Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

¨Εκθεση ζωγραφικής των ¨Αγγελου Αντωνόπουλου και Μιχάλη Μανουσάκη στα Τρίκαλα


"Σχεδόν Παράλληλα" στην γκαλερί  "alma" 17  Φεβρουαρίου -28  Μαρτίου 2011.





Mε μεγάλη χαρά ο χώρος alma art παρουσιάζει δύο από τους πιο σημαντικούς δρώντες καλλιτέχνες των ημερών μας, και οι δύο καθηγητές στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας, τον Άγγελο Αντωνόπουλο και τον Μιχάλη Μανουσάκη, σε μια διπλή έκθεση.Ο τίτλος υπονοεί την μακρά κοινή πορεία των 2 καλλιτεχνών  από τα φοιτητικά  χρόνια έως την σημερινή  θέση ως δασκάλου στην ίδια σχολή.


Ο Μανουσάκης αποτελεί μια καλλιτεχνική περίπτωση εξαιρετικά ιδιόμορφη για τα ελλαδικά πράγματα, μπολιάζοντας μια ζωγραφική παράδοση με πολλά στοιχεία εντοπιότητας με αινιγματικές ατμόσφαιρες που τον κατατάσσουν στους εννοιακούς καλλιτέχνες. Μεταφυσικά τοπία, ανθρώπινες φιγούρες αέναα μπλεγμένες σε παράλογες καταστάσεις και σωματικές εξαρθρώσεις, άλλοτε αφήνοντας τη ζωγραφική επιφάνεια ανέπαφη και άλλοτε σκάβοντας το ξύλο και αποκαλύπτοντας την ίδια την «απάτη» της αναπαράστασης.


Τα προηγούμενα έργα του Μανουσάκη κάλυπταν όλη τη γκάμα από τον ακραίο ρεαλισμό έως τον αφαιρετικό λυρισμό.


Σήμερα παρουσιάζει μια δουλειά πιο μυστηριακή από ποτέ. Η δουλειά του Αντωνόπουλου ανοίγει νέους δρόμους στις καλλιτεχνικές κατηγοριοποιήσεις, συνδυάζοντας προϋπάρχοντα αντικείμενα, πλαστικά παιχνίδια ή τεμαχισμένες κοριτσίστικες κούκλες με ζωγραφισμένες επιφάνειες.



Ο Αντωνόπουλος ζωγραφίζει τοπία του Ρομαντισμού με παχύρρευστες πινελιές και βερνίκια, χρησιμοποιώντας ενώ διαχειρίζεται και την ίδια την επιφάνεια της κλασικής κορνίζας για να σχολιάσει την ιστορία της ζωγραφικής.

Οι προηγούμενες δουλειές του καλλιτέχνη συνδύαζαν ένα γοτθικό στοιχείο με ένα ποπ χιούμορ, σήμερα όμως εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στη δουλειά του, αναμφίβολα την πιο ώριμη μέχρι τώρα. Κοινό στοιχείο των δύο εικαστικών που παρουσιάζονται σήμερα στην alma art είναι το παιχνίδι μεταξύ αυτού που βλέπεις και αυτού που εννοούν. Με άλλα λόγια, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται…


Θανάσης Μουτσόπουλος
Ιστορικός Τέχνης



Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο: