Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν λεφτά να καλλιεργήσουν....


Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες όσον αφορά την προμήθεια των απαραίτητων καλλιεργητικών εφοδίων για να ξεκινήσουν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο επειδή η ΑΤΕ αρνείται να δώσει καλλιεργητικά δάνεια, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Επίκαιρη Ερώτηση  -για το πρόβλημα-του ΚΚΕ στη Βουλή


Σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Μωραΐτης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνονται τ' ακόλουθα:
«Η φετινή καλλιεργητική περίοδος βρίσκει τη μικρομεσαία αγροτιά σε απελπιστική κατάσταση αφού πέρα από τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη ζωή τους με τη ψήφιση των Μνημονίων, αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα προβλήματα.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες τα προηγούμενα χρόνια έπαιρναν τα καλλιεργητικά τους εφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενέργεια, ζωοτροφές, μηχανήματα κλπ.), που ήταν απαραίτητα για την παραγωγή των προϊόντων, από τις αντιπροσωπίες των πολυεθνικών επί πιστώσει. Επιπλέον η Αγροτική Τράπεζα προκειμένου να μπορέσουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα εφόδια, τους έδινε τα καλλιεργητικά δάνεια που αποπλήρωναν όταν πουλούσαν τα προϊόντα τους.
Σήμερα οι πολυεθνικές, αφού για χρόνια λήστευαν τους αγρότες πουλώντας πανάκριβα τα αγροτικά εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενέργεια κ.ά.) καταργήσανε κάθε δυνατότητα πίστωσης δεδομένου ότι θεωρούν πως η χώρα έχει χρεοκοπήσει και οι αγρότες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους γιατί δε θα έχουν εισόδημα. Αφού είναι γνωστό ότι υπάρχει γενικευμένη στάση πληρωμών από τους εμποροβιομήχανους που παίρνουν την αγροτική παραγωγή. Ουσιαστικά οι αγρότες δεν πληρώνονται από τους έμπορους για την παραγωγή τους εδώ και πάρα πολλούς μήνες.
Ταυτόχρονα η Τράπεζα δεν δίνει στους μικρομεσαίους αγρότες δάνεια για καλλιεργητικά εφόδια.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος και οι αγρότες να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα εφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, αλλά και ρευστό δεν υπάρχει.
Η κατάσταση αυτή θα 'χει συνέπεια τόσο στη μείωση της παραγωγής όσο και στην παραγωγικότητα, αφού χιλιάδες στρέμματα θα μείνουν ακαλλιέργητα ή όσα καλλιεργηθούν η λίπανση και η φυτοπροστασία θα είναι περιορισμένη, οπότε θα έχουν μειωμένη απόδοση. Δεδομένου ότι ισχύει από την ΚΑΠ η αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή σημαίνει ότι πολλοί αγρότες θα προτιμήσουν να πάρουν την αποσυνδεδεμένη επιδότηση αντί να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, με επίπτωση τόσο στη μείωση της παραγωγής όσο και των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Όλα αυτά όχι μόνο δεν δημιουργούν ανάπτυξη αλλά εντείνουν την ύφεση!
Δεδομένου ότι ο αγροτικός τομέας είναι στρατηγικής σημασίας για τη διατροφική αυτάρκεια του λαού και η ανάπτυξή του καταπολεμά την εξάρτηση σε τρόφιμα αλλά και την ανεργία,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες πρόσβαση σε καλλιεργητικά άτοκα δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αγροτική δραστηριότητα».


Από το γραφείο τύπου της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ
   


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου