε στο παραδοσιακό τραγούδι Θράκης, Μ. Ασίας και Μακεδονίας και ο οποίος την μύησε στον κόσμο της παράδοσης και την επέλεξε ως μόνιμη συνεργάτιδά του σε συναυλίες, δισκογραφία και διδασκαλία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

 Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής με τον Θάνο Πετράκη και την Ντίνα Γουδιώτη και ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου και θεωρίας της δυτικής μουσικής. Διδάσκει βυζαντινή μουσική και παραδοσιακό τραγούδι Θράκης, Μακεδονίας και Μ. Ασίας και αρθρογραφεί και συμμετέχει ως εισηγήτρια σε σεμινάρια και ημερίδες παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής.

Πληροφορίες και προσκλήσεις: 24310 75865, 2431031771, 6976671417, 6977979860 και 6945463675.  Εισιτήρια διατίθενται και από την εργατική εστία.

Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Βαρούσι»



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου