Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Η κυβέρνηση χρεοκοπεί το λαό και χρηματοδοτεί τις τράπεζες


Χαρίζει 30 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες  και απειλεί με κόψιμο της κρατικής χρηματοδότησης τα ασφαλιστικά ταμεία
Η κυβέρνηση εξασφάλισε επιπλέον 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων που συμμετέχουν στο «κούρεμα» του χρέους με το γελοίο επιχείρημα της εξασφάλισης των λαϊκών καταθέσεων, χαρίζοντάς τους χρήμα την ώρα που μειώνει δραστικά μισθούς και συντάξεις και επιβάλλει φοροληστεία με τα χαράτσια.

Ταυτόχρονα, η ενίσχυση των τραπεζών γίνεται, όπως είπαν, για «να έχουμε δάνεια, μια ζωντανή αναπτυσσόμενη οικονομία, να δώσουμε επιχειρηματικές ευκαιρίες». Άρα, για ανάπτυξη των καπιταλιστών και των κερδών που καμιά σχέση δεν έχει με την ευημερία του λαού. Την ίδια ώρα, απειλεί ασφαλιστικά ταμεία, που δεν μπήκαν στο «κούρεμα», με παύση της κρατικής χρηματοδότησης - ψίχουλα, απειλώντας εργαζόμενους και συνταξιούχους να μείνουν χωρίς συντάξεις, όταν την περιουσία των Ταμείων, κτήμα των ασφαλισμένων, διαχρονικά την έχουν λεηλατήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Οι πανηγυρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης για τη σωτηρία της χώρας δεν μπορούν πλέον να κρύψουν ότι το «κούρεμα» και η σχετική δανειακή συμφωνία συνοδεύονται από κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε ακόμα πιο γρήγορη τροχιά βίαιης χρεοκοπίας και εξαθλίωσης. Η κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων είτε δέχονται να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» είτε όχι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της επίθεσης που δεν έχει ημερομηνία λήξης.

    Πραγματικά οφέλη υπάρχουν μόνο για την άρχουσα τάξη, τους εγχώριους και ξένους πιστωτές και τους τραπεζικούς ομίλους που διασφαλίζουν επιπλέον 30δις ευρώ μετά το πακέτο των 130δις € που έχουν ήδη εξασφαλίσει σε εγγυήσεις και ρευστό χρήμα. Η δικαιολογία ότι αυτές οι ρυθμίσεις ωφελούν τελικά το λαϊκό καταθέτη και δανειολήπτη έχει γελοιοποιηθεί απ’ την ίδια τη ζωή.

    Ταυτόχρονα το «κούρεμα» και η συμφωνία που θα επιμηκύνει τη δανειακή υποθήκευση του ελληνικού κράτους για πάνω από 30 χρόνια δεν διασφαλίζει ούτε καν τη «βιώσιμη» πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους. Αφενός γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες διόγκωσης του χρέους, τη βαθιά κρίση και την ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της ΕΕ. Αφετέρου γιατί διατηρεί μεγάλο ύψος του δημόσιου χρέους που πρέπει να αποπληρωθεί σε συνδυασμό με την κρατική δέσμευση για την νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Οι εργαζόμενοι πρέπει να προτάξουν ως κριτήριο των επιλογών τους την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και να απορρίψουν το ψευτοδίλημμα «ευρώ ή δραχμή», καθώς και τις φρούδες ελπίδες για μελλοντική ευημερία που θα προέλθει απ’ την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

    Διεκδικούμε τη διαγραφή των χρεών από τόκους, τη μείωση κατά 50% όλων των δανείων και την αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια χωρίς ανατοκισμό για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 50.000 € για τετραμελή οικογένεια. Τη διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Τη μείωση κατά 30% των χρεών των ΕΒΕ προς τις τράπεζες και των αγροτικών χρεών για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και το πάγωμά τους για όσο διαρκεί η κρίση με παράλληλη παραγραφή των πανωτοκίων.

    Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης που οδήγησε στη βαθιά κρίση και στην κρατική υπερχρέωση δεν αποτελεί διέξοδο για τα λαϊκά στρώματα. Η όποια παροδική αναιμική ανάκαμψη θα στηριχθεί στην αύξηση της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, της μισοανεργίας και της εξαθλίωσης του λαού σε μόνιμη βάση.

    Μία μόνο διέξοδος υπάρχει με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον: Η κλιμάκωση της ταξικής πάλης, η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Ο δρόμος της εργατικής λαϊκής εξουσίας, με αποδέσμευση απ’ την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους.

ΤΡΙΚΑΛΑ 09/3/2012                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου