Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Σήμερα «κληρώνει» για τη μετεγκατάσταση του Εργοστασίου Γάλακτος


Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στη 1 το μεσημέρι για τη λήψη απόφασης – Μία νέα παράμετρος που τίθεται από τους συνεταιριστές της Καρδίτσας διαφοροποιεί τα δεδομένα



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργοστασίου Γάλακτος θα συνεδριάσει αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣ Τρικάλων, το οποίο θα συνέλθει σε συνεχιζόμενη συνεδρίαση προκειμένου να αποφασίσει για τη μία από τις δύο θέσεις νομικού συμβούλου της Ένωσης.

Το σημαντικότερο θέμα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργοστασίου Γάλακτος είναι η χωροθέτηση της μετεγκατάστασης. Δηλαδή, η λήψη απόφασης για το μέρος όπου θα μετεγκατασταθούν οι δραστηριότητες (κυρίως παραγωγικές) του Εργοστασίου.
Για τη μετεγκατάσταση έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις. Από την πρόταση του δημάρχου Τρικκαίων για την ανταλλαγή δημοτικών εκτάσεων στον Καραβόπορο ή το Ριζαριό, με μέρος του ακινήτου που στεγάζει σήμερα το Εργοστάσιο και την πρόταση για τη μεταφορά του στο Δήμο Μεγάλων Καλυβίων, μέχρι την πρόταση για τη μετεγκατάστασή του στο Δήμο Πελινναίων.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη για την απόφαση που θα λάβει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο είναι μάλλον παρακινδυνευμένη. Πάντως, αυτή δεν μπορεί να είναι άσχετη με το γενικότερο συσχετισμό δυνάμεων στην ΕΑΣ Τρικάλων, αλλά και τα συμφέροντα του ίδιου του Εργοστασίου το οποίο σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, καλείται να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο Νομό μας, αλλά και να διευρύνει την παρουσία του, σε άλλες αγορές.

Η παράμετρος της Καρδίτσας
Μία παράμετρος η οποία τίθεται από αγροτοσυνεταιριστικά στελέχη της ΕΑΣ Καρδίτσας η οποία μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Εργοστασίου με ποσοστό 15%, έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα δεδομένα.

Η παράμετρος αυτή έχει να κάνει με την προοπτική επέκτασης του Εργοστασίου στην αγορά της Καρδίτσας. Το Εργοστάσιο έχει κυρίαρχη θέση στα Τρίκαλα. Στο φρέσκο γάλα φτάνει το 70% στα Τρίκαλα. Ωστόσο, στην Καρδίτσα το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 30%. Αγροτοσυνεταιριστικά στελέχη της ΕΑΣ Καρδίτσας εκτιμούν ότι υπάρχουν τα περιθώρια να αυξηθεί το συγκεκριμένο ποσοστό. Πως θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με αυτά, να εδραιωθεί στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού της Καρδίτσας ότι το Εργοστάσιο Γάλακτος είναι και της Καρδίτσας. Όπως αναφέρουν τα ίδια, ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να γίνει με την επιλογή χώρου για τη μετεγκατάσταση που να εξυπηρετεί και το Νομό Τρικάλων. Τα ίδια, προτείνουν ως ιδανική επιλογή τα Σερβωτά τα οποία αποτελούν ένα «Τρικαλινό θύλακα» εντός των διοικητικών ορίων του Νομού Καρδίτσας. Επομένως, το Εργοστάσιο θα παραμείνει μεν στο Νομό Τρικάλων, αλλά θα εγκατασταθεί σε μία περιοχή η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντά του και στο Νομό Καρδίτσας που ούτως ή άλλως, αποτελεί μία προνομιακή αγορά γι’ αυτό που έχει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.
Η μετεγκατάσταση
Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, την περασμένη άνοιξη έθεσαν μετ’ επιτάσεως, ένα υπαρκτό ζήτημα. Την ανάγκη να μετεγκατασταθεί η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία. Η ανάγκη αυτή δεν προέκυψε σήμερα. Το Εργοστάσιο Γάλακτος, επέκταση της γκάμας των προϊόντων και της συνολικής παραγωγής του, ασφυκτιά στις σημερινές του εγκαταστάσεις οι οποίες πλέον είναι εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης.
Μετεγκατάσταση εδώ και τώρα, δεν μπορεί να υπάρξει, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εργοστασίου. Ελήφθη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και τη γενική συνέλευση για τη μετεγκατάσταση η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, θα συνταχθεί συγκεκριμένη πρόταση το ύψος της οποία εκτιμάται στα 10 εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα κατατεθεί προς έγκριση στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλταζτής». Η μετεγκατάσταση θα είναι σταδιακή. Σε πρώτη φάση θα μεταφερθεί το τυροκομείο, ενώ σε βάθος χρόνου έξι ετών θα μετεγκατασταθούν και οι υπόλοιπες παραγωγικές μονάδες.

Του Λάζαρου Μάμαλη - Έρευνα











Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου